Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Şcoala ,,Oltea Doamna” s-a sărbătorit performanța, talentul și creativitatea…

Miercuri, de Ziua școlii

La Şcoala ,,Oltea Doamna” s-a sărbătorit performanța, talentul și creativitatea…

Miercuri, 31 mai 2017, de Ziua școlii, la Şcoala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea, s-a sărbătorit performanța prin Gala olimpicilor, talentul prin Gala talentelor și creativitate și originalitatea prin activitățile desfășurate în cadrul atelierelor din curte, din cabinetul de informatică și în sala de sport.

La festivitatea de deschidere, doamna director Florina Musca și directorul adjunct, doamna prof. dr. Liliana Bocoi, au fost onorați (onorate), în careul de ași de pe terenul de sport, de dl viceprimar Florin Birta, de inspectorul școlar general adjunct Codruța Bogdan și de doamna Claudia Timofte, ca reprezentant al Consiliului de administrație al școlii; domnul viceprimar și doamna Claudia Timofte chiar au absolvit această școală.
La Gala olimpicilor au fost premiați cei 98 de elevi care au obținut premii și mențiuni la etapa județeană a olimpiadelor de română, matematică, informatică, engleză, germană, geografie, biologie, chimie, fizică, lingvistică, educație civică, educație plastică, educație muzicală și educație fizică; cei 11 elevi de la zonală (echipa de fotbal - fete, clasele I-IV, premiul III, prof. Omuț Marius), 3 elevi la interjudețeană: Mihai Porumb, Rafaela Moale și Cristina Ivancov, mențiuni la concursul interjudețean ,,Noi și chimia" (prof. Mocan Marioara), precum și 11 elevi la etapa națională, în total 123 de olimpici.
Cei 11 olimpici naționali
Musca Diana, premiul special la Concursul național ,,Transcurricular" I. Teodoreanu (prof. Crăciun Scumpa); Băcilă Marcu, participare la națională, la informatică (prof. Faur Patricia); cinci elevi la geografie, la Concursul național de geografie ,,Terra": Rez David, Șulea Briana și Marta Damian - premiul II (prof. Bocoi Liliana); Costea Iulia - premiul III, Bot Aruna - participare (prof. Biriș Mihaela); doi elevi la biologie: la Concursul național de biologie G.E.Palade: Rez David și Costa Angela (prof. Zbârcea Claudia); doi elevi la educație civică: Oneț Larisa și Lascu Andreea, cls. a IV-a B (prof. Petca Luminița).
Gala talentelor
La această ediție, în Gala talentelor s-au înscris nouă participanți: Mușet Sara Maria, din clasa pregătitoare D (prof. Laura Ienei-David), Burescu Ana, clasa I B (prof. Doina Sabău), elevii clasei pregătitoare C (prof. Elena Pavel), Oneț Larisa, a IV-a B (prof. Luminița Petca), Rus George, a V-a D (prof. Liliana Pop), dansatorii claselor a V-a A,B,C și a VII-a A (prof. Ana Iosa), Liptak Daniel, a VI-a C (prof. Liliana Pop), Cordea Georgiana, cls. a II-a A (prof. Gabriela Codorean), Igna Alexia Maria, cls. a II-a B (prof. Laura Vonea).
Cei nouă artiști au fost votați pe pagina de facebook a școlii. Cele mai multe voturi le-a obținut Ana Burescu, ea fiind astfel declarată câștigătoarea ediției.
Atelierele ingenioase   
După un Flashmob al elevilor și profesorilor, lumea s-a împrăștiat prin curte, în sala de sport (la teatru, cu personaje de poveste) și în cabinetul de informatică (la robotică) pentru a vedea lucruri deosebite: experimente, experiențe, demonstrații, observații la microscop, electrizarea corpurilor, câmpul electrostatic, modelarea substanţelor chimice, extracţia clorofilei din frunze de mentă, concursuri și jocuri, desen și pictură... O călătorie în timp prin istorie, personaje îndrăgite din literatura engleză și germană, reacții chimice, Piramida alimentelor sănătoase..., fiecare după pofta inimii și după puterea de convingere a practicienilor, în cele mai multe cazuri elevi, asistenți ai profesorului coordonator.
Personajele îndrăgite
În sala de sport, Catedra de română a organizat Teatru de păpuși cu siluete: Albă ca Zăpada și cei 7 pitici, precum și
Concursul cu premii ,,Recunoaște personajul!" Câțiva elevi s-au costumat interpretând diferite personaje literare; cei care au recunoscut personajul au fost premiați cu diplome, ,,prin care li s-a acordat titlul oficial de SUPERCITITOR și cu semne de carte personalizate", după cum a precizat doamna prof. Mirela Tanc. Personajele interpretate au fost din: Alice în "ara Minunilor, Soacra cu trei nurori, Fetița cu chibrituri, Vizită (adaptare modernă), Păcală și boierul, Albă ca Zăpada și cei 7 pitici, Olguța și un bunic de milioane, Fata babei și fata moșului, Făt-Frumos din Lacrimă, Percy Jackson, Harry Potter, Bătrânul și marea, O călătorie spre centrul pământului, Harriet spionează, Povestea unui om leneș, Hansel și Gretel, Cei trei purceluși, Corbul și vulpea, Muma lui Ștefan cel Mare.
Concluzionând, vom spune că miercuri, de Ziua școlii, la ,,Oltea Doamna" s-a sărbătorit, așa cum am spus în titlu, performanța, talentul, creativitate... și originalitatea.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (102 poze), accesați Galeria foto: La Şcoala ,,Oltea Doamna” s-a sărbătorit performanța, talentul și creativitatea…

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:29:37 Ora standard a Europei de Est