Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

S-a deschis Târgul de carte Gaudeamus în Piața Unirii din Oradea, aflat la ediția a IV-a

Dragi copii, tineri și părinți, poftiți la târg!

S-a deschis Târgul de carte Gaudeamus în Piața Unirii din Oradea, aflat la ediția a IV-a

,,Ne aflăm la Oradea, în municipiul care renaște pe zi ce trece, aș putea spune, asta dacă mă uit ce este în jurul meu, la această superbă Piață a Unirii din municipiul orădean..."

L-am citat pe managerul Radio România Cluj, dl Bogdan Roșca. Poate l-ați auzit și dumneavoastră ieri (miercuri, 10 mai 2017), în transmisiune directă la Radio România Actualități, la ora 12.00, din Piața Unirii din Oradea, cu prilejul deschiderii ediției a IV-a a Târgului de carte Gaudeamus, în inima și capitala Bihorului.
,,Țin să le mulțumesc în mod special administrației publice locale de aici din Oradea, domnului primar Ilie Bolojan pentru sprijinul direct și nemijlocit pe care îl acordă în organizarea acestui eveniment. Primăria Municipiului Oradea este singura primărie din țară care se implică nu numai logistic (...). Este singura primărie din țară care contribuie inclusiv financiar pentru a aduce cărțile primăvara aici la Oradea", a mai spus managerul Radio România Cluj.
,,Mulțumesc organizatorilor (...) pentru că aduc cărți, știință și bună-cuviință la Oradea"
Invitat la microfon, domnul primar, inginer Ilie Bolojan, a mulțumit organizatorilor Târgului de carte Gaudeamus ,,pentru că aduc cărți, știință și bună-cuviință la Oradea. Și vă invit pe toți să cumpărați și să citiți carte în zilele următoare. Succes!"
,,Îi îndemn pe orădeni să vină aici să-și ia această merinde"
 Președinte de onoare al acestei ediții a Târgului de carte este dl Traian Ștef, redactor-șef al revistei ,,Familia".
În cuvinte puține, domnia sa a spus multe: ,,Cartea este o merinde, dar este o merinde de drum lung (...). Ne bucurăm că Oradea este alături de Cluj, Iași, Craiova... între orașele alese pentru acest târg. Și îi îndemn pe orădeni să vină aici să-și ia această merinde, care nu trebuie consumată imediat, care nu se strică, nu se termină. Târgul este deschis, vă așteptăm!"
Așadar, dragi orădeni și bihoreni, poftiți la târg!
Moise-Ovidiu Dan
 
Programul de vizitare
Miercuri - sâmbătă între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică între orele 10.00 şi 15.00; accesul este liber, atât pentru pasionaţi, cât şi pentru cei care vor intra doar din curiozitate.
Gaudeamus Oradea 2017, repere statistice
 - peste 60 de expozanţi reuniţi în 40 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România - edituri, agenţii de difuzare de carte, muzică şi produse multimedia, edituri străine reprezentate de către distribuitori de carte. Prezenţa editurilor de top din România şi a celor mai importanţi distribuitori naţionali de carte străină este garanţia pentru o ofertă remarcabilă, atât din punctul de vedere al numărului de titluri disponibile, cât şi din cel al diversităţii domeniilor abordate. - o suprafaţă de peste 400 mp de standuri, care egalează recordul înregistrat la ediţia precedentă; - 16 evenimente adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă.
Proiecte Radio România derulate la GAUDEAMUS Oradea
Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc. Sâmbătă, 13 mai, la ora 12.00, sunteţi aşteptaţi să îi cunoaşteţi pe „invitaţii de nota 10" la GAUDEAMUS Oradea, elevi din judeţul Bihor premiaţi la olimpiade internaţionale la diferite discipline: Árva Norbert Ákos, Divin Judit (Liceul Teoretic „Ady Endre", Oradea) şi Bede Ákos (Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău). Premiile vor fi oferite de Dacia şi Radio România. Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, este oferit unei biblioteci publice, subfinanţate la capitolul achiziţii. Volumele donate în acest an la GAUDEAMUS Oradea vor avea ca destinaţie Biblioteca publică din comuna Răbăgani, judeţul Bihor.
Premiile GAUDEAMUS Oradea 2017 vor fi decernate duminică, 14 mai, începând cu ora 13.00, astfel: Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului; Trofeele Presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului; Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare, de către Avon România; Premiile Tombolei GAUDEAMUS, care vor fi acordate pe baza tragerii la sorţi a buletinelor de Vot al Publicului, astfel: Marele Premiu, constând în suma de 300 de lei, oferită de Asociaţia Club Lions 22 Oradea şi premii constând în produse cosmetice oferite de Avon România.
GAUDEAMUS Oradea este cea mai recentă componentă a Programului LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale. Palmaresul cumulat al programului, în intervalul 1994 - 2017, însumează 99 de evenimente organizate sub brandul GAUDEAMUS, circa 9.770 de expozanţi, 2.837.000 de vizitatori şi peste 12.500 de manifestări culturale, cu profil preponderent literar. Principalele componente ale programului sunt: GAUDEAMUS Internaţional (23 de ediţii), Caravana GAUDEAMUS (Cluj-Napoca - 18 ediţii, Craiova - 16 ediţii, Litoral - 8 ediţii, Oradea - 4 ediţii), GAUDEAMUS Carte Şcolară (14 ediţii) şi o serie de proiecte culturale conexe. Calendarul Programului LECTURA 2017 mai cuprinde: GAUDEAMUS Litoral (11 - 15 august), GAUDEAMUS Carte Şcolară (14 - 24 septembrie) şi GAUDEAMUS Internaţional (22 - 26 noiembrie).
Un eveniment organizat de Radio România (prin Centrul Cultural Media şi Radio Cluj), Primăria Oradea şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune.
Partenerii ediţiei
Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale şi Dacia
Parteneri: Avon România, Merlin's Vitamin Aqua, Asociaţia Club Lions 22 Oradea.
Connie Chifor
Pentru mai multe poze (56 de poze), accesați Galeria foto: S-a deschis Târgul de carte Gaudeamus în Piața Unirii din Oradea, aflat la ediția a IV-a.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:33:18 Ora standard a Europei de Est