Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Elevii Liceului Teoretic „Jozef Kozaček” din Budoi au obținut șase premii și mențiuni la limba maternă slovacă

La Olimpiada națională de limbi materne slave: cehă, sârbă și slovacă, desfășurată la Oradea

Elevii Liceului Teoretic „Jozef Kozaček” din Budoi au obținut șase premii și mențiuni la limba maternă slovacă

Oradea a găzduit în perioada 18 - 21 aprilie 2017, Olimpiada națională de limbi materne slave: cehă, sârbă și slovacă.

Așa după cum am mai scris, deschiderea festivă a avut loc marți, 18 aprilie, la sala Arcadia a Teatrului ,,Regina Maria" și s-a încheiat vineri (21 aprilie), cu festivitatea de premiere, pe aceeași scenă.
Felicitările adresate celor 74 de olimpici din clasele VII-XII, de la școli din șase județe (Arad, Bihor, Caraș Severin, Mehedinți, Sălaj și Timiș), au fost adresate atât de președinții celor trei comisii, cât și de reprezentanții Ministerului Educației Naționale (doamna inspector școlar Timar Vieroslava), ai  Inspectoratului Școlar Județean Bihor (doamna inspector școlar general adjunct Kery Hajnal și domnul inspector școlar Alexandru Mlinarcsik - organizatorul principal și moderatorul evenimentului), dar și de inimosul susținător al tuturor activităților cehilor și slovacilor din Bihor, domnul deputat Adrian Miroslav Merka, președintele Uniunii Democratice a Cehilor și Slovacilor din România.
La această ediție a olimpiadei, elevii Liceului Teoretic „Jozef Kozaček" din Budoi, îndrumați de doamnele prof. Lașak Rujanca și Chereji Elisabeta, au obținut șase premii și mențiuni la limba maternă slovacă: patru premii (câte un premiu I și II și două premii III), precum și două mențiuni.
Premiile în bani și diplomele, din partea Ministerului Educației Naționale, au fost înmânate de președintele comisiei de limba slovacă, dra lect. univ. dr. Zăvoianu Petrovici Ramona, iar premiile din partea uniunii, de către președintele Uniunii Democratice a Cehilor și Slovacilor din România, domnul deputat Adrian Miroslav Merka.
Haideți să-i cunoaștem pe cei șase laureați ai Liceului Teoretic „Jozef Kozaček" din Budoi.
1.Iurista S. Stanka Nikolka (din clasa a IX-a, prof. Lașak Rujanca) - mențiune
2.Strapek Alex Francisc (din clasa a X-a, prof. Lașak Rujanca) - premiul al III-lea
3.Zifcsac Andreika (din clasa a XI-a, prof. Chereji Elisabeta) - premiul al III-lea
4.Podhora Martina Carolina (din clasa a XII-a, prof. Lașak Rujanca) - premiul I    
5.Zeiner Eva Anita (din clasa a XII-a, prof. Lașak Rujanca) - premiul al II-lea       
6.Furic Ioana (din clasa a XII-a, prof. Lașak Rujanca) - mențiune.
Felicitări laureaților și profesorilor lor!
Ovidiu Dan

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 06:55:11 Ora standard a Europei de Est