Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Floriile - intrarea Domnului în Ierusalim

Duminică, am sărbătorit

Floriile - intrarea Domnului în Ierusalim

Duminică, 9 aprilie 2017, am avut parte de o slujbă specială, de sărbătoarea Floriilor, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea.

Iar cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de distinsul profesor Dumitru Abrudan - ,,unul dintre cei mai erudiți profesori de teologie pe care i-a avut biserica noastră", după aprecierea părintelui vicar Vasile Bota. Părintele profesor a fost prorector, și decan al facultăților de teologie din Sibiu, Cluj-Napoca și Oradea; la Sibiu și Cluj-Napoca a fost profesor al actualilor slujitori ai parohiei noastre, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan.
Blândul Păstor
,,Așa L-au cunoscut oamenii dintotdeauna ca pe un iubit și blând Păstor. Nu putea să fie altfel pentru că prin El s-au făcut toate câte sunt și fără el nimic nu s-a făcut. El este expresia iubirii dumnezeiești, a desăvârșirii dumnezeiești, a dăruirii Lui... El este logosul, cuvântul lui Dumnezeu. El este cu noi. El este creatorul nostru, Cel care S-a jertfit pentru mântuirea noastră. Ne adunăm în toate duminicile în Casa Domnului; din 7 în 7 zile, ne întâlnim în Casa lui Dumnezeu. Cifra 7 are o valoare simbolică extraordinară. Cifra, numele celui rău este 666. Numele lui Dumnezeu atotputernicul, prin care există toate, este 777. În răstimpul a 7 zile a creat Dumnezeu lumea. În 7 zile a creat Dumnezeu cerul și pământul, și avem și 7 sfinte taine care se săvârșesc în biserica noastră... Prin toate se împlinește calea noastră către mântuire. Întorcându-ne la Evanghelia de astăzi (duminică - n.n.), ne întărim încă o dată convingerea că Hristos a creat lumea. Ne confirmă că Hristos a fost cu noi, a fost în mijlocul nostru și rămâne de-a pururi cu noi. De ce s-a înălțat la ceruri? Pentru a ne lăsa pe noi, care am fost creați liberi, am fost creați cu rațiune, cu sentiment și cu voință. Am primit libertate de la Dumnezeu să avem responsabilitate de cum ne comportăm, de cum ne parcurgem viața noastră, de cum ne împlinim destinul". Domnul profesor a vorbit despre învierea lui Lazăr și despre planul diabolic al mai marilor poporului ales de a scăpa, de a-l lichida pe Lazăr, și de a-L judeca și răstigni pe Iisus Hristos, lucruri care s-au și împlinit, din păcate. Și-atunci, spune Evanghelia că Hristos a fugit din Ierusalim pentru că nu era încă momentul jertfei Lui supreme. Pe drum i-a prevenit pe apostoli cu ce lucruri urmau să se întâmple: ,,că va fi prins, va fi judecat, va fi răstignit, va muri, dar va învia și se va înălța la ceruri, acolo de unde a fost trimis de Dumnezeu să mântuiască lumea pe care a creat-o.
Sărbătoarea de astăzi (duminică - n.n.), Floriile, este intrarea Domnului în Ierusalim"; o intrare triumfală, pe mânz de asină, smerit, dar cu multă iubire....fiind primit cu flori și cu ovații: ,,Osana, Osana, Împăratul lui Israel!" Care înseamnă mântuiește-ne, mântuiește-ne. Tot în Ierusalim s-a ținut și Cina cea de taină, a mai precizat părintele profesor Dumitru Abrudan și a încheiat astfel: ,,Lui ne închină, pe El în lăudăm, Lui îi mulțumim... El ne-a creat, El ne păzește și va fi cu noi, El ne va binecuvânta și ne va mântui acum și în vecii vecilor. Amin".
Cu ramuri înflorite de salcie în mâini, credincioșii au înconjurat biserica de trei ori în procesiune...
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (90 de poze), accesați Galeria foto: Floriile - intrarea Domnului în Ierusalim.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:13 Ora de vară a Europei de Est