Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modificările Regulamentului privind supraimpozitarea imobilelor neîntreținute, în dezbatere publică

Soluții pentru proprietari, găsite de Primăria Oradea

Modificările Regulamentului privind supraimpozitarea imobilelor neîntreținute, în dezbatere publică

Șeful Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea, Eduard Florea, şi Adriana Lipoveanu, director executiv al Instituţiei Arhitectului Şef, au susținut ieri, 3 mai 2017, o conferință de presă cu privire la o propunere a administrației locale care privește supraimpozitarea clădirilor neîngrijite din centrul municipiului.

Propunerile de modificare a regulamentului pot fi vizualizate pe www.oradea.ro, ele urmând să fie supuse dezbaterii publice în data de 8 iunie.
La începutul conferinței, Adriana Lipoveanu a vorbit despre inițierea acestei modificări: ,,Primul regulament de supraimpozitare a fost luat în anul 2015. După cum știţi, Primăria Oradea a făcut o serie de demersuri pentru a stimula reabilitarea clădirilor din centrul istoric și nu numai. Scopul principal al acestui demers este reabilitarea fondului construit, punând accent pe clădirile cu valoare arhitecturală din zonele construite protejate ale oraşului Oradea, sens în care s-a impus adoptarea unor măsuri administrative, a unor programe bugetare, financiare şi nu în ultimul rând fiscale pentru a determina proprietarii acestor clădiri la realizarea lucrărilor de reabilitare".
Prima măsură administrativă neatacată de Prefectură  în acest sens a fost făcută în anul 2012, regulamentul de program multianual, care viza reabilitarea clădirilor din centrul istoric. Regulamentul s-a coroborat cu Legea 422 și cu Legea 153/2011.
,,Văzând că acest program nu dă rezultatele așteptate, după apariția noului Cod Fiscal administrațiile locale au avut la îndemână și alte pârghii: o pârghie care se referă la scutirea de impozit pe clădire pentru cei care au făcut o reabilitare la standardele de calitate impuse prin proiect și o altă măsură care prevede supraimpozitarea celor care nu și-au făcut nici un fel de reabilitare", a spus Adriana Lipoveanu.
Acest regulament de supraimpozitare conține următoarea procedură: după ce se identifică de către Poliția Locală clădirea,  se realizează o notă tehnică de constatare cu criterii clare de punctaj, iar după realizarea acestei evaluări clădirea poate să fie încadrată la un stadiu fizic foarte bun, bun, satisfăcător sau nesatisfăcător. Proprietarilor clădirilor având starea tehnică nesatisfăcătoare li s-au transmis înștiințări cu privire la această situație, proprietarii având termen pentru a obține autorizația și pentru a putea anunța începerea lucrărilor până în  30.11.2016.
După expirarea acestui termen, reprezentanții Poliției Locale au efectuat verificările necesare, iar în decembrie 2016 s-a aprobat proiectul de Hotărâre a Consiliului Local. Direcția Economică a operat modificările fiscale și a notificat locatarii despre această Hotărâre. ,,Astfel, avem un total de 236 de imobile supraimpozitate prin Hotărâre de Consiliu Local. Proprietari în astfel de imobile sunt 1.020 persoane fizice și 171 persoane juridice. După aplicarea acestor măsuri în 2016, se poate constata că în 2016 am avut 53 de autorizații emise care vizează reabilitarea acestor clădiri, iar  în 2017 pe trimestrul I avem deja un număr de 26, deci se pare că este un ritm dublu față de cel din 2016", a arătat Adriana Lipoveanu.
Directorul executiv al Instituţiei Arhitectului Şef a mai arătat că nu se poate evalua o clădire doar pe o porțiune a ei. Conform legislației în vigoare, ea trebuie evaluată în totalitate, cu toate elementele definitorii ale unei clădiri.
,,Este foarte important că, deși lucrările nu sunt executate, dacă proprietarii anunță începerea lucrărilor pe baza unei autorizații emise anterior, Codul Fiscal permite suspendarea supraimpozitării până la finalizarea lucrărilor. Cuantumul supraimpozitării se stabilește anual pe baza Hotărârii Consiliului Local", a explicat Adriana Lipoveanu.
