Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Astăzi, o sărbătorim: Mulți ani îi dorim!”

,,Grădi 28 este cel mai frumos loc

Astăzi, o sărbătorim: Mulți ani îi dorim!”

Marți, 30 mai 2017, la Grădinița Nr. 28 - ,,Nufărul" din Oradea a fost mare sărbătoare!

La împlinirea celor 40 de primăveri, a curs șampanie cât pentru 40 de ani, atât pentru copii, cât și pentru părinți și bunici, dar și pentru zecile de invitați, de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Primăria Oradea, Direcția Patrimoniu Imobiliar, foști inspectori școlari și directori de grădinițe, foste cadre didactice, nedidactice și personal auxiliar...
Doamna director Cornelia Româneac și colectivul de cadre didactice și nedidactice nu pot fi decât încântate de audiența record și de aprecierile care au curs din toate direcțiile, începând cu inspectorul școlar general dl prof. Florin-Alin Novac-Iuhas, continuând cu foștii inspectori școlari Cormoș Rodica și Maria Ivănescu. ,,Ziua de astăzi (de marți, 30 mai 2017 - n.n.) o consider una specială pentru această unitate de învățământ, pentru învățământul preșcolar. A sărbători ziua grădiniței este un moment de mare sărbătoare. Se celebrează performanța, prestigiul, toate împlinirile din cei 40 de ani. Vă felicit pentru ceea ce ați făcut și pentru modul cum ați ajuns la aceste performanțe. Suntem martori ai evoluției și ascensiunii dumneavoastre profesionale. Felicit colectivul didactic, felicit părinții copiilor. Prin această întâlnire fac un remember la profesionalism, un remember la copilărie, un remember special la prietenie", a spus distinsul profesor, fost inspector școlar Maria Ivănescu, întotdeauna emoționantă și emoționată până la lacrimi.
,,Ziua celor mici"
Programul cultural a început cu evoluția celor mai mari dintre cei mici, artiștii grupei mari A (coordonați de prof. Popa Ana și  Mihalcea Ramona), cu versuri despre grădiniță și evenimentul evocat. Prichindeii din grupa mică A (ed. Nistor Natalia și prof. Morar Dana)  au recitat și au prezentat momente inedite din folclorul copiilor, iar cei din grupa mică B (coordonați de prof. Suciu Dana și Leucea Dana) au interpretat două cântecele cu ciupercuțe și rățuște. Ceilalți pitici, din grupa mică C (îndrumați de prof. Vincze Lenke și ed. Abrudan Diana) au interpretat jocul cu text și cânt Barza și broscuțele. Cu un repertoriu atent selectat, cu priză la copii și la audiență, profesorul de engleză, Andreea Iepure, ne-a demonstrat ce se poate face cu niște copii de grupă mijlocie C (copiii doamnelor ed. Țig Marioara și prof. Nagy Ioana) și grupă mare C (copiii doamnelor prof. Cheregi Crina și Nemeș Florica), chiar și în limba engleză, atunci când ești motivat și bine intenționat în a face performanță.  Prof. Adriana Heteș a prezentat un număr de dans modern cu copiii din grupa mijlocie C (ed. Țig Marioara și prof. Nagy Ioana), precum și două reprezentații de dans etno cu mijlocie A (prof. Indrie Elena și Igna Sanda) și mare D (ed. Tirla Adriana și Cherloabă Maria). Grupul vocal al grupei mijlocii B (îndrumat de ed. Ambro Maria și prof. Horga Camelia) ne-a emoționat cu o Rugăciune superbă: ,,Când am plecat de-acasă/ De-acol' din satul meu/ Nu am luat cu mine/ Decât pe Dumnezeu.
Ai grijă, Doamne Sfinte,/ Că eu Te rog mereu/ De mama și de tata/ Și de poporul meu.
Și iartă-mă , Iisuse,/ Căci las în grija Ta/ Nevasta și copiii/ Și țărișoara mea.
Am mai luat și poze/ Cu neamuri și vecini/ Ca să mai treacă dorul/ Pe-acol' printre străini.
Și-acol' printre străini/ În fiecare seară/ Am să mă rog să fie/ Bine și-n a mea țară.
Dar poate că o dată/ Mă voi întoarce-n sat/ Dar n-o mai fi nimica/ Din ceea ce-am lăsat.
Și te mai rog, Iisuse,/ Să iei în paza Ta/ Pe toți românii mei/ Oriunde s-ar afla".
Copiii din grupa mare B (prof. Nicoruț  Nicoleta), instruiți de Adrian Balog, au încins un dans popular. Programul s-a încheiat cu Imnul grădiniței și La mulți ani! ,,Dimineața ne trezim/ Și la grădiniță ne grăbim/ Unde-s multe jucării/ Și cei mai frumoși copii/ Dacă vesel vrei să fii/ Dar și multe tu să știi/ Caută nu sta pe loc/ Grădinița 28.
Refren:
Grădi 28 este cel mai frumos loc/
Astăzi o sărbătorim: Mulți ani îi dorim!
Apoi, cu toții au ieșit în parcul din curte unde au sărbătorit cu șampanie și dulciuri (tort), alături de părinți și profesori.
Crina Cheregi & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (102 poze), accesați Galeria foto: Astăzi, o sărbătorim: Mulți ani îi dorim!”

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:56:35 Ora standard a Europei de Est