Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea are cel mai mare buget de investiții din ultimii ani

Consilierii locali au votat joi proiectul de buget

Oradea are cel mai mare buget de investiții din ultimii ani

Consilierii locali au votat joi, 30 martie 2017, unul dintre cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi - proiectul de buget al Municipiului Oradea pe anul 2017.

Referitor la caracteristicile principale acestui buget, primarul Ilie Bolojan a detaliat în conferința de presă de marţi, 29 martie: ,,Avem cel mai mare buget de investiții din ultimii ani. Vorbim de o sumă de aproximativ 27 milioane de euro, o parte de cca 10 milioane de euro care provin dintr-un excedent de anul trecut, iar altă parte din creșterea veniturilor orașului. Trebuie avut în vedere că, în anii anteriori, Oradea avea bugete de investiții care se situau undeva în jurul valorii de 10-13 milioane de euro. Datorită creșterii salariilor și creșterii numărului de angajați din Oradea, impozitul pe venitul global, pe salarii, impozitul care este colectat de către Municipiul Oradea a crescut cu 10%, adică cu 3 milioane de euro. Prin urmare, doar din această sursă de venit avem o creștere importantă, care reprezintă de fapt contravaloarea unor lucrări importante care urmează să se facă pentru oraș".
Bugetul orașului se va duce către o serie de lucrări importante, o parte dintre acestea fiind deja în curs, altă parte urmând să înceapă anul acesta. Astfel, vor fi continuate lucrările la parcarea din Strada Independenței, vor începe lucrările la parcarea situată pe amplasamentul de la Voința, va începe a III-a etapă de amenajare a Parcului Salca - unde se va avea în vedere amenajarea unei zone pentru practicarea sportului în perimetrul cuprins între Centrul Comercial Lotus și Parcul Salca I și Parcul Salca II (terenuri de fotbal, baschet și tenis).
O sumă importantă din buget va fi destinată reabilitării fațadelor clădirilor din centrul istoric. Totodată, vor începe lucrările de extindere a liniei de tramvai atât în zona girației Decebal - Calea Aradului, dar și pe malul stâng al Pârâului Peț(e)a, în spatele magazinului Auchan.
De asemenea, vor continua lucrările la drumul expres dinspre girația de la Real (Episcopia) și vor începe lucrările la Podul Centenarului - în aval de Primăria Oradea. Totodată, în oraș vor avea loc o serie de lucrări de extindere de utilități atât în zonele în care orașul se dezvoltă, cum e zona Ceyrat de exemplu, cât și în cartierele vechi. Lucrările vor viza rețelele de apă, de canalizare, cât şi reabilitarea rețelelor de termoficare. În anul 2017 vor fi asfaltate toate străzile din Cartierul Episcopia, iar apoi vor urma lucrări importante de extindere a spațiilor pietonale de pe Strada Vasile Alecsandri, reabilitarea Pieței Ferdinand, extinderea trotuarului de la Magazinul Crișul.
Primarul Ilie Bolojan a completat: ,,Bugetul de investiții a fost susținut prin măsurile pe care le-am luat la început de an, de a compensa deficitul creat de măsurile guvernamentale, dar și prin măsuri luate împreună cu instituțiile din subordinea Consiliului Local. De exemplu, Administrația Domeniului Public nu mai primește din acest an, nicio subvenție de la Primărie, ea susținându-și astfel toate activitățile, începând de la cimitir, piețe, inclusiv Aquaparkul Nymphaea, din resurse proprii".
De menționat că, din totalul bugetului, cam 10% va merge în zona de sănătate, în rest banii pentru ONG-uri vor rămâne la nivelul anului trecut, la fel împărțirea banilor către culte va urma linia din anii trecuți, iar fondurile pentru evenimente vor respecta proporția etnică. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:31 Ora de vară a Europei de Est