Soluție pentru proprietarii ai căror vecini nu sunt de acord cu reabilitarea fațadei
Există situații care au determinat numeroase contestații din partea unor proprietari care afirmau că doresc să facă reabilitarea, însă nu ajung la niciun fel de înțelegere cu ceilalți proprietari. Aceştia sunt dispuși să-și asume efortul de a obține autorizația de construire, însă mai departe nu pot să realizeze lucrările singuri. În ajutorul lor vine propunerea de modificare a regulamentului existent, a explicat Eduard Florea, menționând că Direcția Economică a identificat o formulă pentru rezolvarea acestei probleme.
Alternativa propusă de municipalitate este că coproprietarii care dispun financiar de sumele reprezentând cota parte de lucrări ce le revine lor consemnează această sumă la dispoziția autorității locale, urmâd să beneficiază de scutire de acea cotă majorată. Aceasta înseamnă că suma pe care aceştia o consemnează este achitată sub forma unei taxe speciale, fiind considerată venit la bugetul local. În baza mandatului dat de proprietar, autoritatea locală poate utiliza această sumă pentru reabilitarea clădirii coproprietarului sau poate reabilita alte clădiri din programul anual. Hotărârea Consililui Local privind imobilul respectiv va cuprinde toți proprietarii, atât cei care au plătit taxa cât și cei care rămân supraimpozitați. Conform Codului fiscal, autoritățile locale pot stabili cote diferențiate pe baza unor criterii pe care le stabilesc. Ceea ce propune administrația locală este o diferențiere cu o cotă de 0% pentru cei care achită taxa, adică rămân cu impozitul normal aferent proprietății nemajorat, respectiv 400% sau 500% cât este maximul prevăzut de Codul fiscal pentru ceilalți din condomeniu. 
,,În măsura în care se ajunge la o înțelegere cu vecinii, această sumă se restituie proprietarului pentru a susține partea lui de cheltuieli, iar în cazul în care  administrația locală ia decizia de a reabilita acea clădire suma va fi folosită, iar în măsura în care va fi necesară o regularizare se va regulariza".
Pentru a beneficia de această propunere este nevoie ca proprietarii să prezinte Primăriei documente justificative privind cota de proprietate (schițe, releveu, CF, dezmembrare etc.) pentru a stabili procentul ce îi revine din lucrările comune. Următorul pas este prin Direcția Patrimoniu Imobiliar, când Primăria stabilește valoarea pe acea clădire, valoarea lucrărilor de reabilitare a fațadei. Pentru a standardiza această formulă, administrația locală a propus împărțirea imobilelor în trei categorii: complexitate mare, complexitate medie, respectiv redusă și pe baza costurilor pe care le au deja în derulare, se va stabili o valoare pe metru pătrat pentru fiecare categorie de clădire.
,,După stabilirea sumei, proprietarul depune o declarație fiscală la Direcția Economică prin care este de acord să plătească taxa de reabilitare a imobilelor neîntreținute, fiind luat în debit. Până la 30 noiembrie trebuie să consemneze acea sumă integral pentru a beneficia de cota de 0% de majorare în anul următor. Concluzia noastră este că vor fi interesați de această măsură proprietarii care dețin clădiri nerezidențiale, spații comerciale etc.", a declarat Eduard Florea.
Reamintim proprietarilor de clădiri că noul Cod Fiscal din 2015 permite autorităţilor locale să ofere atât facilităţi pentru cei care îşi reabilitează faţadele, cât şi constrângeri pentru cei care refuză s-o facă (amenzi şi cote majorate de impozit).  Printre facilităţi amintim: scutirea de impozit pe clădire pentru o perioadă de 5 ani, împrumut sau finanţare rambursabilă acordat de către primărie pentru cei care intră în programul de reabilitare, suportarea de către primărie a costurilor aferente proiectului tehnic şi dirigenţiei de şantier, precum şi acordarea de consultanţă proprietarilor. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:13 Ora de vară a Europei de Est