Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

La Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, primăvara a început cu surprize!

Luni,

La Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, primăvara a început cu surprize!

De o zi însorită și plină de activități cu joc și multă veselie au avut parte luni, 10 aprilie 2017, cei 85 de elevi care au participat la prima ediţie a proiectului ,,Învăţăm, repetăm şi ne jucăm".

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, sub coordonarea doamnei decan, conf. univ. dr. Karla Melinda Barth şi a doamnei lector univ. dr. Nicoleta Ramona Ciobanu.
Acest proiect își propune să consolideze demersul didactic derulat în cadrul Facultăţii de Știinţe Socio-Umane. În acelaşi timp se doreşte a se crea o legătură între copiii din instituţiile de învăţământ orădene şi cadrele didactice care pregătesc viitoarele educatoare şi învăţătoare. Încă de la ora 10.00, Strada Universităţii a cunoscut bucuria şi încântarea acestor îngeri ai luminii și candorii. ,,Vinovaţi" de această atmosferă au fost elevii clasei pregătitoare D, de la Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu", împreună cu doamna prof. Ioana Borza, elevii clasei pregătitoare B de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan", acompaniaţi de doamna prof. Aurelia Susan, cei de la Liceul ,,Don Orione", elevii clasei I B, însoţiţi de doamna prof. Iohana Păscar şi elevii clasei a IV-a de la C.S.E.I. ,,Orizont", alături de doamna prof. Romina Dan. De la intrarea pe poarta Universității, elevii au fost întâmpinaţi de iepuraşul Țop-Țop, care a întreţinut atmosfera de la începutul și până la încheierea activităţilor. Organizaţi în centre de activităţi, elevii au fost însoţiţi, pe tot parcursul evenimentului, de studenţi de la toate specializările, Pedagogia Învăţământului Primar şi Preşcolar (PIPP) şi Psihopedagogie specială (PPS), care au demonstrat încă o dată că profesia de educator le vine ca o mănuşă. Studenţilor de la specializările Psihologie şi Resurse umane, le-a revenit sarcina de a-i ghida şi de a le fi parteneri de joacă. Doamna lector univ. dr. Adina Vesa, în cadrul atelierului de creaţie, a decupat şi colorat împreună cu mânuţele dibace de la cele patru unități de învățământ, pălării specifice anotimpului primăvara. Prin rotirea claselor la toate centrele de activități, s-a dorit ca toți copiii să se bucure de fiecare moment în parte. Corpul poate fi instrument de percuţie solo sau ca acompaniament, iar doamna lector univ. dr. Loredana Muntean i-a învățat această tehnică. La cel de-al treilea centru, organizatorii au fost ajutaţi de echipa de animatori de la 4Happy Kids, reprezentată de doamna Ieran-Drăghici Diana, care a răspuns invitaţiei noastre. În cadrul acestui centru au avut loc concursuri de îndemânare şi dibăcie, iar la final, cu toții s-au bucurat de o vânătoare de ouă și de darurile primite din partea organizatorilor. Bucuroşi de faptul că spaţiul în care s-a desfăşurat evenimentul a fost transformat într-un mic parc de distracţii pentru cei mici, organizatorii promit că acest tip de evenimente se va organiza şi în viitor în cadrul aceleiaşi facultăţi.
,,Prin acest eveniment, am reușit să oferim o nouă perspectivă, atât viitorilor educatori cât și viitorilor studenţi, să reamintim tuturor celor interesați că facultatea noastră are oameni dispuşi să se implice în proiecte educative şi că vocaţia de educator trebuie şlefuită încă de pe băncile şcolii. Dorim să le mulţumim colaboratorilor noştri, doamnelor învăţătoare şi tuturor celor care au răspuns invitaţiei noastre", a spus doamna decan, conf. univ. dr. Karla Melinda Barth.
Organizatorii proiectului ,,Învăţăm, repetăm şi ne jucăm" vă aşteaptă să participaţi şi la următoarele ediţii, dorind ca numărul celor implicaţi să crească proporţional cu entuziasmul copiilor. (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, primăvara a început cu surprize!

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:51:22 Ora standard a Europei de Est