Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Expoziția lui Ioan Roxin e frumoasă, e expresivă, e poetică!”

,,Ioan Roxin – un om cu adevărat european și foarte român!”

,,Expoziția lui Ioan Roxin e frumoasă, e expresivă, e poetică!”

Ieri (sâmbătă, 6 mai 2017), a debutat la Oradea, Festivalul de fotografie europeană, aflat la cea de-a VI-a ediție, organizată de Asociația Internațională ,,Euro Foto Art", în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, sub patronajul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

La actuala ediție participă fotografi din: Austria, Serbia, Franța, Republica Moldova, România și Ungaria.
Noi am fost prezenți astăzi (duminică), la vernisajul expoziției artistului fotograf Ioan Roxin din Montbéliard, Franța (membru al Asociației ,,Euro Foto Art”).
Întrucât prietenul nostru nu a fost prezent la vernisaj, va afla de la noi cum au decurs lucrurile și ce s-a spus despre expoziție și despre domnia sa, în absență.
În deschiderea expoziției, doamna Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea, moderatorul evenimentului, a prezentat contextul în care are loc acest vernisaj, în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului de fotografie europeană.
,,Ne bucurăm, iată când arta fotografică poposește  în Casa Darvas – La Roche. Artiștii noștri europeni sunt prezenți de două zile în Oradea. Și sunt fascinați de ceea ce văd. Suntem la cea de-a VI-a expoziție în cadrul Festivalului european al fotografiei, organizat de Asociația ,,Euro Foto Art”, reprezentată de binecunoscutul artist fotograf de nivel internațional Toth Stefan. Artistul de astăzi este Ioan Roxin care locuiește în Franța și are o pasiune deosebită pentru fotografie și pentru detaliu, și iubește Casa Darvas - La Roche. În cuvântul său președintele Asociației și directorul Festivalului, distinsul artist fotograf și profesor în arta fotografică Toth Stefan, a subliniat faptul că dl Ioan Roxin este membru al Asociației Internaționale ,,Euro Foto Art”, ,,este stabilit în Franța, dar are un respect deosebit și o atragere spre orașul nostru. Mă bucură faptul că exact prin Ramona am reușit să îl cunoaștem pe dl Ioan Roxin. De fapt, Internetul ne ajută ca distanțele să dispară și indiferent din care parte a lumii, dacă cineva dorește să colaboreze, acest lucru se poate realiza, ca niciodată”, a mai spus președintele Asociației.
Cuvântul specialistului, dar nu de amorul artei...
Criticul de artă Ramona Novicov a pus punctul pe i în cadrul vernisajului, oferindu-ne detalii atât despre artistul fotograf și lucrările sale, cât și despre personalitatea profesorului universitar Ioan Roxin, profesor titular la Universitatea Franche–Comté din Montbéliard, Franța. Cu patru pagini de CV în mâini, Ramona a prezentat parcursul excepțional al elevului, studentului și profesorului universitar pe traseul devenirii sale din Ciumeghiu, Oradea, București și Montbéliard. ,,Acest parcurs excepțional este dublat de unul emoționant pentru că întotdeauna Ioan Roxin vorbește cu o căldură și cu o dragoste neștirbită despre locurile natale, locuri unde a învățat să prețuiască viața și natura.  Apoi arta fotografică. Aici, în Casa Darvas, pe măsuță în hol, veți găsi scrisoarea lui Ioan Roxin către orădeni, un fel de mărturisire de credință despre începuturile sale într-ale fotografiei, felul în care a descoperit fotografia. Cât de îndatorat îi este naturii, cât de fidel este aromelor și amintirilor care i-au încălzit copilăria. Și iată le poartă peste tot cu el de la un capăt la altul al lumii, ca un excepțional profesionist, cu o viață dedicată științei, informaticii, ciberneticii, acestei lumi numerice în care a pus și fotografia pe acest tărâm al limbajului numeric... Dincolo de aceste date obiective, rămâne un om cu totul excepțional; chiar și absența lui de la acest vernisaj este vie în inimile noastre. În continuare, Ramona a prezentat împrejurarea în care l-a cunoscut pe profesorul universitar Ioan Roxin și familia sa, chiar acolo în Franța, cu prilejul unui schimb cultural în care s-a dovedit ,,un om cu adevărat european și foarte român”, cum avea să se exprime mai târziu, foarte preocupat de imaginea României și a românilor în lume, dar și ,,deosebit de modest, așa cum îi stă bine unui om de un asemenea rang, cu un umor extraordinar și generos; un om împlinit și recunoscut în lumea sa”. Referindu-se la expoziție, la lucrările expuse, criticul de artă apreciază expoziția artistului fotograf Ioan Roxin ca fiind frumoasă, expresivă și poetică. ,,Are ceva din energia naturii, exuberanță și vitalitate, caracteristici care le apropie de art nouveau, așa după cum remarcase și Angela”. Loredana Roxin, realizator și producător de programe radio și tv, care crescuse în sat, ,,la umbra sa și sub ochii săi”, dar nefiind rudenie cu Ioan Roxin, a declarat că ,,Ioan Roxin este un bun român care trăiește românește în Franța, cu care ne mândrim și care a reprezentat pentru mine un model în viață. Plecăciune pentru Ioan Roxin”, a conchis Loredana.
Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
Dintr-un respect nemăsurat, familia distinsului profesor universitar Sorin Curilă a fost prezentă in corpore la eveniment. Iar în cuvântul domniei sale, președintele Senatului Universității din Oradea a spus: ,,Într-o lume în care descurcăreții (penalii), invidioșii, orgolioșii și individualiștii sunt considerați oameni puternici, în lumea de astăzi, iar cei morali, sensibili și competenți, care încearcă să-și dedice toată viața educației, sunt considerați oameni slabi, într-o astfel de lume l-am cunoscut pe Ioan Roxin, un om care are mai degrabă toate calitățile, un om special, pe care Senatul nostru universitar l-a apreciat pentru realizările sale deosebite în domeniul universitar. Nu sunt nici doi ani de când Senatul nostru i-a decernat cel mai înalt titlu academic onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Acesta este Ioan Roxin, un om special”, a concluzionat președintele Sorin Curilă.
Au venit să admire lucrările sale fotografice prieteni, cunoscuți și colegi de liceu: Ioan și Florica Pirtea, Ioan Curpaș (primul său ,,profesor” într-ale fotografiei), Iosif Româneac..., sora și cumnatul, fotografii din Oradea, Serbia, Ungaria, Republica Moldova și Austria, prezenți și ei cu lucrări în festival, privitori și împătimiți, infestați cu microbul fotografiei și al telefonului mobil (pe post de aparat foto)...
Am scris toate acestea pentru ca prietenul nostru să afle ce s-a întâmplat duminică la vernisajul expoziției sale de fotografii, o întâmplare fericită care s-a derulat de la ora 16.00, într-un salon al Casei Darvas - La Roche din Oradea.
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (79 de poze), accesați Galeria foto: ,,Expoziția lui Ioan Roxin e frumoasă, e expresivă, e poetică!”

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:24 Ora standard a Europei de Est