Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lecturile copilăriei

La Școala Gimnazială ,,Miron Pompiliu” Ștei

Lecturile copilăriei

,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaş cumpănită;
Eşti ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis”.
(Tudor Arghezi)

Luni, 22 mai 2017, la Şcoala Gimnazială ,,Miron Pompiliu" Ştei  în spaţiul mirific al bibliotecii, Centrului de Documentare şi Informare, s-a desfăşurat a XVII-a ediţie a activităţii concurs pe teme de literatură: ,,Poveşti şi personaje", partea a II-a, din cadrul proiectului judeţean ,,Lecturile copilăriei".
Moderatoarea şi iniţiatoarea activităţii a fost d-na bibliotecară, Ileana Tomescu, care a pregătit  cu măiestrie, profesionalism şi responsabilitate  întrega activitate.
Protagonişti au fost elevii claselor a IV-a A (care au participat cu două echipaje în concurs ,,Optimiştii" şi ,,Isteţii") şi a IV-a B (echipajele ,,Scriitorii" şi ,,Cititorii") , coordonaţi de domnii profesori Romulus Făşie şi Larisa Pirtea.
Juriul concursului a fost format din profesorii: Simona Pantea, director, Adelina Mangra, consilier educativ,  Rodica Haidu, Lidia Stanciu și Florina Bodenciu.
Concursul a debutat cu un minunat cântecel: ,,Un amico che mi ama", interpretat de grupul de copii ,, Armonia" din clasele a III-a, coordonat de dl. prof. Gheorghe Drăgan.
Probele concursului au fost interesante şi ingenioase: Recunoaşteţi fragmentul, Cel mai bun recitator, Descoperă numele personajului, Creaţii plastice - prezentare, şi Cine ştie răspunde - joc didactic. A urmat un interesant periplu printre frumoase poveşti, povestiri, personaje şi autori cunoscuţi.
Toate cele patru echipaje au răspuns corect la fiecare întrebare adresată, au fost la înălţimea aşteptărilor astfel că juriul a avut o sarcină extrem de uşoară acordând calificativul FB. şi locul I pentru echipajele: Optimiştii și Isteţii, respectiv Cititorii și Scriitorii, dovadă fiind atât caietele de lectură expuse în holul CDI-ului cât şi creaţiile plastice ale copiilor şi o frumoasă machete realizată pe această temă. În cadrul proiectului ne-au fost alături copiii de la GPP, Nr.1,Ștei, îndrumaţi de d-na prof. Cernău Lucreţia, director, educ. Tuduce Elena și Vesa Adina, Ştei şi GPP. Nr. 30 Oradea, Georgeta Bara director, educ.Ioana Tomescu şi Cionca Loredana, care au pregătit cele mai frumoase semne de carte.
În finalul activităţii d-na director, prof. Simona Pantea, a înmânat diplome echipajelor concurente, a mulţumit profesorilor coordonatori şi îndrumători, a felicitat elevii claselor a IV-a A şi B, care au realizat caiete de lectură  atât pe parcursul primului semestru, cât şi pe parcursul celui de-al II-lea semestru şi le-a urat spor la citit în continuare.
Echipa de proiect şi organizare este alcătuită din următoare cadre didactice: iniţiator, bibliotecar inst. Ileana Tomescu, prof. Codruţa Bogdan, inspector şcolar general adjunct al  I.S.J. Bihor, prof. Simona Pantea, director, prof. Liana Moruţ, director adjunct, prof. Adelina- Mangra Panici, consilier educativ, prof. Făşie Romulus, Pirtea Larisa, Drăgan Gheorghe, Merce Sanda, Rada Daniela, Ioana Toth, Cristina Andru și ec. Galea Ramona.
Rada Daniela & Merce Sanda
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:12 Ora de vară a Europei de Est