Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

3 - 7 aprilie

A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea

În perioada 3 - 7 aprilie 2017, la nivel naţional se desfăşoară cea de-a XII-a ediţie a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii".

Evenimentul urmăreşte sensibilizarea populaţiei cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Programul național, inițiat de Poliţia Română, se va desfăşura începând cu acest an, bianual.
Aproprierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza bianual, timp de două săptămâni, acţiuni ale căror priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală.
Activităţile desfăşurate anterior au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni care s-au implicat activ în manifestări şi au recepţionat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituţia Poliţiei.
În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, la nivelul întregului judeţ sunt desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică.
Pentru promovarea şi derularea eficientă a manifestărilor sunt cooptaţi şi poliţiştii de proximitate din judeţ, cei de ordine publică, iar activităţile menite a marca „Ziua Educaţiei Rutiere" vor fi desfăşurate în colaborare cu poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
De asemenea, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea vor contribui activ la derularea activităţilor care vor avea loc în Municipiul Oradea, prin diverse activităţi educativ - preventive.
Activităţi preventive sunt derulate în municipiile: Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene: Aleşd, Săcuieni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", în mediul rural.
Pe întreg parcursul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii", poliţiştii bihoreni desfăşoară activităţi structurate pe mai multe domenii, cum ar fi:
Luni, 3 aprilie - Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
Marţi - miercuri, 4 - 5 aprilie - Siguranţa în mediul online;
Joi, 6 aprilie - Prevenirea violenţei în mediul familial;
Vineri, 7 aprilie - Siguranţă rutieră.
Agenda activităţilor
Luni, 3 aprilie: Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
În intervalul orar 10.00 - 11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!", în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor a fost desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri.
În acest context, polițiștii de prevenire și cei de la transporturi au derulat activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea. Cu această ocazie au fost distribuite și pliante cu recomandări preventive.
De asemenea, începând cu ora 12.00, în pieţele Cetate şi Rogerius, în zonele adiacente şi staţiile mijloacelor de transport în comun din proximitate, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliţiei de Proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au desfăşurat activităţi menite să prevină victimizarea cetăţenilor prin infracţiuni de furt, tâlhărie şi înşelăciune, au purtat discuţii cu cetăţenii şi au distribuit materiale informativ - preventive. Scopul activităţilor preventive este sensibilizarea cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni. 
Tot, luni, 3 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor au desfăşurat acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat. Parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.
Marţi, 4 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Marţi, 4 aprilie, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la posturile de poliţie rurală Tinca şi Husasău de Tinca vor desfăşura activităţi preventive la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca şi la Şcoala Gimnazială Nr.1 Husasău de Tinca.
În discuţiile pe care poliţiştii bihoreni le vor purta cu elevii vor fi abordate subiecte precum: riscurile asociate unor jocuri online, cyberbuling, traficul de persoane, pornografia infantilă. În ce priveşte cadrele didactice şi părinţii, discuţiile se vor axa pe riscurile asociate mediului online, identificarea unor schimbări în comportamnetul copiilor, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc.
Tot, marţi, 4 aprilie, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Miercuri, 5 aprilie: Activități dedicate siguranţei în mediul online
Miercuri, începând cu ora 12.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea, se va desfăşura cea de-a X-a ediţie a concursului preventiv „Şcoala fără violenţă", ediţia dedicată elevilor de liceu. Concursul preventiv este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
La concurs vor participa 11 unităţi şcolare din judeţul Bihor, în cadrul căruia vor fi abordate teme preventive precum siguranţa în mediul online, hărţuirea în mediul online, traficul de fiinţe umane.
Tot miercuri, 5 aprilie, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi" la Colegiul Tehnic „Transilvania" şi la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" şi la Asociaţia Asterdorf din Municipiul Oradea, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor organiza întâlniri interactive cu elevii şi profesorii, pe tema riscurilor pe care le prezintă lumea virtuală.
Tot, miercuri, în intervalul orar 9.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor vor desfăşura pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.
Joi, 6 aprilie: Activități dedicate prevenirii violenţei în mediul familial
Joi, la Universitatea Oradea - Facultatea de Ştiinţe Socio - Umane,  poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor desfăşura activităţi de prevenire a violenţei domestice. În cadrul activităţilor preventive, va fi proiectat filmul documentar „Aripi frânte", care prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de femei Târgşor.  
Totodată, în cadrul întâlnirilor cu studenţii, poliţiştii bihoreni vor distribui Ghidul siguranței victimelor violenței în familie, care se adresează persoanelor aflate în dificultate.
Tot joi, 6 aprilie, în intervalul orar 10.00 - 13.00, poliţiştii de proximitate, investigaţii criminale şi ordine publică bihoreni vor derula pe plan local activităţi pentru prevenirea violenţei în familie.
Vineri, 7 aprilie: Activități dedicate siguranţei rutiere
Vineri, poliţiştii rutieri şi cei de prevenire bihoreni vor organiza activităţi destinate prevenirii victimizării participanţilor la traficul rutier, la două şcoli de şoferi şi la o asociaţie profesională de pe raza Municipiului Oradea. 
Cu această ocazie vor fi distribuite și pliante cu recomandări preventive şi vor fi promovate mesaje preventive sub forma unor spoturi pe linie de educație rutieră.
Comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A XII–a ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a debutat luni, la Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:56 Ora de vară a Europei de Est