Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Astăzi, despre astenie

Probleme de sănătate specifice anotimpului Primăvara (2)

Astăzi, despre astenie

Această afecțiune presupune simptome similare anemiei, cum sunt: oboseală, slăbiciune musculară, amețeală, dureri de cap, lipsa puterii musculare (lipsa energiei) și afectează, conform statisticilor, una din 10 persoane (în special femeile), fiind influențată mai ales de modificările bruște de temperatură.

Astenia este considerată un fel de letargie fizică și psihică și este însoțită și de tensiune scăzută, pierderea apetitului/greață, insomnie și chiar iritabilitate sau tristețe inexplicabilă (mai apar și pierdere de memorie, transpirație excesivă și senzație generală de disconfort). Este important să rețineți că unele simptome se pot suprapune și cu depresia (ușoară sau moderată).  Ca și în cazul anemiei, se pare că lipsa soarelui din perioada iernii și nivelurile reduse de activitate fizică reprezintă o parte din factorii predispozanți (însă nu este considerată de literatura medicală o boală). Alți factori care pot cauza anemie: organici (anemie, deficiența de vitamina B12, de seleniu, magneziu, vitamina D, boli de inimă, probleme renale sau hepatice sau reumatism), deprimarea sistemului imunitar sau exces fizic, recuperare după o perioadă stresantă (stres prelungit, odihnă insuficientă, tulburări anxios-depresive), alergii, inabilitate de a se adapta la modificările sezoniere din cauza unui blocaj în eliberarea beta-endorfinelor (hormonii ce transmit o stare de bine creierului), de fapt o scădere a nivelurilor plasmatice.
 Aceste modificări impun o adaptare fizică, biochimică și psihologică la noile condiții de mediu și organismul nu le poate face față întotdeauna (sistemul imunitar necesită o fortifiere). Senzația de epuizare este de asemenea agravată de consumul excesiv de alcool, cafea, droguri sau de alimentația dezechilibrată. Trebuie să rețineți faptul că simptomele acestea pot desemna și afecțiuni grave cum sunt probleme cu tiroida și necesită un control medical.
Tratamentul asteniei constă în modificări în stilul de viață, respectiv efectuarea regulată de exerciții fizice cum sunt: mers, jogging etc. (care vor conduce la eliberarea de endorfine), odihnă adecvată (cel puțin șapte ore de somn pe noapte), evitarea factorilor stimulanți (cafea, ceai negru sau tutun, în special seara), o dietă echilibrată care să conțină proteine, carbohidrați, grăsimi, minerale, vitamine, dar și apă (ajutând sistemul imunitar să funcționeze în parametri optimi). Dimineața puteți consuma ceai verde sau suc de fructe pentru un surplus de energie. Limitați în schimb consumul de alimente grase, prăjite, procesate, îndulcite excesiv care de altfel nu sunt indicate niciunei persoane. Medicul poate recomanda si suplimente multivitaminice.
În episodul următor, vom vorbi despre Colită.
Laura Pașca

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:42:17 Ora standard a Europei de Est