Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, ediţia a XXI-a (16-21 mai)

Revenirea la normalitate

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, ediţia a XXI-a (16-21 mai)

În perioada 16 - 21 mai 2017, se va desfășura cea de-a XXI-a ediție a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, după următorul program, comunicat de dl director general - manager dr. Aurel Chiriac.

Marţi, 16 mai
Orele 11.30-12.00 Deschiderea oficială a manifestării
                             Alocuţiuni oficiale
Orele 12.10-13.00 Eveniment: Lansarea anuarelor muzeului, Crisia şi Nymphaea, şi a unor cărţi avînd ca autori pe specialişti ai Complexului „Muzeul Ţării Crişurilor", apărute în Editura Muzeului Ţării Crişurilor (Florina CIURE, Rapporti culturali fra Venezia e Transilvania nel Cinquecento e Seicento, Ioan CRIȘAN, Cefa - La Pădure: locuirea medievală și premodernă: studiu arheologic și istoric, Coord. Aurel CHIRIAC, Monografia comunei Ţeţchea: geografie, geologie, istorie, etnografie, patrimoniu, folclor, obiceiuri, monumente , Coord. Gabriel MOISA, Ioan GOMAN, Sorin ȘIPOȘ, Fragmentarium. Studii interdisciplinare în onoarea lui Aurel Chiriac, Sorin ȘIPOȘ, Aurel CHIRIAC, Gabriel MOISA, Monografia istorică a comunei Girișu de Criș, Sorin ȘIPOȘ, Gabriel MOISA, Monografia istorică a comunei Derna, Valentina ŞTEFĂNESCU, Scurt Dicţionar de termeni, expresii şi tehnici textile, Corina TOMA, Tezaure monetare și tezaurizare în Transilvania secolelor XV/XVI-XVII, Cristian PUŞCAŞ, Şapte sinagogi orădene, Deschideri - Ingo Glass 75 (catalog-mapă), Imaginea lumii ţesută în lână (catalog expoziție) - editor Aurel CHIRIAC)
Loc de desfăşurare: Palatul baroc (Muzeul Ţării Crişurilor, sediul vechi), B-dul Dacia nr.1-3
Ora 17.00 Eveniment: Vernisaj expoziţii de fotografie documentară:
Vasile Dorolţi: Oameni şi cruci
Remus Ţiplea: Confesiuni religioase
Loc de desfăşurare: Palatul baroc (Muzeul Ţării Crişurilor, sediul vechi, Secţia de Artă), B-dul Dacia nr.1-3

Joi, 18 mai
Eveniment: ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR - sub genericul Revenirea la normalitate. În noul sediu vor avea loc vernisajele unor expoziţii temporare.
Orele 17.00-17.30  Alocuţiuni oficiale
 
