Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Viena, pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandum

În zilele de 25-28 mai

La Viena, pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandum

În zilele de 25-28 mai 2017, o delegaţie numeroasă de peste 85 de reprezentanţi ai unor societăţi culturale româneşti din judeţele Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Alba, a fost prezentă la Viena pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandum.

În fruntea delegației s-au aflat: Vasile Iuga - preşedinte al Societăţii Culturale „Pro Maramureş" Dragoş Vodă, dr.Vasile Lechinţan - secretar general al Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu" din România şi secretar al Despărţământului Cluj al Astrei, col. (r) Gavril Babiciu - preşedinte de onoare al Asociaţiei „Renaşterea Şişeşteană", Ioan Mircea Tentiş - primarul comunei Şişeşti, împreună cu renumitul artist de muzică populară Nicolae Sabău, col. (r) Voicu Şichet - preşedinte al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria" cu filialele judeţene Satu Mare şi Maramureş, ec. Ioan Străjan - preşedinte al Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României" Alba Iulia, Maria I. Cioica - preşedintele Despărţământului Alba Iulia al Astrei.
Așadar, scopul vizitei la Viena a fost marcarea celor 125 de ani de la înaintarea de către o delegaţie de 300 de români în frunte cu dr. Ioan Raţiu din Turda, Gheorghe Pop de Băseşti, dr. Vasile Lucaciu din Şişeşti, dr. Iuliu Coroianu din Cluj, Rubin Patiţia din Alba Iulia, dr. Teodor Mihali din Dej ş.a. a Memorandumului românilor din Transilvania şi Ungaria, 28 mai 1892, cea mai însemnată acţiune politică a românilor din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, care a pregătit terenul pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
În semn de emoţionantă solidaritate cu istoria noastră naţională, cu lupta strămoşilor noştri pentru dreptate, demnitate şi libertate naţională, delegaţia societăţilor cultural-patriotice sus-amintite a plecat pe urmele memorandiştilor în Viena, la Primăria veche (Altrathaus) a Vienei, la Palatul Hofburg - reşedinţa împăratului Franz Joseph şi în alte locuri.
Delegaţia română a fost primită şi de Excelenţa Sa dl. Bogdan Mazuru, ambasadorul României în Republica Austria.
Cu această ocazie la Viena s-au oficiat două parastase în memoria memorandiştilor: la Biserica Ortodoxă „Învierea Domnului şi Sf. Apostol Andrei" din Viena, unde a oficiat, pe lângă pr. dr. Nicolae Dura, parohul Comunităţii române din Viena şi pr. drd. Emanuel Nuţu, preot slujitor la capela Löwelstraße şi biserica din Simmering, şi pr. Isidor Berbecar, care a făcut parte din delegaţia clujeană, şi la Capela Greco-Catolică „Dom von Wiener Neustadt", St. Katharina Kapelle, Domplatz 1, Wiener Neustadt, unde a oficiat pr. Ioan Iulian Hotico, împreună cu un vicar romano-catolic care a înmânat în această zi istorică de 28 mai, preotului greco-catolic actul de legalizare a Parohiei române greco-catolice în această capelă.
Tot aici s-a făcut lansarea a două cărţi dedicate memorandistului Vasile Lucaciu, reeditate de Vasile Iuga, preşedintele Societăţii Culturale „Pro Maramureş" Dragoş Vodă, cărţi ale lui  Tiron Albani, memorandist, apărută în 1936, şi Augustin Iuga, apărută în 1940. La aceste parastase a vorbit despre însemnătatea Memorandului dr. Vasile Lechinţan din delegaţia clujeană.
Un ajutor important a primit delegaţia prezentă la Viena din partea d-lui Ioan Godja, originar din Maramureş, fondatorul şi conducătorul Radio TV „Unirea" şi al Cercului Cultural Româno-Austriac „Unirea" din Wiener Neustadt, cel care a ajutat delegaţia să ajungă şi în celelalte puncte importante ale Vienei pe care şi le-a propus să le viziteze: Institutul Cultural Român din Viena (unde a fost primită de doamna Mihaela Baston-Ciobanu, director adjunct, şi de referent Alexandra Panican), urmele marelui poet naţional Mihai Eminescu în capitala Austriei, palatele Belvedere (de tristă amintire pentru români pentru că aici s-a semnat Dictatul de la Viena din 30 august 1940) şi Schönbrunn, Muzeul de Artă unde se află depozitat Tezaurul de la Sânnicolau Mare, Parcul Praterul Mic unde se află amplasată o poartă maramureşeană, Academia Militară Tereziană din Wiener Neustadt unde a fost instruită şi elita ofiţerimii române din Imperiul Austriac, respectiv Imperiul Austro-Ungar.
Cum toate naţiunile culte îşi exprimă solidaritatea faţă de momentele importante ale istoriei lor, societăţile cultural-patriotice sus-amintite consideră că emoţionanta prezenţă a reprezentanţilor lor la Viena se înscrie, în noile condiţii de libertate deplină în Comunitatea Europeană, într-un exerciţiu de civilizaţie firesc, semn al normalităţii şi omagiu adus înaintaşilor noştri iluştri.
Dr. Vasile Lechinţan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Viena, pentru marcarea celor 125 de ani de la Memorandum.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:56:28 Ora standard a Europei de Est