Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Copacul din hârtie de ziare

Reciclarea hârtiei

Copacul din hârtie de ziare

Suntem mici, dar dornici să facem lucruri măreţe. Vrem o lume de basm cu ape limpezi şi munţi măreţi în care copilăria să aibă prioritate.

Din acest motiv ne-am propus să creăm o poveste din hârtie de ziare. Pare complicat pentru nişte prichindei de clasă pregătitoare, însă atunci când există ajutoare, muncă în echipă, răbdare şi multă dăruire, totul devine certitudine.
Să începem prin a vă întreba dacă ştiaţi că o tonă de hârtie recuperată salvează 17 arbori maturi, care produc în fiecare oră oxigenul necesar pentru 900 de oameni?
Așadar, înţelegem cât de importantă este reciclarea banalei hârtii din caietele şcolarilor sau a celei cuprinse în paginile revistelor sau ale ziarelor. Putem afirma că hârtia începe cu inventatorul chinez Tsai Lun în jurul anului 200 î. Hr. şi continuă în zilele noastre, când se vehiculează tot mai frecvent ideea de reciclare. Reciclarea este procesul de refolosire a materialelor şi produselor vechi pentru crearea altora, reducând astfel consumul de energie necesar extragerii materiilor prime.
Ideea de a confecţiona un copac înflorit din hârtie de ziare a avut-o tatăl unei eleve din clasa pregătitoare A, acesta punând la dispoziţia copiilor materialele de lucru şi oferind informaţii despre tehnica de obţinere a hârtiei, dar şi despre modalităţile de reciclare a acesteia.
Povestea copacului începe cu rădăcina ce trebuie să fie puternică pentru a putea fixa bine în pământ copacul. A răsărit şi a crescut treptat şi falnicul trunchi din mulţimea fâşiilor de ziare lipite cu răbdare de meşterii pricepuţi. Cu îndemânare s-au prins de el ramurile ce se pregăteau să se gătească de primăvară. Dar primăvara din anul acesta s-a dovedit a fi capricioasă şi copacul a trebuit să mai aştepte până să fie în floare. Era necesar să se întărească aracetul cu ajutorul căruia copacul a prins viaţă din hârtie de ziare.
Într-o altă zi, munca copiilor a continuat. Au pictat fiecare parte a copacului, aflând lucruri interesante despre obţinerea culorilor. Apoi au desenat, colorat şi decupat frunzele şi florile cu ajutorul cărora au îmbrăcat de sărbătoare copacul.
Copacul care a prins viaţă din hârtie de ziare ne-a povestit cum se obţine hârtia şi cât de importantă este reciclarea ei. Ne-a vorbit despre părţile componente ale unui copac, despre funcţiile acestora şi despre importanţa unui aer curat. Chiar şi despre frumuseţea culorilor ne-a grăit în taină.
Această activitate a fost derulată în cadrul Proiectului Internaţional FEE, Eco-Şcoala.
Prof. Curpaş Ana
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Copacul din hârtie de ziare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:02 Ora de vară a Europei de Est