Orele 17.45-18.30  Vizită în expoziţiile temporare organizate în noul sediu:
-Imaginea lumii ţesute în lînă: scoarţe din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău (Republica Moldova)
-Etnographica - Reprezentări grafice ale portului popular din colecţia Muzeului Déri din Debrecen (Ungaria)
 Orele 18.45-19.30 Vizită în expoziţiile temporare:
-Donaţia Iosif Fekete (colecţia Muzeului Ţării Crişurilor)
-Pictori şi sculptori orădeni din colecţiile Muzeului Ţării Crişurilor (1950-1980)
-Retrospectiva graficianului Nistor Coita (1943-2013) (realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Contemporană a României din Bucureşti)
Loc de desfăşurare: Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A, Corpurile A şi A1)
Intrarea la vernisaje se face pe bază de invitaţii.
Expoziţiile care vor fi vernisate în data de 18 mai 2017 vor putea fi vizitate gratuit în Noaptea muzeelor (20 mai 2017, orele 19.00-2.00)
 Sîmbătă, 20 mai
Orele: 19.00-2.00 Eveniment: Noaptea muzeelor (sub genericul Muzeele orădene împreună!, ediţia a III-a). Este o manifestare muzeală care s-a dovedit de succes la primele două ediţii. Considerăm că într-o comunitate multietnică, muticonfesională şi multiculturală cunoaşterea cu obiectivitate a valorilor patrimoniale aparţinînd tuturor etniilor ce locuiesc în Oradea, cele ale românilor şi maghiarilor în principal, respectiv aparţinînd cultelor care convieţuiesc în Oradea (ortodox, romano-catolic, greco-catolic, reformat etc.), poate consolida respectul faţă de celălalt. Şi anul acesta vor putea fi vizitate între orele 19.00-2.00:
Muzeul Ţării Crişurilor (sediul vechi din Palatul baroc, B-dul Dacia nr.1-3):
Muzeul Memorial „Iosif Vulcan" (Str. Iosif Vulcan nr.16)
Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr.13)
Muzeul „Ady Endre" (Parcul Traian nr.1)
Muzeul Ţării Crişurilor (sediul nou, Str. Armatei Române nr. 1/A)
Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41)
Casa Darvas - La Roche (str. Iosif Vulcan nr. 11)
Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand", Filiala Oradea (Str. Armatei Române nr.24/A)
Muzeul Episcopiei Ortodoxe de Oradea (str. Roman Ciorogariu nr.3)
Catedrala romano-catolică (expoziţia dedicată tezaurelor bisericii romano-catolice şi cavoul unde sînt înmormîntaţi episcopii importanţi ai cultului - str. Şirul Canonicilor nr.2/A)
Catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae" (obiecte de cult şi cavoul unde sînt înmormîntaţi şi episcopi-martiri ai bisericii greco-catolice - str. Iuliu Maniu nr.1)
Centrul bisericesc expoziţional „Lorántffy Zsuzsana" (str. Libertăţii nr.38)
Turnul Primăriei (Str. Tudor Vladimirescu nr.1)
Sinagoga Neologă „Sion" (Str. Independenţei nr.22).
Precizăm că în Noaptea muzeelor, la sediul nou al Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A, în curte), va avea loc şi ediţia a VIII-a a Festivalului Video Art Event, sub genericul  IN|DUST|REAL.
Intrarea va fi liberă la toate obiectivele menţionate mai sus.
OTL Oradea va asigura transportul gratuit al orădenilor pe un traseu care face posibilă ajungerea în apropierea fiecărui obiectiv inclus pe lista noastră.
Duminică, 21 mai
Închiderea Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor
Ora 18.30 Eveniment: Concert Anotimpurile de Antonio Vivaldi. Va interpreta Camerata Mille Fiori, ansamblu format din tineri interpreţi de la Departamentul de Muzică al Facultăţii de Artă din cadrul Universităţii Oradea:
                                    Andrada Ciupeiu - solist, vioară
                                    Giordano Filomena - vioară
                                    Ramona Raţiu - violă
                                    Timea Solange - violoncel
                                    Recitator: Tudor Ciupeiu
 
Loc de desfăşurare: Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A)
Sînt disponibile 135 de locuri. Biletele se vor distribui gratuit, pînă la epuizarea numărului anunţat, la secretariatul muzeului (str. Traian Lalescu nr.1, pînă recent sediul Tribunalului, vizavi de stadionul F.C. Bihor).
Organizatori:
Muzeul Ţării Crişurilor, complex muzeal, Consiliul Judeţean Bihor
Parteneri:
Ministerul Culturii - Republica Moldova
Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală Chişinău (Republica Moldova)
Ministerul Culturii Ungaria
Muzeul Déri-Debrecen (Ungaria)
Ministerul Culturii România
Muzeul Naţional de Artă Contemporană a României din Bucureşti
Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor
Universitatea Oradea (Facultatea de Arte, Departamentul de Muzică şi Departamentul de Arte Vizuale
Centrul Judeţean pentru Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor
Direcţia Generală de Dezvoltare Regională Programe şi Proiecte cu Finanţare Externă - Consiliul Judeţean Bihor
UAPR - Filiala Oradea
Visual Container, Milano (Italia)
Asociația culturală Conflux, Oradea (Romania)
Mondorama.ro
Episcopia Ortodoxă a Oradiei
Episcopia Greco-Catolică Oradea
Episcopia Romano-Catolică Oradea
Episcopia Reformată de pe lîngă Piatra Craiului
Sinagoga Neologă „Sion" Oradea
Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor
Casa Darvas-La Roche
Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea
Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I", Filiala Oradea
OTL Oradea
Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" (C.M.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:59:42 Ora standard a Europei de Est