Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Floriile - intrarea Domnului în Ierusalim

Duminică, am sărbătorit

Floriile - intrarea Domnului în Ierusalim

Duminică, 9 aprilie 2017, am avut parte de o slujbă specială, de sărbătoarea Floriilor, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea.

Iar cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de distinsul profesor Dumitru Abrudan - ,,unul dintre cei mai erudiți profesori de teologie pe care i-a avut biserica noastră", după aprecierea părintelui vicar Vasile Bota. Părintele profesor a fost prorector, și decan al facultăților de teologie din Sibiu, Cluj-Napoca și Oradea; la Sibiu și Cluj-Napoca a fost profesor al actualilor slujitori ai parohiei noastre, părintele vicar Vasile Bota și părintele dr. Ion Alexandru Mizgan.
Blândul Păstor
,,Așa L-au cunoscut oamenii dintotdeauna ca pe un iubit și blând Păstor. Nu putea să fie altfel pentru că prin El s-au făcut toate câte sunt și fără el nimic nu s-a făcut. El este expresia iubirii dumnezeiești, a desăvârșirii dumnezeiești, a dăruirii Lui... El este logosul, cuvântul lui Dumnezeu. El este cu noi. El este creatorul nostru, Cel care S-a jertfit pentru mântuirea noastră. Ne adunăm în toate duminicile în Casa Domnului; din 7 în 7 zile, ne întâlnim în Casa lui Dumnezeu. Cifra 7 are o valoare simbolică extraordinară. Cifra, numele celui rău este 666. Numele lui Dumnezeu atotputernicul, prin care există toate, este 777. În răstimpul a 7 zile a creat Dumnezeu lumea. În 7 zile a creat Dumnezeu cerul și pământul, și avem și 7 sfinte taine care se săvârșesc în biserica noastră... Prin toate se împlinește calea noastră către mântuire. Întorcându-ne la Evanghelia de astăzi (duminică - n.n.), ne întărim încă o dată convingerea că Hristos a creat lumea. Ne confirmă că Hristos a fost cu noi, a fost în mijlocul nostru și rămâne de-a pururi cu noi. De ce s-a înălțat la ceruri? Pentru a ne lăsa pe noi, care am fost creați liberi, am fost creați cu rațiune, cu sentiment și cu voință. Am primit libertate de la Dumnezeu să avem responsabilitate de cum ne comportăm, de cum ne parcurgem viața noastră, de cum ne împlinim destinul". Domnul profesor a vorbit despre învierea lui Lazăr și despre planul diabolic al mai marilor poporului ales de a scăpa, de a-l lichida pe Lazăr, și de a-L judeca și răstigni pe Iisus Hristos, lucruri care s-au și împlinit, din păcate. Și-atunci, spune Evanghelia că Hristos a fugit din Ierusalim pentru că nu era încă momentul jertfei Lui supreme. Pe drum i-a prevenit pe apostoli cu ce lucruri urmau să se întâmple: ,,că va fi prins, va fi judecat, va fi răstignit, va muri, dar va învia și se va înălța la ceruri, acolo de unde a fost trimis de Dumnezeu să mântuiască lumea pe care a creat-o.
Sărbătoarea de astăzi (duminică - n.n.), Floriile, este intrarea Domnului în Ierusalim"; o intrare triumfală, pe mânz de asină, smerit, dar cu multă iubire....fiind primit cu flori și cu ovații: ,,Osana, Osana, Împăratul lui Israel!" Care înseamnă mântuiește-ne, mântuiește-ne. Tot în Ierusalim s-a ținut și Cina cea de taină, a mai precizat părintele profesor Dumitru Abrudan și a încheiat astfel: ,,Lui ne închină, pe El în lăudăm, Lui îi mulțumim... El ne-a creat, El ne păzește și va fi cu noi, El ne va binecuvânta și ne va mântui acum și în vecii vecilor. Amin".
Cu ramuri înflorite de salcie în mâini, credincioșii au înconjurat biserica de trei ori în procesiune...
Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (90 de poze), accesați Galeria foto: Floriile - intrarea Domnului în Ierusalim.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:57:26 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...