Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Noaptea Învierii la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea

Sâmbătă/duminică

Noaptea Învierii la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea

Mii de credincioși au participat sâmbătă spre duminică (15/16 aprilie 2017) în Piața Sfântul Apostol Andrei din Oradea la Slujba din Noaptea Învierii.

Hristos a înviat!
În Sfânta Evanghelie de la Matei (citire), se relatează cum au aflat Maria Magdalena și cealaltă Marie (care au venit la mormântul Domnului) de la îngerul Domnului că ,,Iisus cel răstignit nu mai este aici, că s-a sculat, precum a spus. Veniți de vedeți locul unde a zăcut Domnul. Duceți-vă degrab și spuneți ucenicilor Săi că S-a sculat din morți (și va merge în Galileea)... Acolo îl veți vedea... Dar cum mergeau ele să vestească pe ucenici, iată, Iisus le-a întâmpinat și le-a spus: ,,Bucurați-vă, iar ele apropiindu-se au cuprins picioarele Lui și s-au închinat. Atunci Iisus le-a zis: ,,Nu vă temeți, mergeți și spuneți fraților mei să meargă în Galileea și acolo mă vor vedea".
Aflând cele întâmplate, căpeteniile preoților și bătrânii, sfătuindu-se, au dat bani mulți ostașilor care păziseră mormântul și le-au zis: ,,Spuneți că ucenicii Lui, venind noaptea, L-au furat, pe când noi dormeam". Ei luând banii, au făcut precum i-au învățat și s-a răspândit vorba aceea între iudei până în ziua de astăzi", se spune în Evanghelia de la Matei.
Potrivit bunelor rânduieli de la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei, la sfârșitul Slujbei din Noaptea Învierii, cei care au dorit au participat imediat, în biserica de jos, la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur din Noaptea Învierii. Ceilalți și-au luat de la consilieri sfintele paști, ambalate în pungulițe,  și s-au întors acasă. Sâmbătă dimineața (așa după cum am relatat într-un articol anterior) au fost pregătite peste 14.000 de pungulițe cu sfintele paști.
,,Gustați toți din ospățul credinței"
În cuvântul de învățătură al Sfântului Ioan Gură de Aur (referitor la Învierea Domnului), suntem îndemnați cu toții să ne bucurăm de Învierea Domnului (și bogații și săracii, și cei ce au postit și cei ce nu au postit...): ,,Veseliți-vă, astăzi! Masa e plină, ospătați-vă toți! Vițelul este mult. Nimeni să nu iasă flămând. Gustați toți din ospățul credinței. Împărtășiți-vă toți din bogăția bunătății. Să nu se plângă nimeni de lipsă că s-a arătat Împărăția cea de obște. Nimeni să nu se tăgăduiască pentru păcate că din mormânt iertarea a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte că ne-a ispășit pe noi moartea Mântuitorului. A stins-o pe ea Cel ce a fost ținut de ea... Unde-ți este, Moarte boldul? Unde-ți este, Iadule  biruința? Înviat-a Hristos și tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos și nici un mort nu este în groapă; că Hristos sculându-se din morți, începătură celor adormiți s-a făcut. Lui i se cuvine slava și stăpânirea în vecii vecilor. Amin".
După Sfânta Liturghie, au fost binecuvântate și sfințite mâncărurile de dulce pe care credincioșii le-au adus în coșuri.
,,Să-L mărturisim toată viața noastră pe Hristos cel Înviat..."
În cuvântul său, părintele vicar Vasile Bota a ținut să ne transmită un mesaj: ,,Ne întoarcem la casele noastre recunoscători lui Dumnezeu care L-a trimis în lume pe Fiul Său cel unul născut ca prin moartea Sa, prin jertfa Sa, prin Învierea Sa din morți, cu moartea pe moarte călcând, să mântuiască neamul omenesc, pe fiecare dintre noi.
Să vă întoarceți cu nădejde și cu bucurie la casele dumneavoastră și să-L mărturisim toată viața noastră pe Hristos cel Înviat din morți.
Sărbători fericite, cu bucurii duhovnicești!"
Sfânta Liturghie în biserica mare
Tot duminică, după ora 10.00, am revenit pentru Sfânta Liturghie (,,de la Ioan citire"), ținută în biserica mare.
,,La început era cuvântul și cuvântul era Dumnezeu și Dumnezeu era cuvântul...". Ioan mărturisește despre lumină, ca toți să creadă prin el. ,,Nu era el lumina, ci ca să mărturisească despre lumină. Cuvântul era lumina cea adevărată care luminează pe tot omul ce vine în lume... Și cuvântul s-a făcut trup și s-a sălășluit întru noi și am văzut slava Lui... Acesta era despre care am zis, care vine după mine a fost înaintea mea, pentru că mai înainte de mine era. Și din plinătatea Lui noi toți am luat și har și peste har. Pentru că legea  s-a dat prin Moise, iar harul și adevărul au venit prin Iisus Hristos".
La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele vicar Vasile Bota a ținut să ne pună la inimă ,,două cuvinte": ,,Bucurați-vă că Hristos a înviat și a mântuit neamul omenesc; și Lumina Învierii lui Hristos, aceleași cuvinte pe care le-a spus femeilor mironosițe: ,,Nu vă temeți. Nu vă temeți de necaz, nu vă temeți de boală, nu vă temeți de moarte că Hristos a înviat. Mărturisiți în viața voastră acest adevăr: Hristos a înviat!"
Pe soleea din fața bisericii au fost sfințite (din nou) mâncărurile de dulce...
De la ora 18.00, credincioșii au fost așteptați la Vecernia Sărbătorii, numită a doua Înviere!
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (106 poze), accesați Galeria foto: Noaptea Învierii la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:41 Ora standard a Europei de Est