Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Sabina Calisevici - medaliata cu aur a României la Olimpiada Internațională de Geografie de la Beijing, 2016

Astăzi, am cunoscut-o pe

Sabina Calisevici - medaliata cu aur a României la Olimpiada Internațională de Geografie de la Beijing, 2016

Elevii participanți la etapa națională a Olimpiadei de geografie, au susținut astăzi (joi, 20 aprilie 2017), la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu" din Oradea, proba teoretică, în scris.

Cu concursul doamnei inspector școlar general din minister, doamna profesor dr. Steluța Dan, am cunoscut-o pe medaliata cu aur a României, de anul trecut, de la Olimpiada Internațională de Geografie, desfășurată la Beijing, în perioada 15-22 august 2016,  unde au participat peste 180 de concurenți din 47 de țări.
Blonda noastră cu ochi albaștri, ca cerul senin, se numește Sabina-Maria Calisevici. O și vedeam elevă la vreun liceu internațional de științe (de Istorie - Geografie) din București.
Aș! Ieri (miercuri, 19 aprilie), la deschiderea de la Teatru, purta o impresionantă uniformă militară, azi, la concurs, a venit în ținută civilă. Sabina este elevă, în clasa a XII-a, a Colegiului Militar Liceal ,,Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc. Cochetează cu olimpiadele naționale încă din clasa a VII-a, pe când era elevă a Școlii Gimnaziale ,,Petru Mușat" din Siret, județul Suceava, când a obținut o mențiune la națională, la română. În clasa a VIII-a calificându-se pentru etapa națională la două discipline, română și geografie, a trebuit să se decidă la care va participa în final(ă). ,,După o luptă sufletească intensă, am ales geografia, întrucât la română, fusesem în clasa a VII-a, ne povestește Sabina. Mi s-a confirmat anul trecut, la Beijing că acesta era drumul. Între timp, în liceul militar, am lăsat româna doar ca pasiune, mai ales că era un liceu de mate-info. Și așa m-am dedicat geografiei, iar roadele nu au încetat să apară: le-am marcat practic pe toate, din clasa a VIII-a la geografie: mențiune la națională, premiul I în a IX-a, premiul III în a X-a, iar anul trecut, în a XI-a, premiul I, urmat de medalie de aur la Beijing. Acum să vedem ce iese la Oradea, în a XII-a.
,,Mai am și alți oameni de care trebuie să am grijă"
-Cum se împacă geografia cu milităria?, am întrebat-o pe Sabina.
-Performanța face parte până la urmă și din meseria de militar. Într-adevăr e greu să îmbini mai ales rigorile unui liceu militar pentru că la noi programul este foarte strict și atunci olimpiada cere un pic de flexibilitate. Și nu se împacă întotdeauna foarte bine cererile olimpiadei cu programul liceului. Vrei nu vrei trebuie să te adaptezi. Eu sunt în clasa a XII-a, iar la noi, elevii de-a XII-a au și un statut mai special. O parte din elevi, 25 sau 27 au cumva grijă ca toate activitățile din liceu să se desfășoare în ordinea lor firească; asta în timpul lor liber, după ore, când comandanții și instructorii militari pleacă. Atunci am și un alt fel de statut, mai am și alți oameni de care trebuie să am grijă fiind înlocuitorul comandantului colegiului. În această calitate, trebuie să verific buna desfășurare a programului.
-La absolvire, bănuim că vei dori să îmbraci haina militară și la Academie... Ce faci cu geografia, care ți-a adus atâtea satisfacții de cinci ani, o abandonezi?
-Voi merge la Academia Militară, dar mi-aș dori să pot urma, în paralel, și Geografia. Sper să reușesc să le fac pe amândouă la București.
-Părinții tăi, ce-or fi făcând la această oră, când vorbim, înainte să intri la proba teoretică, se roagă pentru reușită la Oradea? Când ai vorbit cu ei?
-Cu siguranță. Mă susțin în tot și în toate. Am vorbit puțin dimineață.
-Sabina, te felicităm și îți urăm baftă și acum, dar și la absolvire, cu milităria și geografia, două pietre grele de încercare!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sabina Calisevici - medaliata cu aur a României la Olimpiada Internațională de Geografie de la Beijing, 2016.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 07:15:51 Ora standard a Europei de Est