Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Câştigă-ţi un prieten special”

Joi, o nouă întâlnire în cadrul proiectului educativ

„Câştigă-ţi un prieten special”

Proiectul educativ „Câştigă-ţi un prieten special", coordonat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea a fost introdus în urma evaluării MEN în CAERI (Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudețene), 2017 la pagina 59, poziția 1.226, domeniul sportiv-turistic.

Proiectul se derulează în perioada martie - noiembrie 2017 şi cuprinde două competiţii regionale Special Olympics, organizate la Oradea, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și al Fundației Special Olympics România; prima s-a desfășurat joi, 11 mai 2017: Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, abilităţi individuale, iar cea de-a doua se va ține în 9 noiembrie 2017: Competiţia Regională de Baschet Special Olympics, abilităţi individuale.
Proiectul urmărește dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la competiţiile sportive regionale Special Olympics, conform calendarului sportiv avizat de Fundaţia Special Olympics România.
Grupul ţintă căruia se adresează proiectul este format din copii şi tineri cu dizabilități intelectuale şi fizice (IQ mai mic de 70), cu vârsta cuprinsă între 8 și 21 ani, din șapte judeţe: Bihor, Cluj, Arad, Sălaj, Satu Mare, Timiș și Hunedoara. Aceştia sunt elevi ai unor şcolile speciale, elevi integraţi sau tineri care frecventează diferite centre de zi, provenind atât din familii cât şi din centre de plasament (plasament familial).
Impactului educativ asupra grupului ţintă porneşte tocmai de la deviza Special Olympics: „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!" Premisa acestor competiţii nu este stimularea competitivităţii, ca în cazul sporturilor de performanţă, ci tocmai îmbunătăţirea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor motrice de bază şi a calităţilor motrice, ca urmare a antrenamentelor propuse şi oferirea unor alternative sociale de petrecere a timpului liber, având ca finalitate creşterea stimei de sine și încrederii în forțele proprii, pe termen scurt şi integrarea activă în viaţa socio-profesională şi economică, pe termen lung.
Partenerii implicaţi în acest proiect, alături de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea, sunt: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Fundaţia Special Olympics România, Direcția Județeană de Tineret și Sport Bihor (supervizor al competițiilor de profil), Fundaţia  pentru integrare prin sport a persoanelor cu handicap (FISPH), Asociaţia CES (Colaborăm, Educăm, Sprijinim), care oferă sprijin logistic și financiar evenimentelor, Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul" (care oferă, la nevoie, locația și arbitraj pentru evenimentele sportive), Universitatea din Oradea - Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie (implicată prin intermediul studenților voluntari în organizarea și arbitrajul evenimentului).
La Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, care a avut loc joi, 11 mai, pe terenul de sport al CSEI Nr. 1 Oradea, au participat 19 delegaţii formate din câte 2 - 4 copii/tineri cu CES și doi profesori antrenori/coordonatori din județele partenere: Arad, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Timiș și Hunedoara. Și-au anunțat participarea 78 de copii/tineri și 40 de profesori/antrenori de la: Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont și Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal, toate trei din Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Tileagd, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Popești, Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi" din Oradea, dar și structura sa din Salonta, Liceul Tehnologic ,,George Barițiu" Oradea, Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu", Oradea, Școala Gimnazială ,,Aurel Pop"  din Oșorhei,  Asociaţia Down Oradea, Asociația CES Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Cluj-Napoca, județul Cluj, dar și cel din Şimleul Silvaniei, județul Sălaj, împreună cu structura sa Speranța din Zalău, Centrul Social Multifuncțional Jibou (Sălaj), Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Hunedoara, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Maria" Arad și Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Satu Mare.
Pentru noi, toți participanții sunt câștigători; prin urmare, ei toți au fost recompensați cu diplome, medalii și mici surprize oferite de: Treira SRL, Dechatlon, European Drinks, Fundația Simona Kadas, FISPH și Asociația CES.
Mulțumim conducerii Centrului, doamnei director Teodora Pantazi, partenerilor și sponsorilor, felicităm participanții și profesorii coordonatori.
Prof. kinetoterapeut Lavinia Omuț & Adrian Omuţ,  
coordonatori proiect
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Câştigă-ţi un prieten special”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:16:40 Ora standard a Europei de Est