Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Sărbătorim împreună diversitatea” la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

Parteneriat cu ,,Ioan Bococi” din Oradea

,,Sărbătorim împreună diversitatea” la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta

„Oamenii sunt singuri, deoarece construiesc ziduri în loc de poduri." (Isaac Newton)

Promovarea educaţiei incluzive şi interculturale este o direcţie importantă a educaţiei în România, într-o tendinţă generală la nivel internaţional privind Drepturile Copiilor, educaţia copiilor cu cerinţe educative speciale, „Educaţia este pentru toţi", ce ţin de accesul la educaţie şi combaterea sărăciei, care va influența viitorul lumii.
Acceptarea diversităţii, formarea respectului reciproc în școală, asigurarea accesului la educaţie al grupurilor dezavantajate, cu focalizare pe problematica romilor sunt  priorități ale educației actuale. În școală copilul  învaţă prin interacţiunile cu tinerii şi adulţii ce înseamnă să trăim împreună, cât de asemănători şi totuşi diferiţi suntem, ce comportamente sunt acceptate social şi cultural şi care sunt respinse, învaţă reguli sociale şi asimilează modele culturale.
Aceste dimensiuni ale vieţii sociale, ale mediului socio-cultural în care cresc şi se dezvoltă tinerii, devin vectorii comportamentali cu profundă semnificaţie pentru  pregătirea pentru viață.
Societatea se caracterizează prin diversitate şi unicitate, iar educaţia incluzivă presupune existenţa sprijinului care să egalizeze şansele tuturor şi să se adreseze fiecăruia.
Educaţia trebuie înţeleasă ca un proces pe tot parcursul vieţii care începe în școală și nu este numai responsabilitatea profesorilor, ci şi a familiei şi a comunităţii şi trebuie să devină o cerinţă internă a fiecăruia prin transformarea educației în autoeducaţie.
Șanse egale pentru toţi copiii în domeniul învăţământului înseamnă ,,un climat de dialog și toleranţă". Un astfel de dialog este aproape imposibil în cazul în care persoanele aparţinând unor grupuri diferite nu interacţionează, chiar și atunci când trăiesc în același oraș, sat sau regiune. De asemenea, nu poate fi promovat spiritul de toleranţă dacă membrii majorităţii și minorităţii nu cunosc nimic despre experienţele de zi cu zi și despre elementele de identitate ale acestora.
Educaţia incluzivă presupune parteneriatul educaţional în care profesorii, copiii, părinţii şi alte persoane din comunitate participă împreună la proiectarea, derularea  programelor educative. Avem nevoie să ne reamintim de faptul că fiecare copil este o promisiune şi are o şansă, care depinde de atitudinea şi acţiunea celor care îl cresc şi îl educă și  pentru că interculturalitatea  îi permite  învăţarea prin colaborare, comunicare şi cooperare, încredere şi respect reciproc.
Noi, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Salonta, reprezentat de către d-l director Szatmari Adrian și Liceul ,,Ioan Bococi" Oradea, reprezentat de către d-l director Ioan Pirtea, am desfășurat, în data de 6 aprilie 2017, în sala de festivități a liceului nostru, o activitate educativă extrașcolară printr-un proiect de parteneriat educațional, cu tema: ,,Sărbătorim  împreună diversitatea".
Cadrele didactice  implicate  și responsabile de proiect sunt: prof. Anton Floare și Szatmari Diana de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta  și prof. Rigău Maria și Olteanu Elena de la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi" Oradea. Pentru că ambele școli au elevi de etnie rromă și pentru că o parte dintre clasele de elevi ai Liceului Tehnologic ,,Ioan Bococi" își desfășoară activitatea instructiv - educativă în școala noastră și pentru că, pentru romi urma o zi importantă și anume, 8 Aprilie, Ziua Mondială a Romilor, pentru ambele licee a fost un prilej important de a sărbători și accepta diversitatea printr-o asemenea activitate cultural educativă.
Proiectul urmărește: „Dezvoltarea unor culturi incluzive" de către cele două școli prin implicarea lor în activități extrașcolare vizând integrarea și socializarea elevilor din învățământul de masă, cu elevii din învățământul special (C.E.S.),  privind  diversitatea acestora ca o resursă de valoare.
În realizarea scopului, am umărit câteva obiective: eliminarea segregării școlare a copiilor romi, a combaterii discriminării, violenței și intoleranței față de aceștia prin crearea unui spațiu multicultural prin stimularea creativităţii artistice a elevilor și însuşirea unor norme de comportament civic, etic și moral. Având un caracter atractiv, elevii  participă într-o atmosferă relaxantă, cu însufleţire şi dăruire, la astfel de activităţi, îmbinându-se utilul cu plăcutul, activități care contribuie la completarea procesului de învăţare, iar într-o anumită măsură scad probabilitatea de abandon şcolar, iar pe cei implicați în activitate îi fac mai responsabili, le  dezvoltă şi explorează anumite înclinaţii şi aptitudini, le crește stima de sine și le dezvoltă comunicarea.
În prima  parte a programului d-na profesor Anton Florica a prezentat un material în PowerPoint ,,Sărbătorim împreună diversitatea", în care au fost relevați termenii definitorii legați de diversitate culturală, etnică, toleranță, echitate în educație și o scurtă istorie a romilor pe pământ românesc.
Romii reprezintă o minoritate istorică, o etnie controversată puțin cunoscută în esența lor culturală (cultura poate servi la eliminarea decalajelor dintre diferite grupuri din societate) deși trăiesc alături de români de peste o mie de ani, dar a venit timpul să ne schimbăm mentalitatea și să acceptăm diversitatea prin: cunoaștere, înțelegere, apreciere, acceptare și respect.
În a doua a parte a programului, toți cei prezenți la activitate, părinți, profesori și elevi, invitați,  s-au bucurat împreună de poezie, muzică și dans. Elevul Bora Dacian, din clasa a XI-a A de la Liceul Tehnologic Nr.1, a citit poezia filosofică ,,Fă-ţi timp", a marelui poet și prozator englez Rudyard Kipling. Elevul Varga Iosif, din clasa a IX-a B, ne-a impresionat cu vocea sa minunată în interpretarea cântecul  bisericesc ,,Iisuse-al meu, prieten drag", iar colega lui de clasă, Fechete Florica ne-a bucurat cu dansul său artistic. Partenerii de proiect au prezentat dansuri tradiționale țigănești; este vorba de grupul de dansatori al claselor a IV-a A și B de la Liceul Tehnologic ,,Ioan Bococi pregățiți de doamna prof. Rigău Maria. Și pentru că se apropiau sărbătorile pascale, activitatea a avut și un scop caritabil, oferindu-le pachete cu dulciuri elevilor implicați în activitate, cu ajutorul sponsorilor S.C. Tridius Com. S.R.L.  și S.C. Raflor Com. S.R.L.
Mulțumim din suflet tuturor, conducerii celor două licee, celor prezenți la activitate, sponsorilor, profesorilor și elevilor implicați în activitate pe care-i și felicităm totodată, Încheiem însemnările noastre cu câteva versuri din poezia ,,Fă-ţi timp", de Rudyard Kipling:
,,În trecerea grăbită prin lume către veci, 
Fă-ţi timp, măcar o clipă, să vezi pe unde treci!
Fă-ţi timp să vezi durerea şi lacrima arzând,
Fă-ţi timp să poţi, cu mila, să te alini oricând!"
Prof. Anton Florica
Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: ,,Sărbătorim împreună diversitatea” la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta.

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 14:26:05 Ora standard a Europei de Est