Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Târgul meseriilor, ediția a V-a

Joi, la ,,Traian Vuia”, s-a desfășurat

Târgul meseriilor, ediția a V-a

Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a organizat joi, 18 mai 2017, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, cea de-a V-a ediție a Târgului meseriilor.

Un bun prilej pentru colegiile tehnice și liceele tehnologice orădene de a-și prezenta oferta educațională în fața gimnaziștilor orădeni, dar nu numai, iar firmele orădene mari din parcurile industriale (precum: Eberspaecher, Plexus, Nidec, H Essers, Connectronics și Inteva) au avut ocazia să-și promoveze programele de practică și ofertele de locuri de muncă.
Evenimentul a fost găzduit de sala de sport a Campusului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea, între orele 9-14.
În deschiderea târgului, inspectorul școlar general adjunct, doamna profesor Maria Codruța Bogdan, a subliniat importanța acestui eveniment... spre a crește ,,meseriași de valoare". ,,Sperăm că prin acest târg, elevii noștri își vor alege școlile în care se vor regăsi (...). Sperăm ca prin multitudinea firmelor care vin în parcul industrial să creăm în județul nostru locuri de muncă, iar noi, dascălii, să creștem niște meseriași de valoare", a subliniat inspectorul școlar general adjunct.
,,Este singura școală care vă plătește să învățați"
În cuvântul său, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, doamna Delia Ungur, s-a adresat direct gimnaziștilor, încurajându-i să aleagă o formă de învățământ tehnic, dacă le place să lucreze...
,,Pe voi, dragi copii, vă încurajez, dacă vă place să creați lucruri, să faceți lucruri cu mâinile voastre, să alegeți o formă de învățământ tehnic, fie școală profesională, fie liceu tehnologic sau tehnic. Este singura școală care vă plătește să învățați".
Doamna director se referea, pesemne, la cei 200 de lei lunar, la bursa pe care o primesc de la stat cei ce urmează o școală profesională, plus alți bani oferiți de firmele angajatoare, interesate în formarea forței de muncă tinere calificate.
De la Mihai Viteazul la Szent Laszlo
Și-au amenajat standuri spre a-și prezenta oferta: Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul", liceele tehnologice ,,Ioan Bococi" și ,,George Barițiu" (împreună); Fundația Cultural Umanitară ,,Henri Coandă" a pus pe tapet trei variante: formare profesională, învățământ liceal (liceu particular) și învățământ postliceal (școală postliceală); Liceul Tehnologic Agroindustrial ,,Tamasi Aron" din Borș, Colegiul Tehnic ,,Transilvania", Oradea; colegiul gazdă: Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia", unde doamna director adjunct Adriana Petrica a ținut să facem cunoștință cu un proaspăt olimpic național. Se numește Breje Ioan-Dan, care s-a întors cu premiul II pe țară de la Botoșani, de la Olimpiada tehnică - Tehnologii, Mecanică. ,,Și noi avem un olimpic național, chiar premiul I pe țară la Electromecanică, la Râmnicu Vâlcea, a adăugat directorul Colegiului Tehnic ,,Constantin Brâncuși", dl profesor Gabriel Mic. Este vorba despre elevul Mihai Ghiran din clasa a XI-a", iar directorul adjunct, dl profesor Nicolae Ioan Avram a ținut să completeze Galeria premianților cu încă trei nume de elevi: Petru Dorin Pașcalău, Miklos Laszlo Levente și Horvath Eugen Stelian, care au câștigat locurile I, II și III, recent la București, la concursul național ,,Zidarul priceput", organizat de Holcim România SA. În dreapta brâncușienilor își aveau amenajate standurile economiștii orădeni (reprezentanții Colegiului Economic ,,Partenie Cosma") și vecinii lor, elevii de la Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Szent Laszlo".
Vitejii au amplasat în centrul standului o ,,fântână arteziană", care în loc de apă (vie) scotea ciocolată, spre deliciul tuturor gimnaziștilor vizitatori, iar cei care doreau să-și tragă o frizură mai deocheată apelau tot la meseriașii Colegiului Tehnic ,,Mihai Viteazul". Cred că profesorul care a împărțit cele mai multe pliante pe minut la târgul de joi a fost doamna profesor Simona Ardelean, tot de la acest colegiu, de la ,,Școala care face om din tine", vorba domnului director Ruben Filimon.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (78 de poze), accesați Galeria foto: Târgul meseriilor, ediția a V-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:00 Ora de vară a Europei de Est