Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul educativ transdisciplinar ,,Să descoperim talente”

Joi, la Biblioteca Județeană

Proiectul educativ transdisciplinar ,,Să descoperim talente”

Pe parcursul întregului an şcolar, 2016-2017, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 11, Oradea, au participat la acest proiect la mai multe activităţi, diferite ca şi conţinut, dar şi ca exprimare artistică.

Motto-ul proiectului îi aparţine lui Karl Maria von Weber: „Muzica este singurul grai pe care îl înţeleg toate popoarele. Este o adevărată limbă universală".
Echipa de proiect este constituită din profesorii: Markovits Margareta, Copil Daniela, Galutz Carmen, Palyi Eva, Şaitoş Alina şi bibliotecar  Lup Mariana.
Dintre obiectivele proiectului amintim: descoperirea copiilor cu aptitudini muzicale şi dramatice, precum şi atragerea copiilor spre activităţi extraşcolare cultural-muzicale care să-i îmbogăţească spiritual şi să-i sensibilizeze. Prin activitatea din 30.03.2017 organizată la Ludoteca Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" ne-am propus şi să-i familiarizăm cu desfăşurarea unui vernisaj. Una din competenţele operaţionale urmărite de această dată a fost aceea ca elevii să analizeze şi să-şi exprime stările sufleteşti declanşate de muzică, pictură, poezie şi fireşte, ca întotdeauna să înţeleagă importanţa artei de calitate în viaţa lor şi rolul acesteia în dezvoltarea lor intelectuală.
Expoziția de pictură și grafică intitulată ,,Mari personalităţi ale lumii" a reunit în jurul coordonatorilor proiectului elevii care au realizat microbiografiile, alături de membri ai cercului de pictură şi elevii din corul şcolii, unii însoţiţi de părinţi. Din partea Bibliotecii Judeţene, doamna prof. dr. Barna Mariana, şef seviciu Comunicarea colecţiilor, a apreciat şi încurajat iniţiativa coordonatorilor proiectului.
Doamna profesor Markovits Margareta a prezentat proiectul, după care a dat cuvântul copiilor. Elevele Zerghe Tabita şi  Turcuş Diana au prezentat tehnicile de realizare (tempera, acril pe pânză sau creion grafic pe carton) ale  celor 30 de portrete ale unor mari personalități ale lumii din domeniul literaturii, muzicii și artelor plastice românești și universale având diferite dimensiuni. Au menţionat faptul că „Dorim ca prin acest proiect să vă  prezentăm o parte dintre elevii talentați ai școlii noastre: Popa Maria, Lucaci Carla şi Turcuș Diana, din clasa a VIII-a C; Lăzău Eric, din clasa a VIII-a D, Mateaș Bianca şi Chelaru Cosmina, a VII-a A Freinet, Agoston Denisa, Popa Diana, Filip Rahela, Popa Denisa, Weisz Nefertiti, Baboș Barbara, Iuga Denisa, a VII-a D, Pălii Mara, Onița Cristian, a VI-a D, Abrudan Carla, Simoc Maria, Durnea Ana-Maria, Galutz Giulia, Filip Denisa, Popa Jasmine, Omuț Patricia din clasa a V-a C şi  Bogdan Alexandra". Doamna profesor de educaţie plastică, Galutz Carmen, a subliniat faptul că „lucrările se remarcă fie prin expresivități plastice ori printr-un decorativism excesiv, amintind de Matisse sau prin grafismul afișelor lui Toulouse - Lautrec, chiar printr-o abordare caricaturală, alteori naivă, dar și printr-un colorit viu și bogat, specific vârstei copiilor".
Datorită Calendarului cultural foarte bogat al lunii martie, printre care s-a numărat Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Internaţională a Francofoniei, momentele au fost marcate de recitările unor fragmente din poeziile lui Victor Hugo: ,,Când intră copilaşul" - Turcuş Diana şi Lucaci Carla, din clasa a VIII-a C, urmate de ,,Laudă copilului", într-o interpretare de excepţie a elevului Dumbrăvan Beniamin, din clasa a VIII-a D. Momentul artistic a fost încheiat de corul şcolii, dirijat de profesor Copil Daniela care a interpretat ,,Odă bucuriei", de Ludwig van Beethoven şi piese din folclorul românesc. A urmat vizionarea expoziţiei care va rămâne timp de două săptămâni la dispoziţia publicului Ludotecii.
Consilier educativ, prof. Palyi Eva
bibliotecar, Lup Mariana
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul educativ transdisciplinar ,,Să  descoperim talente”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:11 Ora de vară a Europei de Est