Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Fiecare întâlnire a primei promoții de absolvenți ai Școlii Medii Nr. 5 este o sărbătoare”

Arc peste timp, la a IV-a întâlnire

,,Fiecare întâlnire a primei promoții de absolvenți ai Școlii Medii Nr. 5 este o sărbătoare”

Marți, 30 mai 2017, la ,,Hanul cu noroc" a fost mare sărbătoare!
De ce?

Pentru că ,,fiecare întâlnire a primei promoții de absolvenți ai Școlii Medii Nr. 5 este o sărbătoare, ține să ne asigure dl economist Ioan Chivari, din partea organizatorilor.
Ne-am întâlnit la 45 de ani, la 50, la 51 și astăzi (marți - n.n.), la 52 de ani de la absolvire. Mă bucur că toți cei care au promis au venit. Am reușit să-l aducem în mijlocul nostru și pe fostul prefect al județului, dl Dan Bălaș. Ne-au onorat cu prezența trei dintre foștii noștri profesori: doamna Ana Săndulescu, pe atunci director adjunct, distinsa noastră profesoară de română doamna Otilia Bălaș, precum și teribilul nostru profesor de sport, ,,veșnic tânăr și ferice", Kolumban Ștefan, care a venit tocmai din Germania. Și alți colegi au venit din străinătate, din cele două clase de la secția maghiară, tocmai din California, Austria, Ungaria... Trebuie să precizăm că noi am absolvit cinci clase, trei de la secția română și două de la secția maghiară.
Doresc să mulțumesc, prin intermediul presei, distinșilor profesori prezenți, colegilor din cele cinci clase care au dorit să vină la întâlnire, bunului meu prieten Ioan Cărăman, pentru sprijinul imens acordat în organizarea evenimentului. Știm că nu-i place să fie evidențiat, dar totul are o limită, până și omenia! Lăsați să se supere pe mine, dacă îndrăznește. El știe că eu sunt mai slobod la gură, doar am fost primar mai bine de 15 ani. Țin apoi să le mulțumesc, în egală măsură", celor doi Ioni, Ioan Corba și Ioan Șereș; după cum puteți constata, până la urmă suntem patru Ioni, unu și unu", a conchis dl ec. Ioan Chivari, omul cu idei și surprize...
Din partea profesorilor am rugat-o pe doamna profesor Otilia Bălaș să încredințeze hârtiei o mărturisire la ,,cald" din mijlocul evenimentului.
(Ovi Dan)
 
După 50 de ani...
Revăd întâlnirea de acum câteva zile, la 50 de ani, cu prima promoţie de absolvenţi ai  fostului ,,Liceu nr. 5" din Oradea, liceu a cărui profesoară am fost un timp... Este firesc să retrăiesc şi astăzi  bucuria, tot ce a fost înainte cu câteva  zile  este încă atât de proaspăt.
Cu certitudine ştiu însă că ceea ce în mod obişnuit  numim ,,întâlnire" la un număr de ani de la absolvire, de data aceasta nu va rămâne în ,,sertarul amintirilor", ceva cu totul distinct a făcut din ,,întâlnire" o  ,,sărbătoare" a bucuriei. Desigur, ,,o sărbătoare"  fundamentată pe legături temeinice, încercate de timp, de apropieri sincere şi profunde. Și această ,,sărbătoare" ne va însoţi prin ani.
În pragul pensionării sau deja pensionari, ,,elevii şi elevele mele de atunci, de acum şi de totdeauna", s-au dovedit  în plenitudinea puterilor intelectuale, cu o personalitate în contururi definitive, frumoase, cu o sensibilitate  mai rafinată, şi toate acestea s-au reflectat în modul în care a fost gândită întâlnirea noastră şi în toată desfăşurarea ei.
A fost lăsat deoparte obişnuitul acestor evenimente, nu eram nişte străini, direct sau indirect ştiam unii de alţii.
Totul a început în miezul unei zile de mai...
În miezul unei zile de mai, într-o grădină de vară cu copaci bătrâni şi grei de frunze, printre care soarele abia îşi furişa strălucirea, ne-am regăsit cei de altădată, profesori şi ,,elevi" de la clasele de limbă română şi limbă maghiară, în fireasca noastră prietenie.
Cu inima strânsă, am privit imaginea elevilor  rămasă în memorie, imaginea celor prea devreme ,,plecaţi"... şi a colegilor... Regretul se învăluia în suflet cu un gând-rugăciune... Din zecile de cadre didactice ale ,,Liceului nr.5", eram acolo doar trei, două profesoare şi un profesor...
Și totuşi, a fost firesc să trecem peste impas, sentimentul că eram împreună la ,,ceasul" unei bucurii a fost foarte puternic. Priveam  frumuseţea, minunea, bucuria şi fericirea din jurul nostru şi din suflet... Am înţeles că elevii mei, ştiind sau nu povestea rabinului Eisik din Cracovia, i-au preluat însă înţelepciunea cuprinsă în puţine cuvinte: ,,Există ceva care nu e de găsit nicăieri în lume, dar există în lumea ta, în casa ta, în interiorul sufletului tău: FERICIREA. Ea se învaţă, se construieşte şi capacitatea de a o construi implică voinţa".
Adevărul îl citim şi în cuvintele Ecleziastului: ,,Du-te şi mănâncă pâinea ta cu bucurie şi bea cu bucurie vinul tău!"
 Cunoscând pe părinţii elevilor mei, ştiu că i-au îndemnat să fie atenţi la momentele de fericire simple, pentru că din ele, din fărâme, se ţese o viaţă fericită.
În după-amiaza aceea de mai, până spre seară, au fost momente de graţie, s-au înşirat poveşti de viaţă...
Aveam pe soţul meu lângă mine şi amândoi îi priveam pe cei pe care îi ştiam de copii, îi priveam fericiţi, preţuindu-i pentru prietenia pe care n-au lăsat-o să se piardă, pentru solidaritatea dintre ei, pentru sentimentele profunde ce le trăiau. Numai aşa se înţelege răspunsul tuturor la ,,chemarea" pentru întâlnirea, după zecile de ani, a unuia dintre ei, a lui I. Chivari, căruia i s-au alăturat imediat câţiva colegi. Buna-credinţă şi entuziasmul au făcut să li se asocieze dl. Ovi Dan şi ,,întâlnirea aniversară" să devină ,,o sărbătoare" a sufletului...
Valoarea umană a acestor elevi este evidentă, m-a făcut să şterg distanţa dintre catedră şi bancă şi să am, astăzi,  prietene adevărate, pe Victoria Negrea şi pe Maria Chişbora.
În ziua aceea neuitată de mai... am retrăit bucuria de a fi profesoară... Dar şi bucuria izvorâtă din certitudinea că ,,elevele şi elevii" mei au deschiderea şi disponibilitatea de a nu ceda, de a merge înainte şi de a trăi frumos viaţa.
Otilia Bălaş    
 
      -Vă mai amintiți?
Cântam pe sub castani
Cei optsprezece ani
Și ne credeam
      Titani ai viselor!
 
Eram pe val,
Nu bănuiam
Că eram beți de ideal!
 
      -Vă mai amintiți?
 
De noaptea caldă a serenadelor,
Când ne-am trezit
Tineri cuminți
Cu ochi fierbinți?
          Clipă de dor...
Victoria Mocanu
Pentru mai multe poze (120 de poze), accesați Galeria foto: ,,Fiecare întâlnire a primei promoții de absolvenți ai Școlii Medii Nr. 5 este o sărbătoare".

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:38:09 Ora standard a Europei de Est