Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În Săptămâna Mare, am făcut o excursie la Drăgoteni

În cadrul proiectului educativ județean ,,Suflete inocente de copil”

În Săptămâna Mare, am făcut o excursie la Drăgoteni

În 11 aprilie 2017, în cadrul proiectului educativ județean ,,Suflete inocente de copil", am desfășurat activitatea ,,Ne pregătim de Paște".

Proiectul îl derulăm în parteneriat cu CSEI ,,Orizont" (elevii clasei a V-a A, coordonați de prof. Cărădan Adina), CSEI ,,Cristal" (elevii grupei mijlocii B, coordonați de prof. Bar Emoke), Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga" (elevii clasei I B, coordonați de prof. Cseke Sanda), Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" (elevii clasei I C, coordonați de prof. Lung Doina), noi, cei de la Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", începând cu cei mai mici școlari, din clasa  pregătitoare B (coordonați de prof. Tăut Stela), I C (coordonați de prof. Istvanovicz Carla), a III-a A (coordonați de prof. Tiriteu Mariana), a III-a C, adică noi (în complicitate cu prof. Bunta Simona) și cu cei mai mici dintre cei mari, a V-a B (coordonați de prof. Alina Deliman).
Am fost întâmpinați cu mare drag de partenerii noștri de la Școala Gimnazială din Drăgoteni, atât de către elevi, cât și de preșcolari (cu toții coordonați de prof. Lung Nicoleta și Hamza Dorina).
Copiii au socializat, s-au jucat în curtea mare și verde a școlii, cu baloane și mingi, au recitat și au cântat pe scena Festivalului ,,Oul de Paști" de la Drăgoteni, au încondeiat ouă,  învățând și unii dintre ei chiar cu pricepere să folosească bizarca, instrumentul de încondeiat ouă și să traseze linii de care sunt mândri. Gazdele noastre bune și dragi, prof. Lung Nicoleta și Hamza Dorina, ne-au descifrat tainele încondeierii ouălor cu ceară și vopsea roșie, apoi ne-au arătat și explicat modul de lucru la războiul de țesut, existent într-o sală de clasă. Cu toții am aflat că tradiția românească de țesut nu s-a pierdut, că în sat mai sunt câteva persoane care mai păstrează obiceiurile străbune.
În satul Remetea, am vizitat o gospodărie. Mai întâi am admirat poarta înaltă de la intrare, aflată între cele două corpuri de clădire aparținând aceleiași familii, făbricuța și cuptorul de pâine, grajdul cu animale, cotețele și hambarul. Ne-au încântat, în egală măsură, buna rânduială a lucrurilor în gospodărie și programul riguros de lucru al țăranului român neaoș, priceput și deschis la minte, spre nou, spre tehnică și știință.
Pe același traseu, am vizitat apoi Peștera Meziad, declarată monument al naturii. Cei doi ghizi ne-au povestit lucruri interesante și inedite. Grota are o deschidere foarte mare și un loc special amenajat unde turiștii se pot opri și pot cânta datorită acusticii deosebite. Copiii s-au întrecut și s-au ajutat reciproc, interpretând cântecele îndrăgite.
Peste tot, ne-am bucurat de frumusețea naturii, a poieniței de lângă peșteră, unde ne-am jucat împreună și am împărțit frățește mâncarea de-acasă, apreciind legumele,  fructele și apa și mai puțin băuturile carbogazoase (așa cum am aflat  în cadrul unor proiecte în care ne-am deprins tot mai mult cu un comportament de viață sănătos).
Acum, la sfârșit, privind în urmă, zicem noi că obiectivele excursiei tematice au fost pe deplin realizate: socializarea și integrarea copiilor cu C.E.S., învățarea despre tradițiile românești, încondeierea de ouă (în Săptămâna Mare), munca la războiul de țesut, vizitarea peșterii și bucuria nesfârșită în fața frumuseților naturii care ne uimesc la tot pasul.
Mulțumim colegilor - parteneri, dar și domnilor directori pentru receptivitatea și atenția acordate în desfășurarea acestui proiect:  prof. dr. Popa Viorica, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", prof. dr. Maruşca Ioana-Angela, CSEI ,,Orizont", prof. Vesa Maria Ramona, CSEI ,,Cristal", prof. Iova Delia, Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga", prof. Troie Gheorghe, Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu" și prof. Fâșie Cătălin, Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea.
Organizatorii și coordonatorii activității, prof. Bunta Simona, Doina Lung și Cărădan Adina, vă mulțumesc pentru înțelegere și răbdare în parcurgerea acestui reportaj! (B.S.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În Săptămâna Mare, am făcut o excursie la Drăgoteni.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:25:09 Ora standard a Europei de Est