Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnilor guvernanți, lăsați ONG-urile să trăiască!

Un semnal tras în direcția Guvernului

Domnilor guvernanți, lăsați ONG-urile să trăiască!

Organizațiile non guvernamentale sau ONG-urile, sunt recunoscute ca actori importanți în procesul de consolidare a democrației și de construire a unei societăți civile active, capabilă să-și susțină interesele.

Ele își aduc contribuția la rezolvarea unor probleme cum ar fi: inegalitatea socială, şomajul, încălcarea drepturilor omului, corupţia, distrugerea patrimoniului cultural, poluarea mediului și militează pentru rezolvarea lor, oferind servicii sociale, de conștientizare și instruire, culturale, socio-medicale etc.
În funcție de experiență și de relevanța activităților pentru societate, atrag nu doar voluntari, dar și importante resurse financiare și materiale, dintre care, cele mai uzitate sunt donațiile, sponsorizările și sprijinul oferit de stat pe baza legilor în vigoare.
Desconsiderând importanța acestui sector pentru societate, începând cu data de 1 februarie 2017, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, doamna Lia Olguța Vasilescu, a luat decizia de a tăia subvențiile acordate în baza Legii nr. 34/1998, la 33% dintre ONGuri, reducându-le cu 38%, capacitatea de a oferi servicii sociale, astfel încât, circa 5.000 de persoane, în special vârstnici dependenți și copii cu dizabilități, sunt private acum de sprijinul oferit de ONGuri.
O altă sursă de finanțare, este oferită de posibilitatea direcționării a 2% din impozitul pe venit de către orice angajat din România. Acest instrument și-a dovedit potențialul de a stimula comportamentul filantropic al cetățeanului și responsabilizarea acestuia în susținerea unor cauze sociale, astfel încât, în fiecare an, până la 25 mai, formularul 200 era completat și depus de tot mai mulți români.
În ciuda dificultăților de implementare a acestui instrument, semnalate în primii ani,  în prezent, datorită eforturilor de promovare ale organizațiilor neguvernamentale, se remarcă evoluția semnificativă în ceea ce privește conștientizarea și utilizarea lui, aproximativ 65% din ONGuri, beneficiind anul trecut de susținerea prin acest instrument, a activității, în sprijinul cauzei pe care și-au însușit-o. Ar fi păcat ca procedura cu care s-au familiarizat românii în ultimii ani să dispară complet sau să fie înlocuită cu una complicată și birocratică.   Pe această cale, cer Guvernului și vă rog, dragi colegi, să îmi susțineți demersul, să ia în considerare aportul consistent pe care sectorul ONG îl are la rezolvarea problemelor curente ale societății și să susțină, printr-un cadru legislativ favorabil, continuarea activității acestor organizații, de care România are atâta nevoie. Tăierile de bugete și modificările frecvente ale legislației, nu asigură predictibilitatea și continuitatea în activitate a acestor organizații ale societății civile, care trebuie să fie văzute ca parteneri destoinici, de către orice Guvern.
Florica Cherecheș,
deputat PNL Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:36 Ora de vară a Europei de Est