Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

De Ziua școlii, la ,,Lucian Blaga”

Marți

De Ziua școlii, la ,,Lucian Blaga”

Ziua de 9 mai are, pe lângă semnificațiile cunoscute, și o alta specială pentru elevii și profesorii Liceului Teoretic „Lucian Blaga" din Oradea.

Este declarată Ziua școlii, deoarece în 9 mai 1895, s-a născut patronul spiritual al liceului - poetul și filosoful Lucian Blaga.
,,Pentru România, anul 2017 are o încărcătură simbolică aparte, a subliniat doamna director Delia Iova, în cuvântul de deschidere. Acest an marchează împlinirea a 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, 20 de ani de când unitățile de învățământ din România participă la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates, LLP, Erasmus+). În 2017, Europa întreagă sărbătorește 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale și 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost constituită Comunitatea Economică Europeană (CEE) și care a pus bazele Uniunii Europene. În programul activităților de astăzi am dedicat una și Zilei Europei, intitulată ,,Malta, văzută prin ochii copiilor români", a mai spus doamna director.
Premierea olimpicilor
Activitățile festive au fost diverse și au debutat  la ora 9 cu un careu la care au participat elevii și profesorii școlii. Au fost premiați (cu diplome, cărți și bani oferiți de Asociația Părinților Lucian Blaga) elevii cu rezultate deosebite la etapele județene și naționale ale diferitelor olimpiade școlare: Zoica Andra, Blaga Rareș, Buta Bogdan, Mureșan Diana, Zară Raluca, Kovacs Alessandra, Clopoțel Ana, Clopoțel Estera, Țigan Romeo, Bonizs Raul, Kromec David, Morgoș Darius și Belteghi Bogdan; plus opt premianți la Lumina Math...
„Malta, văzută prin ochii copiilor români" 
În cadrul activităților de Ziua Europei, școala s-a înscris la o acțiune transdisciplinară inițiată de Ambasada Maltei (pentru că această țară deține președinția UE în prima jumătate a anului 2017): „Malta, văzută prin ochii copiilor români", activitate coordonată la nivelul școlii de profesor Anca Lorincz, care a organizat la clasa a V-a A un concurs de eseuri, desene și machete. În grădina școlii a fost plantat Copacul prieteniei, ca simbol al legăturii între copiii din țările Europei. La acțiune au luat parte prof. Andreea Pădurean și bibliotecar Codruța Manea, alături de directoarele liceului, Delia Iova și Otilia Filip.
O  activitate inedită a fost desfășurată la clasele a IX-a B și a XI-a C de către profesoarele Ioana Țintzilonis, Ioana Trempe și Andreea Pădurean care l-au invitat pe conf. dr. Dan Popescu de la Universitatea Partium spre a iniția elevii într-un curs de scriere creativă.  Activitatea va continua și în luna iunie tot cu elevii acestor clase.
Tot în spirit creativ a lucrat și profesoara Sânziana Neșiu cu elevii claselor a IX-a B și a IX-a C. Ea a organizat activitatea „9 May - 9 Words" care a promovat aspecte de cultură și spiritualitate europeană.
O altă propunere interdisciplinară este activitatea cu titlul ,,Rezervațiile naturale din România", susținută de profesoarele Felicia Șchiop, Otilia Filip și Claudia Creț. E o activitate ce se desfășoară anual de Ziua școlii și a implicat de data aceasta elevi din clasele a VI-a B, a VIII-a A, a VIII-a B și a XI-a A.
La ora 12, s-a desfășurat un meci de fotbal între echipa școlii și o echipă a foștilor și actualilor arbitri divizionari A. Invitat de onoare a fost domnul Alexandru Boc, fost vicepreședinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. După meci, a fost programată o masă rotundă cu tema ,,Fă sport pentru sănătatea ta!". Întreaga activitate a fost coordonată de prof. Cristi Ungur.
Începând cu ora 17, elevii talentați ai școlii și-au dat măsura iscusinței într-un spectacol pe scena din Orășelul Copiilor. Activitatea a devenit o tradiție și a adunat elevi (de la grădiniță până la liceu), profesori și părinți.
Otilia Filip
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De Ziua școlii, la ,,Lucian Blaga”.

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:02:40 Ora standard a Europei de Est