Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activitate de voluntariat și promovare a tradițiilor pascale la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

Premii la Festivalul ,,Oul de Paști

Activitate de voluntariat și promovare a tradițiilor pascale la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni

În Săptămâna dinaintea Mărețului Praznic al Învierii Mântuitorului, la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni s-au desfășurat activități de voluntariat, dar și activități de promovare a tradiţiilor şi obiceiurilor pascale prin participarea unui grup de elevi de la școala noastră la Festivalul concurs ,,Oul de Paști" de la Drăgoteni.

,,Nimic nu-i place atât de mult lui Dumnezeu, spune Sf. Ioan Gură de Aur, ca o viață care aduce folos tuturor. Tocmai de aceea ne-a dat darul cuvântului, și mâini și tărie trupească, și minte și pricepere: ca să întrebuințăm toate acestea spre mântuirea noastră și folosul aproapelui". Sf. Ierarh Luca al Crimeei
Cunoscut fiind faptul că, activitățile de voluntariat constituie o experiență bogată în învățare, că facilitează dezvoltarea de capacități și competențe sociale, contribuind la sporirea sentimentului de solidaritate, miercuri, 12 aprilie 2017, un grup de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni, însoțiți de d-na director, Corina Florincuța și câteva cadre didactice (prof. Ioana Jurj, Corina Bodiuț, Ioana Bonchiș) au participat la acțiunea de voluntariat presupusă de proiectul educativ ,,Lumină și speranță din suflet de copil" și anume vizita la Centrul Social de la Dumbrava - Holod. Noi cei care am vizitat Centrul am rămas impresionați de tot ceea ce am văzut acolo, dar și de ceea ce am aflat prin bunăvoința și amabilitatea, d-lui Viorel Pașca, cel care a pus bazele acestui centru. Dumnealui a început această  nobilă activitate în urmă cu unsprezece ani, după cum ne-a mărturisit. Atunci, văzând la știri că încă două persoane au murit în România din cauza gerului, a hotărât  să ajute câteva persoane în vârstă și fără adăpost, punându-le la dispoziție două camere, hrană și cele necesare pentru a trăi în condiții mai bune decât pe stradă. Lucrurile au evoluat, așa încât acum la Dumbrava și Râpa primesc îngrijire 230 de oameni, iar acest lucru este posibil datorită donațiilor făcute de semenii lor, oameni cu suflet mare. La finalul vizitei noastre la Dumbrava, d-l Pașca și-a  exprimat speranța că va putea să continue ceea ce a început și dorința de a dezvolta mai mult ceea ce face și totodată, bucuria de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, accentuând că beneficiază de sprijinul multor binevoitori în activitatea sa.
 Tot în Săptămâna Mare, vineri, 14 aprilie 2017, un grup de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni au participat la Festivalul ,,Oul de Paști", ajuns la a XXI-a ediție. Festivalul aduce laolaltă, de mai bine de două decenii, bunici, părinți și copii, îmbrăcați în straie populare, pentru a meșteșugi cele mai frumoase ouă încondeiate, în cadrul lui fiind organizate mai multe concursuri, care au ca scop: dezvoltarea capacității de a cunoaște și de a înțelege obiceiurile, tradițiile culturale și meșteșugărești locale, promovarea artei și a tradiției populare locale, conștientizarea protejării și conservării acestora. Pe lângă concursul de încondeiat ouă, programul evenimentului a mai inclus și alte secțiuni: compoziții plastice cu tematică religioasă (desene și icoane pe sticlă), concurs de bătut toaca, recital de poezie religioasă, interpretare de pricesne, prezentarea celui mai frumos costum popular.
În urma participării la acest Festival concurs, elevii de la Rieni au obținut și premii și diplomă de participare, după cum urmează: locul III la interpretare de pricesne: Degău Crina, Jurj Giulia, Iștoc Adelin, coordonați de d-na prof. Corina Bodiuț; locul II la pictură pe sticlă: Florincuța Simina, Tirla Gabriel - diplomă de participare (la secțiunea desene cu tematică religioasă), îndrumați de d-na prof. Cornelia Bălan; diplome de participare primind și elevii: Dulca Anamaria (la secțiunea de încondeiat ouă) și Popa Natalia (la secțiunea de prezentare  de costume autentice), coordonați de d-na prof. Florincuța Corina.
Felicitări elevilor și profesorilor pentru rezultatele obținute!
Prof. Ioana Bonchiș
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activitate de voluntariat și promovare a tradițiilor pascale la Școala Gimnazială Nr. 1 Rieni.

 

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 10:53:34 Ora de vară a Europei de Est