Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Greva de avertisment ... așa și așa!

Uite greva... NU e greva

Greva de avertisment ... așa și așa!

Uite legea... NU e legea! “Legea nu este lege”... aceasta a declanșat conflictul de muncă. La ce s-a ajuns... deocamdată?
Liderii sindicali din învățământ sunt tari în declarații, doar de aceea își iau leafa – vor spune unii. Pe teren, însă, lucrurile nu sunt deloc de speriat. Dascălii își văd de școală și de copii. Greva de avertisment, de două ore (de ieri, luni, 10 noiembrie 2008) a fost una de catifea, cu mănuși din „pluș”, mai mult declarativă și mai puțin faptică. Prin urmare, nimeni nu a intrat în panică, iar copiii nu au avut de suferit, dar nici nu s-au bucurat.

Sufletiști cum sunt, dascălii și-au văzut de ore, oricât s-au dat liderii de ceasul morții în declarații. Elevii  nu  au fost deloc încântați văzând că li se predă și sunt ascultați, adică făceau școală în toată regula, ca și cum nu ar fi fost grevă de avertisment (între orele 12.00 și 14.00).
La Școala cu clasele I-VIII „Dacia”, în sălile de clasă, mai mult se mima a grevă de avertisment decât era în fapt, dascălii pozau doar în greviști. În majoritatea cazurilor, elevii aveau cărțile și caietele pe bănci semn că s-au oprit din activitate doar la intrarea noastră, însoțiți de liderul de sindicat, prof. Doru Conta.
„În cei 10 ani, de când sunt lider de sindicat, am prins patru greve. Doar în ’99, am obținut sporuri și măriri salariale, dar învățământul a ajuns la 6 la sută din PIB, așa se spune, deși tare mă tem că totul e doar pe hârtie și în declarații, ne-a spus liderul de sindicat, prof. Doru Conta. Guvernul simte că nu va mai câștiga și de aceea joacă tare. Până și avocatul poporului a sesizat neconstituționalitatea ordonanței de urgență.
La noi în școală, din 98 de angajați, doar zece au fost împotriva grevei. Nu se vede un lucru simplu, că noi cerem doar respectarea legii”, a conchis Doru Conta.
La Grădinița nr. 43, părinții aveau să ia cunoștință despre greva de avertisment încă de la intrare, din anunțul afișat pe geam. Dar, în grădinițe, greva nu a afectat câtuși de puțin programul pentru că la acea oră grădinițele cu program normal își încheiaseră activitatea, iar la cele cu program prelungit, copiii aveau program de masă și de somn.
La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, doamna directoare, prof. Georgeta Sadoveanu, părea puțin iritată și indispusă, și aceasta din pricină că nu dorea ca din lipsă de activitate, elevii să deranjeze și să facă boacăne, deși nu s-a ajuns la haos. Liderul FEN pe județul Bihor, Nicolae Moț, ne-a fluturat două documente, unul cu cele șase MOTIVE pentru participarea la greva de avertisment a personalului nedidactic din învățământ, iar celălalt cu MOTIVELE de nemulțumire: nerespectarea acordului încheiat între organizațiile sindicale și guvern, în noiembrie 2005...; refuzul guvernului de a pune în aplicare Legea nr. 221, privind majorarea, cu 50%, a salariilor personalului didactic și didactic auxiliar, de la 1 octombrie 2008, precum și a salariilor personalului nedidactic; declarațiile denigratoare ale prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu și incitarea altor categorii de salariați împotriva corpului profesoral; încercarea de transformare a dascălilor în „persona non grata” de către partidele aflate la guvernare în fața elevilor, studenților și părinților; culpabilizarea salariaților din învățământ pentru actuala situație de criză economică mondială.
„În cadrul colegiului nostru, pentru referendum au semnat toți  cei 62 de angajați, iar pentru grevă 54, din 54 de dascăli”, a declarat liderul FEN.
Tot la FEN (Federația Educației Naționale), au aderat și dascălii de la C.N. „Samuil Vulcan” Beiuș. Contactat telefonic de către dl Nicolae Moț, liderul de sindicat de la C.N. „Samuil Vulcan” Beiuș, dl prof.  Marcel Petru Coroiu, a declarat că din cei 100 de membri doar patru nu ai semnat pentru grevă, dar și aceștia s-au supus majorității. Liderul beiușean era bucuros aflând de la TV că senatul, comisia pentru învățământ, a respins (tot ieri), la ora grevei, ordonața de urgență...
Dascălii gojdiști nu au agreat greva... decât pe hârtie!
Stupoare!
Dascălii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea nu au intrat în grevă. Prof. Nicolae Duluș, liderul de sindicat, era „singur printre dușmani” cum se spune. Pe tabel, au semnat 71 pentru grevă, dar numai pentru una formală, japoneză, ieri, doar vreo 18 mai rămăseseră să intre în grevă. Se înțelege, nu-i așa că și aceștia s-au supus majorității. Prin urmare, gojdiștii au fost doar cu sufletul în grevă!
Trist, dar adevărat! (Ov. DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Greva de avertisment ... așa și așa!

Trimite email
vineri, 11 aprilie 2025, 03:15:32 Ora de vară a Europei de Est