Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Peste 300 de copii din 22 de grădinițe, 26 de grupuri vocale și 53 de soliști vocali

La cea de-a II-a ediție a Concursului județean ,,Cântă şi fii vesel”, au participat

Peste 300 de copii din 22 de grădinițe, 26 de grupuri vocale și 53 de soliști vocali

În cadrul proiectului educativ județean ,,Cântă și fii vesel", vineri, 19 mai 2017, la Grădinița Holcim din Aleșd, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a concursului județean,,Cântă şi fii vesel".

La actuala ediție s-au înscris și au participat 345 de copii din 22 de grădinițe din Oradea și județul Bihor, 26 de grupuri vocale și 53 de soliști vocali, toți preșcolari, îndrumați de 60 de educatoare.
În organizarea festivalului, coordonatorii proiectului, doamna profesor Florica Vesa (directorul festivalului) și doamna profesor Ancuța Tunduc i-au avut alături pe membrii echipei de proiect: prof. Daniela Gavrilă, Florina Vaida, Valerica Mermeze, Ancuța Puie, Romina Dat, Delia Pipa, Ioana Gherlea, Dorina Pușcău și Aurelia Turcuș.
,,Muzica modelează sufletul și educă gândirea"
,,Am gândit și am organizat acest concurs ca modalitate de exprimare spontană și originală a copilului prin muzică. Și am văzut acest lucru cu prilejul primei ediții, a spus doamna profesor Florica Vesa, în deschiderea manifestării. În același timp, alături de copii, și noi, educatoarele am redescoperit frumusețea cântecelor pentru copii și bucuria de a cânta cu ei (...). Ca să-i stimulăm pe copii să cânte, să se manifeste, să fie liberi, să gândească, să fie frumoși, să fie sănătoși din punct de vedere intelectual, mintal (...). Cred că întâlnirea copiilor din mai multe grădinițe a fost și este benefică tuturor, un spectacol grandios, de candoare și frumusețe, izvorât din sufletul curat și candid de copil (...). Muzica modelează sufletul și educă gândirea. Toți avem  o latură artistică în noi. Iar dacă decidem să o dezvoltăm, în mod sigur ne va crește conștiința frumuseții lumii. Așadar, lăsați-vă seduși de muzica interpretată de acești copii minunați și poate vom avea o lume mai frumoasă, a conchis directorul festivalului, doamna prof. Florica Vesa.
La actuala ediție, concurenții au fost jurizați de: doamna profesor psiholog Maria Ivănescu (fost inspector școlar de specialitate) - președinte al juriului, prof. de muzică Șunea Matei, prof. Dorina Venter, director adjunct al Colegiului Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, Loredana Bodiuț, reprezentant Holcim România S.A. și educatoare (pensionară) Maria Simai.
Copiii au fost teribili! Nimeni nu a plâns și nu s-a plâns... decât de ,,pana" (nevinovată) de curent..., iar la final, premiile i-au bucurat pe toți: diplome, plachete, cupe, trofee și cadouri (cărți cu povești pentru preșcolari), felicitări și mulțumiri la scenă deschisă partenerilor și sponsorilor...
Să-i cunoaștem pe cei mai buni dintre cei buni
Premii de excelență (12): Surdaș Antonia, Gherlea Darina (G.P.P. Holcim, Aleșd, educatoare: Gherlea Ioana, Simionaș Monica), Bradea Erik,Urs Andreea, grup vocal:Fantasticii (G.P.P. Holcim, Aleșd, educatoare: Tunduc Ancuța, Vesa Florica), Pothora Natalia (G.P.N. nr.1, Aleșd, educatoare: Pothora Maria), Restea-Baicu Iasmina (G.P.P. nr. 45, Oradea, educatoare: Stanciu Adina, Buda Ramona), Lasak Elisa (G.P.N. Derna,  educatoare: Mermeze Valeria), grup vocal: Alegria.(G.P.P. nr. 27, Oradea, educatoare: Bodea Aurelia, Mihuț Ioana), duet: Valer Carina și Botoș George (G.P.P. Sântandrei, educatoare: Torjoc Monica, Pop Tatiana), grup vocal: Voiniceii (G.P.P. Groși, educatoare: Teușdea Cornelia, Secan Viorica), grup vocal: Fluturașii veseli (G.P.P. nr. 30, Oradea educatoare: Toia Macrina, Raica Dorina).
Premiul I (25): grup vocal: Motănei și pisicuțe (G.P.P. Holcim, Aleșd, educatoare: Vaida Florina, Pușcău Dorina), grup vocal: Ursuleții muzicanți: (G.P.P Holcim, Aleșd, educatoare: Gherlea Ioana, Simionaș Monica), Covaci Sara, (G.P.P. Holcim, Aleșd, educatoare: Pipa Delia, Dat Romina) Tunduc Ioana (G.P.P. Holcim, Aleșd, educatoare: Vaida Florina, Pușcău Dorina), grup vocal: Albinuțele vesele (G.P.P. nr.2, Aleșd, educatoare:Mert Delia, Panea Ioana), duet Hora (G.P.P. nr. 45, Oradea,  educatoare:Tăut Crina, Olar Livia), Secara Sara (G.P.N. Ortiteag, educatoare Secara Marcela), Mateiu Ruben (G.P.N. Măgești, educatoare: Colțe Violeta), Pantiș Abigail, Negru Daria (G.P.N. Valea Crișului, ed. Țepele Stela), duet: Molnar Maia și Matyi Jasmin, solist Rus Carla (G,P,P., nr. 1 Marghita: ed. Oros Cristina, Pop Nicoleta), grup vocal: Zâmbăricii (G.P.P. nr. 1 Marghita, ed. Bențe Camelia, Timar Dorina), duet: Goia Cristian și Bărui Cristian, grup vocal Voiniceii (G.P.P. nr. 27, Oradea, ed. Axinte Nela, Dem Lucia), Siladi Maya (G.P.P. nr .52, Oradea, ed. Bicăzan Ileana, Osvat Maria), grup vocal: Glasuri argintii (G.P.P. nr. 30, Oradea, ed. Negrău Lucia, Dume Gabriela), grup vocal: Spiridușele vesele (G.P.P. nr. 30 Oradea, ed. Ruja Lenuța, Pălăgean Anca), Jolțe Petra (G.P.P. Vadu Crișului, ed. Brîndaș Gabriela), Reti Giulia (G.P.P. Vadu Crișului, ed. Lascău Mariana, Mititean Floarea), grup vocal: Rândunicile (G.P.P. Vadu Crișului, ed. Mudura Gabriela, Venter Irina), Ștef Sunamita, Zah Antonia (G.P.N. nr. 3 Munteni, ed.Duma Mariana).
Premiul II - 20 de concurenți
Premiul III - 18 concurenți.
Florina Vaida & Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Peste 300 de copii din 22 de grădinițe, 26 de grupuri vocale și 53 de soliști vocali.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 18:13:48 Ora de vară a Europei de Est