Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prietenie (Iubire) fără frontiere!

Un proiect de neam și țară, cu Republica Moldova

Prietenie (Iubire) fără frontiere!

Când frații noștri de peste Prut vin la noi e sărbătoare în Oradea, în Bihor și în România, în inimi sincere și suflete de români.

Joi (25 mai 2017) a fost îndoită sărbătoare, la Universitatea din Oradea, la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" și la Mănăstirea Sfintei Cruci, peste tot pe unde au descălecat înalții oaspeți, frații noștri de peste Prut, academicianul și scriitorul Nicolae Dabija și rectorul Universității ,,Constantin Stere" din Chișinău, prof. univ. dr. Gheorghe Avornic. Ei au fost însoțiți de președintele Vetrei Românești, economist Ioan Chivari și vicepreședintele ei, prof. Teodor David, promotorul proiectului ,,Prietenie (Iubire) fără frontiere".
Proiectul a izvorât din prealplinul dragostei de neam și țară, față de frații noștri din Moldova, care de veacuri, au pătimit, precum Iisus pe Cruce, pentru vina de a fi români și pentru că vorbesc limba română, după cum aveam să aflăm de la distinsul academician Nicolae Dabija.
Pentru ei, două școli orădene ,,surori", ,,Oltea Doamna" și ,,Avram Iancu", au adunat cărți. În luna aprilie au fost la frații români din Gyula, de la Liceul ,,Nicolae Bălcescu" din Gyula (Ungaria), iar joi, i-au primit cu pâine și sare și cu toată dragostea pe academicianul și rectorul din Chișinău, acasă, la ,,Oltea Doamna", unde s-a încins o sărbătoare pe cinste, cu directorii școlilor de față: prof. Florina Musca, respectiv prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu., directorii adjuncți: prof. dr. Liliana Bocoi, respectiv Velimirovici Cosmin, doamna consilier Sas Grama Anca, din partea Primăriei Oradea și cu toți membrii echipei de proiect, care nu sunt puțini: prof. dr. Adelina Iacob, prof. bibliotecar Tipi Delia, prof. Derecichei Claudia, prof. Felicia Goina, ec. Florentina Piț, prof. Claudia Șpan, prof. Mihaela Bistran, prof. Borz Diana, prof. Monica Toader, prof. Daniela Pop, prof. Lidia Pop, prof. Raluca Şereş, prof. dr. Bocoi Liliana, prof. Stelieana Cârciumaru, prof. Codorean Gabriela, prof. Biriș Mihaela, ec. Daniela Andruța, prof. Pavel Elena, ec. Magdalena Neaga, prof. Sabău Doina, prof. Faur Patricia, prof. Petca Luminița, prof. Ciarnău Romelia, prof. Iosa Ana, prof. Fechete Rodica, prof. Pop Pamela, prof. Pop Liliana, prof. Borz Diana, prof. Tămășan Ilinca, prof. Mocan Marioara, prof. Vonea Laura, prof. Vidican Cristiana, prof. Chirilă Otilia, prof. Pavel Laura, prof. Anton Cristina, prof. Kuibuș Sanda, prof. Bireș Ramona, prof. Curpaș Anca, prof. Omuț Marius, prof. Morlocan Luciana, prof. Oros Daniela, prof. Laza Eva, prof. Foltuț Rodica, prof. Băran Cristina, prof. Zbârcea Claudia, prof. Tocaciu Veronica, prof. Trip Nicoleta, secretar-șef Mihuț Angelica, prof. Socolan Florentina, bibliotecar Teședan Dana, adm. financiar Marin Sanda, prof. Laza Aurelia Maria, prof. Mohuț Adrian, prof. dr. Abrudan Horea, prof. Toia Viorica, prof. Floare Bodea și prof. Sabău Janina.
Laura Ienei-David, starostele proiectului și al manifestării, ne-a declarat: ,,Nu e prima oară când adunăm cărți pentru frații noștri de peste Prut; nu este prima oară când îl primim cu mare drag pe academicianul și scriitorul Nicolae Dabija în școala noastră și în sufletele noastre, dar prezența domniei sale ne emoționeze și ne încântă profund de fiecare dată. Prin domnia sa, Republica Moldova vine acasă; la noi, domnia sa ,,se simte mai acasă ca acasă", după cum a declarat-o nu o dată. Și noi ne simțim copleșiți și fericiți, alături de frații noștri de peste Prut, pe care îi dorim pe veci acasă. Pentru ei, proiectul nostru se vrea un tratat de reuniune în numele limbii române, pentru ei, noi vrem ca elevii noștri să simtă mai mult drag și dor pentru frații lor, de aceeași vârstă de peste Prut, cărora să le dăruiască din inimă, din cărțile și din sufletele lor".   
Elevii au donat cărți, iar dna prof. Băran Cristina și elevii săi au prezentat un moment ,,Eminescu". Oaspeții au oferit diplome de excelență celor două școli implicate și au scris în Cartea de onoare a școlii. La rându-le au primit diplome de excelență din partea cadrelor didactice implicate în proiect, și promisiunea că activitățile comune vor continua.
Să mai precizăm că toate cărțile adunate vor ajunge în Republica Moldova cu ajutorul Primăriei Oradea, ,,partenerul noștru de nădejde în proiect", după cum a ținut să sublinieze doamna profesor Laura Ienei-David, interlocutorul nostru. Trebuie să mai adăugăm că partenerii de proiect sunt mulți: Școala Gimnazială ,,Adrian Păunescu" Copăceni, Raionul Sângerei din Republica Moldova; Școala ,,Nicolae Bălcescu" din Gyula - Ungaria, Universitatea din Oradea, Universitatea ,,Constantin Stere" din Chișinău, Uniunea ,,Vatra Românească" - Filiala Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prietenie (Iubire) fără frontiere!

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 03:22:36 Ora de vară a Europei de Est