Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

3 - 7 aprilie

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

În perioada 3 - 7 aprilie 2017, la nivel naţional se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii".

Evenimentul urmăreşte sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Programul național, inițiat de Poliţia Română, se va desfăşura începând cu acest an, bianual.
Aproprierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza bianual, timp de două săptămâni, acţiuni ale căror priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală.
Activităţile desfăşurate anterior au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni care s-au implicat activ în manifestări şi au recepţionat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituţia Poliţiei.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Pentru promovarea şi derularea eficientă a manifestărilor sunt cooptaţi şi poliţiştii de proximitate din judeţ, cei de ordine publică, iar activităţile menite a marca „Ziua Educaţiei Rutiere" vor fi desfăşurate în colaborare cu poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
De asemenea, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităţilor care vor avea loc în Municipiul Oradea, prin diverse activităţi educativ - preventive.
Activităţi preventive sunt derulate în municipiile: Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene: Aleşd, Săcuieni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", în mediul rural.
Pe întreg parcursul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", poliţiştii bihoreni desfăşoară activităţi structurate pe mai multe domenii, cum ar fi:
Luni, 3 aprilie - Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
Marţi - miercuri, 4 - 5 aprilie - Siguranţa în mediul online;
Joi, 6 aprilie - Prevenirea violenţei în mediul familial;
Vineri, 7 aprilie - Siguranţă rutieră.
Agenda activităţilor
Luni, 3 aprilie: Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
În intervalul orar 10.00 - 11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!", în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor a fost desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri.
În acest context, polițiștii de prevenire și cei de la transporturi au derulat activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea. Cu această ocazie au fost distribuite și pliante cu recomandări preventive.
De asemenea, începând cu ora 12.00, în pieţele Cetate şi Rogerius, în zonele adiacente şi staţiile mijloacelor de transport în comun din proximitate, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliţiei de Proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au desfăşurat activităţi menite să prevină victimizarea cetăţenilor prin infracţiuni de furt, tâlhărie şi înşelăciune, au purtat discuţii cu cetăţenii şi au distribuit materiale informativ - preventive. Scopul activităţilor preventive este sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni. 
Tot, luni, 3 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor au desfăşurat acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat. Parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.
Marţi, 4 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Marţi, 4 aprilie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la posturile de poliţie rurală Tinca şi Husasău de Tinca vor desfăşura activităţi preventive la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca şi la Şcoala Gimnazială Nr.1 Husasău de Tinca.
În discuţiile pe care poliţiştii bihoreni le vor purta cu elevii vor fi abordate subiecte precum: riscurile asociate unor jocuri online, cyberbuling, traficul de persoane, pornografia infantilă. În ce priveşte cadrele didactice şi părinţii, discuţiile se vor axa pe riscurile asociate mediului online, identificarea unor schimbări în comportamnetul copiilor, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc.
Tot, marţi, 4 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Miercuri, 5 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Miercuri, începând cu ora 12.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea, se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a concursului preventiv „Şcoala fără violenţă", ediţia dedicată elevilor de liceu. Concursul preventiv este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
La concurs vor participa 11 unităţi şcolare din judeţul Bihor, în cadrul căruia vor fi abordate teme preventive precum siguranţa în mediul online, hărţuirea în mediul online, traficul de fiinţe umane.
Tot miercuri, 5 aprilie, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" la Colegiul Tehnic „Transilvania" şi la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" şi la Asociaţia Asterdorf din Municipiul Oradea, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor organiza întâlniri interactive cu elevii şi profesorii, pe tema riscurilor pe care le prezintă lumea virtuală.
Tot, miercuri, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Joi, 6 aprilie: Activități dedicate prevenirii violenţei în mediul familial
Joi, la Universitatea Oradea - Facultatea de Ştiinţe Socio - Umane,  poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor desfăşura activităţi de prevenire a violenţei domestice. În cadrul activităţilor preventive, va fi proiectat filmul documentar „Aripi frânte", care prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de femei Târgşor.  
Totodată, în cadrul întâlnirilor cu studenţii, poliţiştii bihoreni vor distribui Ghidul siguranței victimelor violenței în familie, care se adresează persoanelor aflate în dificultate.
Tot joi, 6 aprilie, în intervalul orar 10.00 - 13.00, poliţiştii de proximitate, investigaţii criminale şi ordine publică bihoreni vor derula pe plan local activităţi pentru prevenirea violenţei în familie.
Vineri, 7 aprilie: Activități dedicate siguranţei rutiere
Vineri, poliţiştii rutieri şi cei de prevenire bihoreni vor organiza activităţi destinate prevenirii victimizării participanţilor la traficul rutier, la două şcoli de şoferi şi la o asociaţie profesională de pe raza Municipiului Oradea. 
Cu această ocazie vor fi distribuite și pliante cu recomandări preventive şi vor fi promovate mesaje preventive sub forma unor spoturi pe linie de educație rutieră.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:55:33 Ora standard a Europei de Est