Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a VI-a întâlnire transnațională a proiectului Erasmus+ ,,The Mysteries of European Capitals”

Joi, la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” din Oradea

Cea de-a VI-a întâlnire transnațională a proiectului Erasmus+ ,,The Mysteries of European Capitals”

În zilele de 4 și 5 mai 2017, la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" din Oradea, a avut loc cea de-a șasea întâlnire transnațională și ultima, a proiectului „The Mysteries of European Capitals" ("Misterele capitalelor europene").

Proiectul, finanțat de Comisia Europeană în cadrul programelor Erasmus+ se desfășoară pe o perioada de doi ani, septembrie 2015 - august 2017. Parteneri sunt școli din Vrtatsa - Bulgaria, Zagreb - Croația, Riga - Letonia, Vilnius - Lituania, Madrid - Spania și Oradea - Romania.
Printre obiectivele proiectului pot fi amintite: cunoașterea de către elevi a monumentelor aflate în Patrimoniul UNESCO din fiecare capitală a țărilor participante și nu numai din capitală, stabilirea de relații de colaborare între școlile participante la proiect, dezvoltarea abilităților de comunicare ale elevilor în limba engleză, stabilirea de relații interpersonale între elevi și cadre didactice etc.
Delegațiile din țările participante au fost întâmpinate, la intrarea în școală, de către elevi îmbrăcați în costume populare, cu tradiționala pâine și sare, de către directorii școlii, profesoarele Delia Iova și Otilia Filip și coordonatorul de proiect, prof. Sandor Traier,  precum și de alți elevi și profesori din școală.
A urmat un scurt program artistic susținut de elevii noștri, iar apoi oaspeții au fost conduși să viziteze școala. Au fost plăcut surprinși de dotările de care dispunem și de aspectul sălilor de clasă.
În cadrul primei ședințe de lucru, fiecare țară a prezentat câteva dintre ultimele descoperi arheologice din din capitalele și țările lor.
Au participat apoi la o demonstrație pe printare 3D, îndrumată  de prof. Carmen Sărăcuț, profesor de informatică și elevii dânsei. Școala noastră dispune de o imprimantă 3D în urma participării la un alt proiect, ,,Știința ad-hoc". Prima parte a demonstrației a constat în inițializarea imprimantei pentru a realiza o miniatură a Coloanei infinitului a lui Brâncuși.
Pentru că imprimarea a durat aproximativ o oră, musafirii noștri au asistat la trei lecții demonstrative.  La clasa a II-a B, doamna învățătoare Corina Cadar a susținut o activitate de abilități practice, ,,Ziua Europei", unde au confecționat diverse semne distincte ale țărilor participante la proiect și nu numai ale lor. La clasa a VI-a, doamna profesoară Anca Peic a susținut o lecție de limba germană, în care a inclus informații despre Patrimoniul UNESCO din țările participante. La clasa a XI-a, doamna profesoară Otilia Filip a susținut o lectie de istorie despre regimurile politice din Europa, între cele două războaie mondiale. În cadrul fiecărei activității, profesorii oaspeți au fost invitați să intervină în desfășurarea lecțiilor, acestea având un caracter interactiv.
După asistența la ore, oaspeții s-au reîntors în cabinetul de informatică, pentru a vedea produsul final al imprimantei 3D. Fiecare dintre ei a primit câte o mică amintire, un obiect imprimat în prealabil de către elevii noștri.
 După masa de prânz, a fost prezentat produsul intelectual al proiectului „Discover the Mysteries of European Capitals", o culegere metodică scrisă de către profesorii participanți la proiect și tipărită în Lituania, de către prof. Jovita Ponomariovienė, coordonatorul principal al proiectului, director adjunct la VGTU licėjus, Vilnius. De asemenea a fost organizată o expoziție cu machetele diverselor obiective sau monumente din țările participante, realizate de către elevi, făcându-se și un schimb de machete, între țări.
La finalul activităților desfășurate în școală, doamna director Delia Iova a înmânat fiecărui participant certificatele de participare la proiect, după care, oaspeții au vizitat orașul.
În a doua zi de activități, profesorii din cele șase țări participante la proiect au mers într-o excursie la Peștera cu Cristale din Mina Farcu-Roșia și la Peștera Urșilor de la Chișcău. Au rămas impresionați de frumusețile naturii din țara noastră.
Ziua s-a încheiat în acorduri de muzică tradițională românească, la Restaurantul Oradea. Toți și-au exprimat dorința de a participa și la alte proiecte cu școala noastră. Sperăm într-o colaborare și în viitor.
Prof. Sandor Traier,
coordonator proiect
Pentru mai multe poze (90 de poze), accesați Galeria foto: Cea de-a VI-a întâlnire transnațională a proiectului Erasmus+ ,,The Mysteries of European Capitals”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:01 Ora de vară a Europei de Est