Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

15-20 mai 2017 - Învăţământul pedagogic: 233 ani, comemorare, Iosif Vulcan, 110 ani

Zilele Şcolii la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan” din Oradea

15-20 mai 2017 - Învăţământul pedagogic: 233 ani, comemorare, Iosif Vulcan, 110 ani

La mulți ani, cu satisfacții profesionale și responsabilitate asumată, întregului colectiv de elevi, profesori, personalului didactic auxiliar și nedidactic de la Colegiul Național ,, Iosif Vulcan"!

Zilele Şcolii se sărbătoresc la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" în acest an, în săptămâna 15-20  mai 2017. Momentul este deosebit, deoarece coincide cu aniversarea a 233 de ani de învățământ pedagogic și cu comemorarea lui Iosif Vulcan, la 110 ani de la stingerea acestuia. 
Programul manifestărilor
15 mai, ora 13, Piesa de teatru - „Gărgăunii dragostei", de Iosif Vulcan - învățământ liceal
16 mai, ora 14, Consiliul profesoral festiv, Piesa de teatru - „Gărgăunii dragostei", de Iosif Vulcan
17 mai, ora 13, Concurs „Iosif Vulcan" (clasele IX-X)
18 mai, ora 10, ora 12 Activitatea ,,Tradiții, obiceiuri și datini" - Grădinița ,,Voinicel"
Activitatea ,,Universul fascinant al fizicii" - învățământ gimnazial și liceal
19 mai, ora 11 Concurs de desene - ,,Școala mea dragă" - învățământ primar
Expoziție de desene       
19 mai, ora 13, Dans medieval și cântece - Karaoke - învățământ liceal, secția maghiară și română; ora 18, Concursul interjudețean "Noi și chimia", clasele a VII-a
20 mai, ora 9, Concursul interjudețean "Noi și chimia", ora 18, Festivitatea de premiere la Concursul interjudețean ,,Noi și chimia"
În cadrul Consiliului profesoral festiv din 16 mai 2017, d-na director, prof. Simona Nicoleta Martin, a prezentat un istoric al învățământului pedagogic precizând că: ,,233 de ani înseamnă istorie și înseamnă tradiție pentru învățământul  orădean, pentru învățământul pedagogic.  În   1784-1785  începe funcționarea  sistematică recunoscută de guvern a Școlii Normale Române Greco-Catolice Unite de învățători. Astfel, la începutul ultimului deceniu al secolului al XIX-lea, funcţionau: ,,3083 de şcoli primare, patru şcoli civile, cinci şcoli secundare, şapte şcoli normale (preparandii pentru învăţători) şi şapte seminarii pentru preoţi". Apoi d-na director  a apreciat că personalitatea omului de cultură Iosif Vulcan (1841-1907) și îndemnul lui, ,,Dă-ne, Doamne, cât mai mulţi oameni de caracter!"  obligă familia Vulcan peste ani la responsabilitate asumată, iar personalitatea acestuia este  păstrată vie în conştiinţa  naţională şi în identitatea acestei şcoli. 
În continuare, domnia sa a subliniat două momente importante din istoria școlii, care sunt  o recunoaştere a calităţii educaţiei furnizate:
1 septembrie 2008 - Liceul Pedagogic devine și Liceu bilingv româno-spaniol cu program de bacalaureat spaniol
1 septembrie 2009 - i se acordă statutul de Colegiul Naţional.
Aceste schimbări au însemnat dezvoltarea profilelor, specializărilor, păstrând, conform tradiţiei, profilul pedagogic, dar şi o recunoaştere a calităţii educaţiei furnizate.
Doamna director consideră că ,,azi, Colegiul Național „Iosif Vulcan" este școala a cărei misiune se înscrie între tradiție, actualitate și perspective: Educație de valoare, educație pentru valori și că o moștenire atât de valoroasă ne obligă să promovăm o educație de calitate, care să facă cinste înaintașilor și care, la rândul ei, să devină istorie..."
,,Gărgăunii dragostei
Piesa de teatru ,,Gărgăunii dragostei" a fost prezentată de elevii claselor liceale, în fața întregului colectiv înviorând fețele și sufletele tuturor!
Răsplătiți cu diplome și cu câte o felie de tort, elevii emoționați au cântat La mulți ani, împreună cu dascălii lor!
Activitățile săptămânii vor antrena întregul colectiv de elevi și se vor încheia vineri cu premierea câștigătorilor Concursului interjudețean ,,Noi și chimia".
Prof. Maria Duma

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:56:09 Ora standard a Europei de Est