Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Paşcu Balaci şi Mihaela Dindelegan au obţinut Trofeul, respectiv Premiul I la concursul de creaţie literară de la Sebeş, Alba

Poeţii orădeni, câştigători ai Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”

Paşcu Balaci şi Mihaela Dindelegan au obţinut Trofeul, respectiv Premiul I la concursul de creaţie literară de la Sebeş, Alba

Oradea este marea câștigătoare din acest an a Festivalului Internațional „Lucian Blaga", desfășurat la Sebeş în perioada 5 - 7 mai 2017 şi ajuns la ediţia a 37-a.

Deschis tuturor creatorilor, membri sau nemembri ai uniunilor de creaţie, elevilor şi studenţilor din ţară, concursul a reunit zeci de poeţi, aproximativ 100 de lucrări fiind evaluate de un juriu care a desemnat cei mai buni autori. Printre membrii juriului s-au numărat prof. univ. dr. Eugeniu Nistor, prof. univ. Mircea Popa, respectiv Constantin Şalapi, directorul Festivalului.
La cei 122 de ani de la nașterea celui care a rămas în conștiința neamului ca „fiu al albastrului Lancrăm" - Lucian Blaga, doi dintre poeţii orădeni prezenţi cu lucrări în concurs au obţinut cele mai mari distincţii ale Festivalului.  
Astfel, atât Marele Premiu, prin poetul Paşcu Balaci, cât şi Premiul I al Festivalului Internaţional „Lucian Blaga", prin poeta Mihaela Dindelegan, au ajuns la Oradea. Premiul II a fost obţinut de Raluca Lucia Cîmpean din Cluj-Napoca, iar Premiul III a plecat spre judeţul Mureş, prin Adrian Armand Giurgea din Zau de Câmpie. Un alt poet orădean, Gheorghe Vidican, a primit un premiu din partea unei reviste literare. De asemenea, în cadrul festivalului au fost acordate premii şi pentru elevi, pe cinci secţiuni, respectiv pentru profesori - pe trei secţiuni, dar la aceste categorii premiile au ocolit judeţul Bihor.
Festivitatea de premiere a avut loc duminică, 7 mai, pe scena Casei de Cultură din Sebeş, premiile fiind înmânate de către primarul Dorin Nistor. Pe lângă diplome, câştigătorii au primit bustul în miniatură al lui Lucian Blaga şi câte un tablou grafic reprezentându-l pe marele gânditor.
Delegaţia orădeană prezentă la Sebeş a fost formată din Paşcu şi Antiţa Balaci, Mihaela Dindelegan, David Voicu, un fil al Lancrămului, şi Cătălin Şuşu.
Cartea de oaspeţi a festivalului a fost semnată de acad. Alexandru Surdu, vicepreşedintele Academiei Române, scriitorul Zenovie Cârlugea, scriitorul şi jurnalistul Radu Paraschivescu, pictorul Eugen Măcinic, Oana Pellea, Dan Puric. Organizatorii evenimentului sunt Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga" Sebeş.
Lucrările poeţilor premiaţi vor fi publicate în Caietele Blaga, ediţia 2018.
Roxana Popescu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Paşcu Balaci şi Mihaela Dindelegan au obţinut Trofeul, respectiv Premiul I la concursul de creaţie literară de la Sebeş, Alba.

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 10:51:19 Ora de vară a Europei de Est