Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil”, la cea de-a III-a ediţie

Copii din zece județe s-au întrecut într-o amplă competiție de educație rutieră

Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil”, la cea de-a III-a ediţie

În perioada 12 - 14 mai 2017, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost implicați într-un amplu concurs de educație rutieră, organizat în localitatea bihoreană Șuncuiuș.

Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil", organizat de Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor - Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Serviciul Poliţiei Rutiere, cu sprijinul Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a ajuns la cea de-a treia ediție și face parte din acțiunile cuprinse în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene  al Ministerului Educației Naționale.
În competiție au fost angrenate 13 echipaje de elevi din clasele V - VIII, reprezentând zece județe, respectiv un echipaj din județul Alba, coordonat de prof. Andrei Liviu, un echipaj din județul Arad, coordonat de profesorul Dumitru Miron, un echipaj din județul Caraș-Severin, coordonatori, prof. Alina și Lorena Șelariu, un echipaj din județul Cluj, coordonat de prof. Dorel Verde, un echipaj din județul Dâmbovița, coordonat de prof. dr. Susana Marinescu, un echipaj din județul Mureș, coordonatori, profesorii Dan Moldovan şi Viorel Suciu, unul din județul Satu-Mare, coordonat de profesorul Gheorghe Pop, un echipaj din județul Timiș, coordonat de prof. Ioan Popovici, alt echipaj din județul Vaslui, coordonat de prof. Mihai Moșnianu și două echipaje de elevi din județul Bihor, coordonate de prof. Severus Lazău, Emil Bodea, Bogdana Haragoș și Loredana Ungur.
Scopul concursului a fost formarea unui comportament rutier responsabil, pe baza cunoaşterii şi respectării regulilor de circulaţie, pentru a preveni producerea accidentelor de circulaţie cu victime din rândul elevilor.
În cadrul concursului, elevii de gimnaziu participanţi au avut de parcurs următoarele probe: parcurgerea unui traseu de îndemânare cu bicicleta în poligon; respectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti, în parcul şcoală; proba teoretică, în vederea verificării cunoştinţelor privind normele rutiere.
Fiecare echipaj participant a avut în componenţă doi elevi din unități școlare din municipiul Târgoviște, municipiul Satu Mare, municipiul Vaslui și din localitățile Gherla, Blaj, Bocşa, Reghin, Șag, Chișinău Criș și Șuncuiuș, care au avut ocazia de a-şi dovedi, în timpul concursului, cunoştinţele acumulate în materie de educaţie rutieră.
În urma susținerii celor trei probe: teorie, îndemânare pe bicicletă - poligon și parc școală, clasamentul final pe echipe a fost următorul:
Pe locul I s-a situat echipajul Liceului Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș (județul Bihor), format din elevii Ungur Amalia și Haragoș Alexandru, coordonat de prof. Bodea Emil; pe locul al II-lea s-au clasat două echipaje: echipajul Școlii Gimnaziale „Floarea Bogdan" din Reghin (județul Mureș), alcătuit din elevii Moldovan Rareş şi Zajzon Cristina, coordonatori, prof. Dan Moldovan, Viorel Suciu și echipajul Liceului cu Program Sportiv ,,Avram Iancu" din Zalău (Sălaj), compus din elevii Negrean Daria și Szabo Georgian, coordonat de prof. Mariana Goron; pe locul al III-lea - echipajul Școlii Gimnaziale „Coresi" Târgoviște (județul Dâmbovița), alcătuit din elevii Cristea Andrei şi Matei Cosmina, coordonator - prof. dr. Susana Marinescu.
La individual, premianții concursului pe probe au fost:
Clasament general
Ungur Amalia - fete, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil; Moldovan Rareş - băieți, Școala Gimnazială „Floarea Bogdan" Reghin, coordonatori, profesori Dan Moldovan, Viorel Suciu;
Teorie
Ungur Amalia - fete, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil; Haragoș Alexandru - băieți, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil.
Poligon
Baciu Anamaria - fete, Școala Gimnazială Nr.2 „Dimitrie Cantemir" Vaslui, coordonator prof. Mihai Moşneanu; Varga Sergiu - băieți, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonatori, Haragoș Bogdana și Ungur Loredana.
Parc școală
Cristea Andrei - băieți, Școala Gimnazială „Coresi" Târgoviște, coordonator, prof. Susana Marinescu; Ungur Amalia - fete, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, coordonator - prof. Bodea Emil.
La finalul competiției, participanții au fost recompensați de organizatori cu premii și diplome.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul de educaţie rutieră „Memorialul Matei Virgil”, la cea de-a III-a ediţie.

C

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:20:56 Ora de vară a Europei de Est