Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vernisajul expoziției de arheologie permanentă în Cetatea Oradea

Joi, la ora 17.00

Vernisajul expoziției de arheologie permanentă în Cetatea Oradea

Muzeul Cetății și Orașului Oradea, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea vă invită la vernisajul expoziției Biserici în Palat ‒ Cercetări arheologice în Palatul Princiar.

Expoziția este amenajată în Cetatea Oradea, la parterul Palatului, unde s-au descoperit ruinele bisericii Sfânta Maria Mică.
Vernisajul expoziției are loc la parterul Muzeului Cetății și Orașului Oradea (Palatul Princiar, Corp B)  joi, 27. aprilie 2017, de la ora 17.00. 
Cercetările arheologice derulate în paralel cu reabilitarea cetății orădene au ajuns între 2013 și 2015 în încăperile aripii sud-vestice a Palatului Princiar, unde la vest de fațada catedralei episcopale, spre surprinderea arheologilor, s-au descoperit ruinele unui important centru ecleziastic aparținând bisericii Sfânta Maria Mică. Construit în deceniile de înainte de năvălirea mongolă, centrul este preluat în secolul al XIV-lea de Capitlul asociativ Sfânta Maria Mică, fiindu-i proprietar până în 1557. După pierderea importanței ecleziastice a cetății, biserica trăiește soarta celorlalte clădiri medievale din cetate, lăsând loc pentru unu din cele mai frumoase palate ale renașterii transilvănene, Palatul Princiar.  
Piesele așezate în expoziție prezintă istoria locului din aripa Palatului Princiar, din secolul al XII-lea până în secolul al XIX-lea, așezând în prim plan cercetarea arheologică a bisericii Sfânta Maria Mică. Vor fi prezentate vase de lut ars, cahle, monede și, evident, piese legate strâns de biserica mai sus-amintită, cum ar fi fragmente arhitectonice sculptate, fragmente de fresce sau cărămizi de paviment.
Vernisajul va fi deschis de dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea și Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea. Expoziția va fi prezentată de dr. Doru Marta și arhitectul Tamás Emődi. Curatorii expoziției sunt Kitti Fechete-Porsztner și Nándor Mihálka, arheologi-muzeografi ai Muzeului Cetății și Orașului Oradea, împreună cu specialiștii atelierului de restaurare, Olimpia Mureșan, Ștefan Lipoț, Constantin Costea și al colegilor din secțiile Muzeului.
Vă așteptăm cu drag! (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:13 Ora de vară a Europei de Est