Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Prin Fondul Ştiinţescu, micii programatori orădeni în drum spre CoderDojo Coolest Projects Romania!

Astăzi, la concurs, la Timișoara

Prin Fondul Ştiinţescu, micii programatori orădeni în drum spre CoderDojo Coolest Projects Romania!

Acest lucru ni-l demonstrează peste 40 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani care participă săptămânal la întâlnirile de inițiere în informatică și învățare a programării din cadrul clubului CoderDojo Oradea, finanțat prin Fondul Științescu al Fundației Comunitare Oradea.

Clubul funcționează de peste 3 ani, timp în care peste 250 de copii au descoperit, cu ajutorul mentorilor dedicați, tainele din spatele calculatorului.
Din pasiune pentru științe, la finele anului trecut, echipa de mentori a răspuns apelului de proiecte pentru Fondul Științescu, proiectul clubului primind una dintre cele 13 finanțări oferite de Fundaţia Comunitară Oradea, cu sprijinul Romanian American Foundation și a partenerilor locali. Cele 40 de locuri disponibile pentru noile grupe s-au ocupat imediat, ba chiar unele solicitări au fost respinse din cauza numărului prea mare de înscriși, lucru care arată interesul crescut al copiilor și părinților, deopotrivă, pentru acest gen de activități din domeniul științelor.
Cu ajutorul dispozitivelor achiziționate și prin diversele activități tematice desfășurate în cadrul întâlnirilor, proiectul și-a propus îndrumarea pas cu pas a copiilor, de la acomodarea cu dispozitivele informatice până la deprinderea primelor noțiuni de programare și algoritmi, cu scopul de a le dezvolta creativitatea tehnică şi dobândirea de abilități de lucru în echipă, învățând prin încercare și exercițiu.
După trei luni de muncă la propriile proiecte în cadrul sesiunilor săptămânale, 20 de copii ai clubului CoderDojo Oradea vor participa în data de 13 mai 2017 la competiția națională Coolest Projects Romania, organizată la Timișoara. Evenimentul promovează, recunoaște și răsplătește creativitatea, inovarea, spiritul antreprenorial și valorificarea cunoștințelor școlare din domeniul STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), ocazie cu care vor fi prezentate proiecte realizate de copii din rețeaua națională CoderDojo Romania.
La această primă ediție națională a competiției, CoderDojo Oradea participă cu un număr de 18 proiecte înscrise la concurs: 12 proiecte la sectiunea Scratch, 2 proiecte la categoria Hardware și câte un proiect la site-uri web, Algoritmică, Jocuri/Design și Game developement. Fiecare proiect câștigător al unei categorii de concurs va beneficia de o bursă de călătorie în vederea participării la evenimentul Coolest Projects al rețelei globale CoderDojo, programat să aibă loc la Dublin, în 17 iunie.
Pentru mai multe detalii, accesați: http://oradea.stiintescu.ro/ sau https://www.facebook.com/stiintescuoradea/
Teodora Albiter,
manager proiecte

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 07:11:24 Ora standard a Europei de Est