Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-a sărbătorit intrarea trupelor române în Oradea (în 20 aprilie 1919)

Joi, 20 aprilie, în Municipiul Oradea,

S-a sărbătorit intrarea trupelor române în Oradea (în 20 aprilie 1919)

Ieri, 20 aprilie 2017, Oradea a sărbătorit 98 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu generalul Traian Moșoiu.

Evenimentul a fost marcat prin două manifestări: un Te Deum la Biserica cu Lună și o ceremonie militară, cu două alocuțiuni la bustul generalului Traian Moșoiu din fața Garnizoanei Oradea.
La ora 12.00, un sobor de preoți în frunte cu protopopul Oradiei, părintele Dorel Octavian Rus, a oficiat un Te Deum la Biserica cu Lună, în prezența episcopului ortodox Sofronie Drincec și a episcopului greco-catolic Virgil Bercea.
De la Biserica cu Lună, detașamentul de onoare și ceilalți participanți s-au deplasat pe Str. Avram Iancu, până în fața Garnizoanei Oradea, unde s-a desfășurat cea de-a doua manifestare.
Despre evenimentul de acum 98 de ani, au vorbit primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan și colonelul în rezervă Grigore Bartoș, președintele Asociației Culturale Patriotice ,,Avram Iancu" din Bihor.
,,Sărbătorim, practic, astăzi, aproape  o sută de ani de administrație românească în Oradea. Și aș vrea să evoc două personalități legate de acest eveniment, de intrarea în Ziua de Paști 1919 a armatei române în Oradea", a spus dl primar Ilie Bolojan. Cele două personalități pe care le-a evocat dl primar au fost primarul de atunci al Oradiei, Rimler Karoly și generalul Traian Moșoiu. Pe primarul Rimler Karoly, dl ing. Ilie Bolojan îl consideră drept unul din ,,cei mai importanți primari pe care i-a avut Oradea. În mandatul de peste 18 ani pe care l-a avut la conducerea orașului, orașul a devenit, practic, în zona centrală aproape tot ce este astăzi (Teatrul, Primăria, Palatul Vulturul Negru...)...Unul din gesturile care l-au definit pe acest primar a fost că atunci când s-a apropiat armata română de Oradea, a întâmpinat reprezentații armatei noastre la intrarea de pe Cale Clujului, în zona Uzinei de Apă și a preferat și a decis să predea în mod pașnic orașul armatei române, pentru a evita distrugerile pe care le-ar fi putut avea orașul, așa cum s-a întâmplat, din păcate, în cel de-al Doilea Război Mondial, în cazul unei coflagrații în această zonă". Dl primar e de părere că trebuie să avem respect ,,pentru toți cei care, ajungând într-o funcție, fac ceva și își dovedesc atașamentul față de un oraș și față de comunitate". Pe generalul Traian Moșoiu, dl primar îl consideră ca unul din ,,cei mai importanți comandanți militari, care după terminarea războiului, a intrat în politică, fiind senator de Bihor, timp de 10 ani, până la moarte. Din această poziție, a contribuit la dezvoltarea, în continuare, a orașului Oradea și a zonei noastre". În calitate de ministru al Transporturilor a contribuit la refacerea căii ferate Oradea - Arad, în noile condiții, după reașezarea granițelor. ,,Eu cred că și el este un exemplu de oameni care atunci când depinde de ei ceva își fac datoria acolo unde sunt. Și cred că și numele lui trebuie respectat și evocat în Municipiul Oradea". Concluzionând, domnul primar a ținut să sublinieze faptul că ,,orașul nu este al unei administrații sau al alteia, indiferent ce culoare politică, ce tip de guvernare este, ci este al tuturor orădenilor, indiferent de etnia lor, de confesiunea lor, și în calitate de primar le sunt recunoscător tuturor celor care își fac datoria acolo unde sunt, pentru orașul nostru și pentru comunitatea noastră. Nu este o rușine să intri în politică. Nu este o rușine să faci parte dintr-un partid sau dintr-o administrație sau alta, dar este important ceea ce faci acolo unde ești... Și dacă reușești să lași lucrurile într-o stare mai bună decât le-ai găsit, însemnă că n-ai trecut pe-acolo degeaba. La mulți ani, Oradea! Doamne, ajută!"
Colonelul... despre ,,arhanghelul  eliberării Ardealului"
,,Astăzi, deși vremea e rea, eu o văd însorită, pentru că, după multă vreme, am văzut în Biserica Ortodoxă din Oradea, capii bisericilor românești din Bihor, ceea ce pentru mine e un semnal bun". Mesajul colonelului Grigore Bartoș făcea trimitere la prezența celor doi episcopi la slujba de Te Deum, oficiată la Biserica cu Lună; mai mult, părintele episcop Virgil Bercea a intrat și s-a rugat în altarul Bisericii cu Lună.
,,Istoria Ardealului a fost o istorie de secole, de lacrimi și sânge", cum a spus Octavian Goga. Politica face războiul și politica îl și încheie. Ca să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului; Noi cunoscând istoria și nefăcând politică în istorie"... Vorbind cu patos și cu sinceritate, vibrând și trăind istoria evenimentelor evocate, dl colonel reușește să cucerească auditoriul și prin citatele reproduce, din Goga, din generalul Traian Moșoiu: ,,Sunteți pe veci uniți cu Regatul României"; sau din episcopul Roman Ciorogariu: ,,În ziua Învierii Domnului, am văzut Învierea Nației Române". A evocat cu înflăcărare episoade din cele patru zile, începând din 16 aprilie, ,,când a sunat glasul libertății și pentru românii din Bihor"; armata română condusă de ,,arhanghelul  eliberării Ardealului", generalul Traian Moșoiu, a fost chemată, după cum a spus domnul primar, de primarul Rimler Karoly, ca să scape populația de bolșevici; pentru că aici se instalase guvernul lui Bela Kun..." Dl colonelul Grigore Bartoș a lansat trasoare și către politicienii de astăzi, către cei care ne conduc, să știe: ,,Pe vremea migrației popoarelor, nu au fugit din țară atâția români ca acuma. Și nu-i vina lor".
La finalul alocuțiunii sale, dl colonel în rezervă Grigore Bartoș a citat și din Ion I.C. Brătianu: ,,Noi am fost pavăza noastră. Dacă astăzi și în 12 octombrie, românii se adună, bihorenii se adună, o fac din respect... pentru că 12 octombrie și 20 aprilie sunt sigilate cu pecetea sângelui soldatului român".
Coroane și jerbe de flori
Festivitatea a continuat cu un buchet de cântece patriotice, interpretate de membrii Corului Gen. Traian Moșoiu și cu depuneri de coroane și jerbe de flori întru cinstirea generalului Traian Moșoiu și a Armatei Române.
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: S-a sărbătorit intrarea trupelor române în Oradea (în 20 aprilie 1919).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:00 Ora de vară a Europei de Est