Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prietenie (Iubire) fără frontiere!

Un proiect de neam și țară, cu Republica Moldova

Prietenie (Iubire) fără frontiere!

Când frații noștri de peste Prut vin la noi e sărbătoare în Oradea, în Bihor și în România, în inimi sincere și suflete de români.

Joi (25 mai 2017) a fost îndoită sărbătoare, la Universitatea din Oradea, la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" și la Mănăstirea Sfintei Cruci, peste tot pe unde au descălecat înalții oaspeți, frații noștri de peste Prut, academicianul și scriitorul Nicolae Dabija și rectorul Universității ,,Constantin Stere" din Chișinău, prof. univ. dr. Gheorghe Avornic. Ei au fost însoțiți de președintele Vetrei Românești, economist Ioan Chivari și vicepreședintele ei, prof. Teodor David, promotorul proiectului ,,Prietenie (Iubire) fără frontiere".
Proiectul a izvorât din prealplinul dragostei de neam și țară, față de frații noștri din Moldova, care de veacuri, au pătimit, precum Iisus pe Cruce, pentru vina de a fi români și pentru că vorbesc limba română, după cum aveam să aflăm de la distinsul academician Nicolae Dabija.
Pentru ei, două școli orădene ,,surori", ,,Oltea Doamna" și ,,Avram Iancu", au adunat cărți. În luna aprilie au fost la frații români din Gyula, de la Liceul ,,Nicolae Bălcescu" din Gyula (Ungaria), iar joi, i-au primit cu pâine și sare și cu toată dragostea pe academicianul și rectorul din Chișinău, acasă, la ,,Oltea Doamna", unde s-a încins o sărbătoare pe cinste, cu directorii școlilor de față: prof. Florina Musca, respectiv prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu., directorii adjuncți: prof. dr. Liliana Bocoi, respectiv Velimirovici Cosmin, doamna consilier Sas Grama Anca, din partea Primăriei Oradea și cu toți membrii echipei de proiect, care nu sunt puțini: prof. dr. Adelina Iacob, prof. bibliotecar Tipi Delia, prof. Derecichei Claudia, prof. Felicia Goina, ec. Florentina Piț, prof. Claudia Șpan, prof. Mihaela Bistran, prof. Borz Diana, prof. Monica Toader, prof. Daniela Pop, prof. Lidia Pop, prof. Raluca Şereş, prof. dr. Bocoi Liliana, prof. Stelieana Cârciumaru, prof. Codorean Gabriela, prof. Biriș Mihaela, ec. Daniela Andruța, prof. Pavel Elena, ec. Magdalena Neaga, prof. Sabău Doina, prof. Faur Patricia, prof. Petca Luminița, prof. Ciarnău Romelia, prof. Iosa Ana, prof. Fechete Rodica, prof. Pop Pamela, prof. Pop Liliana, prof. Borz Diana, prof. Tămășan Ilinca, prof. Mocan Marioara, prof. Vonea Laura, prof. Vidican Cristiana, prof. Chirilă Otilia, prof. Pavel Laura, prof. Anton Cristina, prof. Kuibuș Sanda, prof. Bireș Ramona, prof. Curpaș Anca, prof. Omuț Marius, prof. Morlocan Luciana, prof. Oros Daniela, prof. Laza Eva, prof. Foltuț Rodica, prof. Băran Cristina, prof. Zbârcea Claudia, prof. Tocaciu Veronica, prof. Trip Nicoleta, secretar-șef Mihuț Angelica, prof. Socolan Florentina, bibliotecar Teședan Dana, adm. financiar Marin Sanda, prof. Laza Aurelia Maria, prof. Mohuț Adrian, prof. dr. Abrudan Horea, prof. Toia Viorica, prof. Floare Bodea și prof. Sabău Janina.
Laura Ienei-David, starostele proiectului și al manifestării, ne-a declarat: ,,Nu e prima oară când adunăm cărți pentru frații noștri de peste Prut; nu este prima oară când îl primim cu mare drag pe academicianul și scriitorul Nicolae Dabija în școala noastră și în sufletele noastre, dar prezența domniei sale ne emoționeze și ne încântă profund de fiecare dată. Prin domnia sa, Republica Moldova vine acasă; la noi, domnia sa ,,se simte mai acasă ca acasă", după cum a declarat-o nu o dată. Și noi ne simțim copleșiți și fericiți, alături de frații noștri de peste Prut, pe care îi dorim pe veci acasă. Pentru ei, proiectul nostru se vrea un tratat de reuniune în numele limbii române, pentru ei, noi vrem ca elevii noștri să simtă mai mult drag și dor pentru frații lor, de aceeași vârstă de peste Prut, cărora să le dăruiască din inimă, din cărțile și din sufletele lor".   
Elevii au donat cărți, iar dna prof. Băran Cristina și elevii săi au prezentat un moment ,,Eminescu". Oaspeții au oferit diplome de excelență celor două școli implicate și au scris în Cartea de onoare a școlii. La rându-le au primit diplome de excelență din partea cadrelor didactice implicate în proiect, și promisiunea că activitățile comune vor continua.
Să mai precizăm că toate cărțile adunate vor ajunge în Republica Moldova cu ajutorul Primăriei Oradea, ,,partenerul noștru de nădejde în proiect", după cum a ținut să sublinieze doamna profesor Laura Ienei-David, interlocutorul nostru. Trebuie să mai adăugăm că partenerii de proiect sunt mulți: Școala Gimnazială ,,Adrian Păunescu" Copăceni, Raionul Sângerei din Republica Moldova; Școala ,,Nicolae Bălcescu" din Gyula - Ungaria, Universitatea din Oradea, Universitatea ,,Constantin Stere" din Chișinău, Uniunea ,,Vatra Românească" - Filiala Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prietenie (Iubire) fără frontiere!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:27 Ora standard a Europei de Est