Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacol și expoziție de Ziua Europei, prezentate de CSEI Cristal Oradea

Marți, la Palatul Copiilor și Elevilor

Spectacol și expoziție de Ziua Europei, prezentate de CSEI Cristal Oradea

În fiecare an, în data de 9 Mai - Ziua Europei, sărbătorim pacea și unitatea în Europa.

Ziua Uniunii Europene este o zi de bucurie, un prilej de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate între toți cetățenii care fac parte din UE. Această uniune de state membre este definită, în primul rând de elemente pozitive legate de valori și principii de bază ale comunității europene.
Ca instituție școlară, ne aliniem și noi acestor principii, marcând această zi de sărbătoare printr-o activitate amplă, ce își propune să evidențieze rolul proiectelor internaționale de parteneriat strategic  Erasmus +.
Alături de noi, au sărbătorit această zi specială, indirect, copii din cele şase țări partenere (Anglia, Belgia, Turcia, Polonia, Spania și Bulgaria) în cadrul parteneriatului strategic Erasmus+ Thinking Globally, Learning Together,  derulat în instituţia noastră sub coordonarea doamnei director Vesa Maria Ramona.
Ne-au onorat cu prezenţa, în această zi specială, invitaţi și parteneri de seamă, printre care îi amintim pe d-na Mioriţa Săteanu, preşedinte onorific al Uniunii Femeilor din Bihor și dl Dan Peter, director al Palatului Copiilor și Elevilor.
Micii preşcolari şi şcolari ai instituţiei s-au pregătit temeinic pentru a sărbători cum se cuvine această zi, şi, alături de profesorii lor, au susţinut un spectacol cu o mare încărcătură emoţională în faţa părinţilor şi invitaţilor.
Spectacolul a debutat cu un scurt discurs  al consilierului educativ, prof. Bar Emoke, despre însemnătatea zilei de 9 Mai şi intonarea Imnului Uniunii Europene, urmată de sceneta „Simfonia primăverii", în care micuţii actori în superbele costume create de d-na prof. Dobran Viorica, au adus în sufletele spectatorilor frumuseţea primăverii. Costumele purtate de micii actori au putut fi admirate de cei prezenți și la Parada costumelor, un alt punct al spectacolului, realizat cu sprijinul d-nei prof. Adela Pat de la Palat. Profesorii psihopedagogi și kinetoterapeuți ai Centrului au pus în scenă un teatru de marionete,  Dansul primăverii, în care fiecare marionetă reprezenta câte o țară europeană implicată în proiectul de parteneriat strategic Erasmus + Thinking Globally, Learning Together. Costumele marionetelor au fost confecționate din materiale reciclabile de elevii parteneri de la Liceul de Arte Oradea, coordonați de prof. Ujvarossy Gyongyi.
Apoi, preşcolarii de la structura Grădiniței Nr. 30 - ,,Mugurel" au încântat publicul  cu dansul popular „Uite-aşa se joacă hora"; elevul Sebastian Andrei Pantea, din clasa a IV-a nevăzători, a recitat Odă bucuriei.
În încheiere, grupul vocal al grupei mijlocii B şi mare A a prezentat pe scenă un colaj de cântece de primăvară, sub genericul Primăvară, primăvară, bun venit la noi în țară!
Invitaţii-surpriză ai evenimentului
Ne-am bucurat foarte mult de participarea la spectacolul nostru a unor invitați-surpriză. Denisa Ghib (elevă voluntară) a încântat auditoriul cu melodii din folclorul local. Taraful de muzică populară al Palatului, coordonat de prof. Vlad Vălean, Petre Șinca și Marius Marcu, au pus pe jar spectatorii, invitându-i la dans; câțiva preșcolari chiar s-au prins într-o horă.
La reușita acestui eveniment și-au adus contribuția partenerii instituției noastre, respectiv Uniunea Femeilor Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea și Liceul de Arte.
Acest spectacol a fost posibil datorită muncii susţinute a echipei unite a centrului nostru,  în jurul doamnei director, prof. Vesa Maria Ramona și al consilierului educativ, prof. Bar Emoke, echipă formată din profesorii: Ardelean Ana,  Buboiu Bianca, Crişan Adriana, Dobran Viorica, Kover Monica, Lezeu Rodica, Manea Adina, Omuţ Lavinia, Ovănescu Elena, Pleş Gabriela, Popa Sanda, Todea Stela, Tripon Bianca, Cuc Ioana, Durne Etelka, Ciuba Anca, Corompaki Ioana, Tomozei Gabriela, Şerfezi Aurelia, asistent Ambro Alina și Nada Panait.
Cu acest prilej, a fost vernisată și o expoziție cu lucrări artistico-plastice care să ilustreze specificul fiecărei țări partenere din  cadrul proiectului  Erasmus +.
Lucrările au fost realizate cu o zi înainte, în cadrul unei activități de art-terapie, cu sprijinul partenerilor noștri de la Liceul de Arte Oradea, coordonați de prof. Nada Panait. Implementarea în instituția noastră a  unor elemente curriculare noi, adecvate copiilor cu CES, respectiv, terapia prin artă, au  fost posibile datorită schimbului de experiență din cadrul activităților transnaționale de predare-învățare/formare la care au participat cadrele didactice implicate în proiectul Erasmus +.
La reușita expoziției au contribuit, într-un fel sau altul, următoarele cadre didactice: Vesa Maria Ramona (director), Ardelean Ana, Bar Emoke, Bala Adela, Boros Gyorgyi, Buboiu Bianca, Coneac Angela, Copăcian Aurelia, Crişan Adriana, Dobran Viorica, Drimba Rita, Dura Anca, Kover Monica, Lakatos Gyongyike, Lezeu Rodica, Manea Adina, Moț Teodora, Omuţ Lavinia, Oprea Eva, Opriș Aurelia, Ovănescu Elena, Pleş Gabriela, Pleș Mirela, Popa Sanda, Todea Stela, Tripon Bianca, Cuc Ioana, Durne Etelka, Ciuba Anca, Corompaki Ioana, Tomozei Gabriela, Şerfezi Aurelia, Rada Elisabeta, Blasko Noemi, Bodoni Andrea, Burcă Emilia, Chirilov Gabriela, Cotuna Natalia, Cuc Ligia, Herman Szabolcs, Mertan Anturia, Pop Mariana și Tanc Dorina.
Bar Emoke & Dobran Viorica
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spectacol și expoziție de Ziua Europei, prezentate de CSEI Cristal Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:55:37 Ora standard a Europei de Est