Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În Săptămâna Mare, am făcut o excursie la Drăgoteni

În cadrul proiectului educativ județean ,,Suflete inocente de copil”

În Săptămâna Mare, am făcut o excursie la Drăgoteni

În 11 aprilie 2017, în cadrul proiectului educativ județean ,,Suflete inocente de copil", am desfășurat activitatea ,,Ne pregătim de Paște".

Proiectul îl derulăm în parteneriat cu CSEI ,,Orizont" (elevii clasei a V-a A, coordonați de prof. Cărădan Adina), CSEI ,,Cristal" (elevii grupei mijlocii B, coordonați de prof. Bar Emoke), Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" (elevii clasei I B, coordonați de prof. Cseke Sanda), Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" (elevii clasei I C, coordonați de prof. Lung Doina), noi, cei de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", începând cu cei mai mici școlari, din clasa  pregătitoare B (coordonați de prof. Tăut Stela), I C (coordonați de prof. Istvanovicz Carla), a III-a A (coordonați de prof. Tiriteu Mariana), a III-a C, adică noi (în complicitate cu prof. Bunta Simona) și cu cei mai mici dintre cei mari, a V-a B (coordonați de prof. Alina Deliman).
Am fost întâmpinați cu mare drag de partenerii noștri de la Școala Gimnazială din Drăgoteni, atât de către elevi, cât și de preșcolari (cu toții coordonați de prof. Lung Nicoleta și Hamza Dorina).
Copiii au socializat, s-au jucat în curtea mare și verde a școlii, cu baloane și mingi, au recitat și au cântat pe scena Festivalului ,,Oul de Paști" de la Drăgoteni, au încondeiat ouă,  învățând și unii dintre ei chiar cu pricepere să folosească bizarca, instrumentul de încondeiat ouă și să traseze linii de care sunt mândri. Gazdele noastre bune și dragi, prof. Lung Nicoleta și Hamza Dorina, ne-au descifrat tainele încondeierii ouălor cu ceară și vopsea roșie, apoi ne-au arătat și explicat modul de lucru la războiul de țesut, existent într-o sală de clasă. Cu toții am aflat că tradiția românească de țesut nu s-a pierdut, că în sat mai sunt câteva persoane care mai păstrează obiceiurile străbune.
În satul Remetea, am vizitat o gospodărie. Mai întâi am admirat poarta înaltă de la intrare, aflată între cele două corpuri de clădire aparținând aceleiași familii, făbricuța și cuptorul de pâine, grajdul cu animale, cotețele și hambarul. Ne-au încântat, în egală măsură, buna rânduială a lucrurilor în gospodărie și programul riguros de lucru al țăranului român neaoș, priceput și deschis la minte, spre nou, spre tehnică și știință.
Pe același traseu, am vizitat apoi Peștera Meziad, declarată monument al naturii. Cei doi ghizi ne-au povestit lucruri interesante și inedite. Grota are o deschidere foarte mare și un loc special amenajat unde turiștii se pot opri și pot cânta datorită acusticii deosebite. Copiii s-au întrecut și s-au ajutat reciproc, interpretând cântecele îndrăgite.
Peste tot, ne-am bucurat de frumusețea naturii, a poieniței de lângă peșteră, unde ne-am jucat împreună și am împărțit frățește mâncarea de-acasă, apreciind legumele,  fructele și apa și mai puțin băuturile carbogazoase (așa cum am aflat  în cadrul unor proiecte în care ne-am deprins tot mai mult cu un comportament de viață sănătos).
Acum, la sfârșit, privind în urmă, zicem noi că obiectivele excursiei tematice au fost pe deplin realizate: socializarea și integrarea copiilor cu C.E.S., învățarea despre tradițiile românești, încondeierea de ouă (în Săptămâna Mare), munca la războiul de țesut, vizitarea peșterii și bucuria nesfârșită în fața frumuseților naturii care ne uimesc la tot pasul.
Mulțumim colegilor - parteneri, dar și domnilor directori pentru receptivitatea și atenția acordate în desfășurarea acestui proiect:  prof. dr. Popa Viorica, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", prof. dr. Maruşca Ioana-Angela, CSEI ,,Orizont", prof. Vesa Maria Ramona, CSEI ,,Cristal", prof. Iova Delia, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", prof. Troie Gheorghe, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" și prof. Fâșie Cătălin, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea.
Organizatorii și coordonatorii activității, prof. Bunta Simona, Doina Lung și Cărădan Adina, vă mulțumesc pentru înțelegere și răbdare în parcurgerea acestui reportaj! (B.S.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În Săptămâna Mare, am făcut o excursie la Drăgoteni.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:21 Ora de vară a Europei de Est