Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Câştigă-ţi un prieten special”

Joi, o nouă întâlnire în cadrul proiectului educativ

„Câştigă-ţi un prieten special”

Proiectul educativ „Câştigă-ţi un prieten special", coordonat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea a fost introdus în urma evaluării MEN în CAERI (Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudețene), 2017 la pagina 59, poziția 1.226, domeniul sportiv-turistic.

Proiectul se derulează în perioada martie - noiembrie 2017 şi cuprinde două competiţii regionale Special Olympics, organizate la Oradea, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și al Fundației Special Olympics România; prima s-a desfășurat joi, 11 mai 2017: Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, abilităţi individuale, iar cea de-a doua se va ține în 9 noiembrie 2017: Competiţia Regională de Baschet Special Olympics, abilităţi individuale.
Proiectul urmărește dezvoltarea fizică şi mentală a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale şi fizice şi promovarea unui stil de viaţă sănătos prin participarea la competiţiile sportive regionale Special Olympics, conform calendarului sportiv avizat de Fundaţia Special Olympics România.
Grupul ţintă căruia se adresează proiectul este format din copii şi tineri cu dizabilități intelectuale şi fizice (IQ mai mic de 70), cu vârsta cuprinsă între 8 și 21 ani, din șapte judeţe: Bihor, Cluj, Arad, Sălaj, Satu Mare, Timiș și Hunedoara. Aceştia sunt elevi ai unor şcolile speciale, elevi integraţi sau tineri care frecventează diferite centre de zi, provenind atât din familii cât şi din centre de plasament (plasament familial).
Impactului educativ asupra grupului ţintă porneşte tocmai de la deviza Special Olympics: „Vreau să câştig! Dar dacă nu pot câştiga, vreau să fiu brav în încercarea mea!" Premisa acestor competiţii nu este stimularea competitivităţii, ca în cazul sporturilor de performanţă, ci tocmai îmbunătăţirea stării de sănătate, dezvoltarea deprinderilor motrice de bază şi a calităţilor motrice, ca urmare a antrenamentelor propuse şi oferirea unor alternative sociale de petrecere a timpului liber, având ca finalitate creşterea stimei de sine și încrederii în forțele proprii, pe termen scurt şi integrarea activă în viaţa socio-profesională şi economică, pe termen lung.
Partenerii implicaţi în acest proiect, alături de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea, sunt: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Fundaţia Special Olympics România, Direcția Județeană de Tineret și Sport Bihor (supervizor al competițiilor de profil), Fundaţia  pentru integrare prin sport a persoanelor cu handicap (FISPH), Asociaţia CES (Colaborăm, Educăm, Sprijinim), care oferă sprijin logistic și financiar evenimentelor, Liceul cu Program Sportiv ,,Bihorul" (care oferă, la nevoie, locația și arbitraj pentru evenimentele sportive), Universitatea din Oradea - Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de Educaţie Fizică, Sport şi Kinetoterapie (implicată prin intermediul studenților voluntari în organizarea și arbitrajul evenimentului).
La Competiţia Regională de Fotbal, Special Olympics, care a avut loc joi, 11 mai, pe terenul de sport al CSEI Nr. 1 Oradea, au participat 19 delegaţii formate din câte 2 - 4 copii/tineri cu CES și doi profesori antrenori/coordonatori din județele partenere: Arad, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Timiș și Hunedoara. Și-au anunțat participarea 78 de copii/tineri și 40 de profesori/antrenori de la: Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Orizont și Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal, toate trei din Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Tileagd, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Popești, Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi" din Oradea, dar și structura sa din Salonta, Liceul Tehnologic ,,George Barițiu" Oradea, Școala Gimnazială ,,Lucreția Suciu", Oradea, Școala Gimnazială ,,Aurel Pop"  din Oșorhei,  Asociaţia Down Oradea, Asociația CES Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Cluj-Napoca, județul Cluj, dar și cel din Şimleul Silvaniei, județul Sălaj, împreună cu structura sa Speranța din Zalău, Centrul Social Multifuncțional Jibou (Sălaj), Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Hunedoara, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Sf. Maria" Arad și Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Satu Mare.
Pentru noi, toți participanții sunt câștigători; prin urmare, ei toți au fost recompensați cu diplome, medalii și mici surprize oferite de: Treira SRL, Dechatlon, European Drinks, Fundația Simona Kadas, FISPH și Asociația CES.
Mulțumim conducerii Centrului, doamnei director Teodora Pantazi, partenerilor și sponsorilor, felicităm participanții și profesorii coordonatori.
Prof. kinetoterapeut Lavinia Omuț & Adrian Omuţ,  
coordonatori proiect
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Câştigă-ţi un prieten special”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:13:32 Ora de vară a Europei de Est