Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Împreună suntem mai puternici

Manifestări organizate de Mișcarea Tinerilor pentru Pace (MTP) din Oradea,

Împreună suntem mai puternici

Mișcarea Tinerilor pentru Pace (MTP) din Oradea, asociație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, a organizat o serie de manifestări cu ocazia zilelor de 9 noiembrie - comemorarea Nopții de cristal și Ziua internațională împotriva fascismului și antisemitismului - și 16 noiembrie - Ziua internațională pentru toleranță.

 Acțiunile fac parte din cadrul campaniei europene „UNITED we are Strong" a rețelei UNITED for Intercultural Action și au fost programate în perioada 8 - 10 noiembrie 2008.
”Viziunea noastră asupra acestor manifestări este cea a coexistenței pașnice, respectului reciproc, interculturalității într-o Europă a toleranței, solidarității și speranței.
Această viziune este împărtășită de peste 560 de organizații din întreaga Europă, reunite sub egida rețelei UNITED for Intercultural Action, rețea europeană ce luptă împotriva naționalismului, rasismului, fascismului, sprijinind imigranții și refugiații.
În fiecare an, de 9 noiembrie, rețeaua UNITED organizează o campanie europeană pentru a comemora pogromul „Noaptea de cristal" (Kristallnacht), pentru construirea unui viitor mai bun, bazat pe toleranță și respect, sloganul campaniei din acest an fiind „UNITED we are Strong!"("Împreună suntem mai puternici!"), ne-a declarat Aliz Matza, coordonatorul proiectului.
Luni, activitățile s-au desfășurat la C.T. “D. Leonida”
Activitățile organizate de MTP Oradea din acest an și-au propus informarea tinerilor orădeni în legătură cu evenimentele care au dus la producerea Holocaustului, prevenirea discriminării, precum și promovarea înțelegerii reciproce, respectului și relațiilor interculturale.
Luni, 10 noiembrie, activitățile educaționale pe tema prevenirii discriminării, antirasismului și toleranței, s-au desfășurat în sala festivă a Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, pe grupuri mixte, coordonate de Aliz și Tamas Matza, cu concursul voluntarilor internaționali Selina Bergmann, Pia Timmermann și al mentorul lor, Martin Hofmann.
În acest cadru, au avut loc discuții, joc de simulare despre discriminare, toleranță, structuri sociale și relații interculturale; alte jocuri pentru educația non-formală, iar la sfârșit, un moment de reculegere în amintirea și comemorarea victimelor „Kristallnacht". La activități au participat și 50 de liceeni de la colegiul gazdă (elevi din clasele a XI-a și a XII-a A, care și-au exprimat sincer opiniile, etalându-și cunoștințele și creativitatea. Manifestările au fost realizate cu sprijinul UNITED for Intercultural Action; Foundation "Remembrance, Responsibility and Future" (din Germania) prin voluntarii internaționali găzduiți de MTP Oradea și cu sprijinul partenerilor de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”.
Selina și Pia activează la Școala „Ioan Slavici”
Selina Bergmann și Pia Timmermann, cele două voluntare din Germania, își desfășoară serviciul de voluntariat timp de zece luni la MTP Oradea în cadrul inițiativei Roma - Gadje Dialogue Through Service, finanțat parțial de Comisia Europeană prin programul “Tineret în acțiune” - Serviciul european de voluntariat și prin Foundation "Remembrance, Responsibility and Future" din Germania. Activitatea voluntarelor se desfășoară la Școala cu clasele I-VIII "Ioan Slavici" unde le asistă și le ajută pe învățătoarele școlii în educarea copiilor de etnie romă și în organizarea activităților extrașcolare. Din echipa lor de proiect face parte și Martin Hofmann, tot din Germania, care este și mentorul lor. Martin predă limba germană la Facultatea de Relații Internaționale a Universității din Oradea.
Pentru a afla mai multe informații legate de activitățile educaționale organizate de MTP Oradea în liceele orădene puteți scrie pe e-mail: mtp.oradea@gmail.com sau puteți suna la tel: 0359/ 409.098, 0770/ 737.859 sau 0747/ 567.294. (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Împreună suntem mai puternici.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:15 Ora de vară a Europei de Est