Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De Ziua școlii, la ,,Lucian Blaga”

Marți

De Ziua școlii, la ,,Lucian Blaga”

Ziua de 9 mai are, pe lângă semnificațiile cunoscute, și o alta specială pentru elevii și profesorii Liceului Teoretic „Lucian Blaga" din Oradea.

Este declarată Ziua școlii, deoarece în 9 mai 1895, s-a născut patronul spiritual al liceului - poetul și filosoful Lucian Blaga.
,,Pentru România, anul 2017 are o încărcătură simbolică aparte, a subliniat doamna director Delia Iova, în cuvântul de deschidere. Acest an marchează împlinirea a 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, 20 de ani de când unitățile de învățământ din România participă la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates, LLP, Erasmus+). În 2017, Europa întreagă sărbătorește 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale și 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost constituită Comunitatea Economică Europeană (CEE) și care a pus bazele Uniunii Europene. În programul activităților de astăzi am dedicat una și Zilei Europei, intitulată ,,Malta, văzută prin ochii copiilor români", a mai spus doamna director.
Premierea olimpicilor
Activitățile festive au fost diverse și au debutat  la ora 9 cu un careu la care au participat elevii și profesorii școlii. Au fost premiați (cu diplome, cărți și bani oferiți de Asociația Părinților Lucian Blaga) elevii cu rezultate deosebite la etapele județene și naționale ale diferitelor olimpiade școlare: Zoica Andra, Blaga Rareș, Buta Bogdan, Mureșan Diana, Zară Raluca, Kovacs Alessandra, Clopoțel Ana, Clopoțel Estera, Țigan Romeo, Bonizs Raul, Kromec David, Morgoș Darius și Belteghi Bogdan; plus opt premianți la Lumina Math...
„Malta, văzută prin ochii copiilor români" 
În cadrul activităților de Ziua Europei, școala s-a înscris la o acțiune transdisciplinară inițiată de Ambasada Maltei (pentru că această țară deține președinția UE în prima jumătate a anului 2017): „Malta, văzută prin ochii copiilor români", activitate coordonată la nivelul școlii de profesor Anca Lorincz, care a organizat la clasa a V-a A un concurs de eseuri, desene și machete. În grădina școlii a fost plantat Copacul prieteniei, ca simbol al legăturii între copiii din țările Europei. La acțiune au luat parte prof. Andreea Pădurean și bibliotecar Codruța Manea, alături de directoarele liceului, Delia Iova și Otilia Filip.
O  activitate inedită a fost desfășurată la clasele a IX-a B și a XI-a C de către profesoarele Ioana Țintzilonis, Ioana Trempe și Andreea Pădurean care l-au invitat pe conf. dr. Dan Popescu de la Universitatea Partium spre a iniția elevii într-un curs de scriere creativă.  Activitatea va continua și în luna iunie tot cu elevii acestor clase.
Tot în spirit creativ a lucrat și profesoara Sânziana Neșiu cu elevii claselor a IX-a B și a IX-a C. Ea a organizat activitatea „9 May - 9 Words" care a promovat aspecte de cultură și spiritualitate europeană.
O altă propunere interdisciplinară este activitatea cu titlul ,,Rezervațiile naturale din România", susținută de profesoarele Felicia Șchiop, Otilia Filip și Claudia Creț. E o activitate ce se desfășoară anual de Ziua școlii și a implicat de data aceasta elevi din clasele a VI-a B, a VIII-a A, a VIII-a B și a XI-a A.
La ora 12, s-a desfășurat un meci de fotbal între echipa școlii și o echipă a foștilor și actualilor arbitri divizionari A. Invitat de onoare a fost domnul Alexandru Boc, fost vicepreședinte al Ligii Profesioniste de Fotbal. După meci, a fost programată o masă rotundă cu tema ,,Fă sport pentru sănătatea ta!". Întreaga activitate a fost coordonată de prof. Cristi Ungur.
Începând cu ora 17, elevii talentați ai școlii și-au dat măsura iscusinței într-un spectacol pe scena din Orășelul Copiilor. Activitatea a devenit o tradiție și a adunat elevi (de la grădiniță până la liceu), profesori și părinți.
Otilia Filip
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De Ziua școlii, la ,,Lucian Blaga”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:09 Ora de vară a Europei de Est