Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cazul Mariei

Asociația Piticot și...

Cazul Mariei

Am cunoscut-o pe Maria în urmă cu aproape trei ani și m-a impresionat foarte mult. Împreună cu colegii mei, am făcut o acțiune de ajutorare a câtorva familii foarte sărace, în preajma Paștelui.

Am solicitat ajutorul celor de la ASCO, să ne informeze ce cazuri mai deosebite au.  Și, uite așa, am ajuns și la familia Dragoș.
Când am ajuns la ea acasă, Maria era la școală, găsind-o doar pe mama ei care ni s-a spus de către cei de la ASCO că suferea de schizofrenie, ceea ce am constatat și noi, având un comportament puțin mai ciudat. Dar, în timp ce discutam cu mama Mariei, îmi atrage privirea câteva desene care se aflau pe un așa-zis birou. Am întrebat-o cine le-a desenat, iar mama Mariei mi-a spus: ,,Maria, fiica mea. Are 16 ani, este elevă la Liceul de Artă și învață foarte bine".
Sincer, am rămas foarte impresionată de ceea ce am văzut, deoarece era vizibil talentul acestei fete.
Alt aspect pe care l-am observat în cadrul acelei vizite, a fost faptul că frigiderul lor micuț era scos din priză. L-am deschis și am constatat că era gol. Mama Mariei mi-a spus ca n-are pentru ce consuma curent, dacă și așa nu are ce băga în frigider.
M-am reîntors după câteva zile ca s-o cunosc și pe Maria.
O adolescentă micuță de statură și foarte slabă. Nicidecum nu i-aș fi dat vârsta reală, ci cu câțiva ani mai puțini. Nu s-a plâns de viața pe care o duce. De fapt nu s-a plâns în acești trei ani de când o cunosc niciodată și nici nu mi-a cerut ceva anume. În discuția cu ea am încercat să o cunosc mai bine pe ea ca adolescent, dar și viața pe care o duce zi de zi.
Și, iată că am aflat că ea nu a avut pachețel la școală, deoarece mama nu avea bani ca să-i cumpere ceva, iar mâncarea de zi cu zi era primită de la cantina socială, mama mergând în fiecare zi cu sufertașul după aceasta.
Ea împreună cu mama ei trăiesc din aproximativ 400 lei/lună, într-o garsonieră confort 3 care are aproximativ 12 mp, din care trebuie să-și plătească întreținerea, curentul, să mănânce dacă mai au ce pe lângă mâncarea primită zilnic de la cantina socială, să se îmbrace, medicamente etc.
Această garsonieră necesită reparații considerabile, deoarece niciodată nu a fost renovată. Singurul geam pe care îl au la cameră arată sub orice închipuire. Maria l-a ,,căptușit" cu diverse pături și cârpe ca să nu intre frigul de afară. Mobilierul și canapeaua pe care dorm amândouă, după ce că ocupă mult din spațiul mic al garsonierei, este extrem de vechi și deteriorat.
Deși locuiește în astfel de condiții, care sunt greu de imaginat atât timp cât nu le vezi cu ochii tăi, Maria a terminat Liceul de Artă cu note foarte mari și a intrat la Facultatea de Arte, secția Grafică, din Oradea, cu nota 9, încadrându-se pe un loc la fără taxă. Mi-a spus că, dacă n-ar fi reușit să intre la fără taxă, nu și-ar fi permis să urmeze facultatea.
Atât Maria cât și mama ei au nevoie constantă de ajutor: alimente, produse de igienă corporală și pentru curățenia casei, și, nu în ultimul rând materiale care s-o ajute să-și continue studiile, cum ar fi: creioane grafice, pânze, coli mari de desen, coli mici de desen, caiete, vopsele acrilice, vopsele în ulei, tușuri, cărbune special etc. Acestea din urmă Maria și le dorește mai mult decât alimentele sau orice altceva.
Pe lângă acestea, suntem în căutarea unui/unor sponsor/sponsori care să sprijine această familie, implicându-se în renovarea și mobilarea garsonierei.
Cine dorește să le ușureze puțin traiul de zi cu zi, și așa greu încercat, le pot ajuta donând produse din cele menționate mai sus, contactând Asociația ,,Piticot" la: tel: 0728.270.876 sau e-mail director@piticot.org
Lavinia Catrinar,www.piticot.org
https://www.facebook.com/asociatia.piticot
P.S Sprijină și tu Asociația Piticot în proiectul Centrul Respiro ,,Piticot" - dedicat copiilor cu dizabilități din NV României.
Iulia Oprean,
director marketing (voluntar)
 
Despre Asociația Piticot
Asociația Piticot dorește să ajute orice copil aflat în dificultate, pentru a se putea bucura de viață ca un copil normal.
Din anul 2008, până în prezent, am reușit cu sprijinul sponsorilor să ajutăm peste 1.000 de copii nevoiași cu bunuri alimentare/ nealimentare  și/sau susținere financiară.
Marele proiect pentru anul 2016 este de a pune bazele Centrului Respiro - Piticot, singurul centru dedicat copiilor cu dizabilități din zona de NV a României!
Puteți contribui și dvs. la dezvoltarea Centrului Respiro - Piticot prin susținere financiară și/sau în natură (materiale de construcții)!

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:35:59 Ora de vară a Europei de Est