Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

De Sărbătorile Pascale, iepuraşul îi aşteaptă pe orădeni în Piaţa Unirii

Prima ediție a Târgului de Paște

De Sărbătorile Pascale, iepuraşul îi aşteaptă pe orădeni în Piaţa Unirii

Sărbătorile Pascale aduc la Oradea prima ediție a Târgului de Paște în Piața Unirii, în perioada 7-17 aprilie 2017.

Atent amenajată, Piața Unirii va deveni punct de atracție nu doar pentru copii, ci și pentru părinți. Piața va fi decorată în spiritul acestei sărbători, astfel încât să celebreze și sosirea primăverii.
Continuând o tradiție a evenimentelor de acest gen, Oradea face pași vizibili în completarea ofertei sale ca destinație turistică și de relaxare, prin organizarea de evenimente în perioadele în care sunt sărbători legale și în care există șanse foarte mari ca orașul să devină o destinație de „city break". În acest fel, Oradea se aliniază altor oraşe din ţară, ca Sibiu, Brașov și București, în intenția de a marca Sărbătorile Pascale și de a aduce primăvara în sufletele vizitatorilor.
Târgul de Paște Oradea este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR) cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, în Piața Unirii, în perioada 7-17 aprilie 2017.
Activități
Piața Unirii va reprezenta în acest an punctul de atracție al Sărbătorilor Pascale, atât prin înfățișare, cât și prin activități. Programul evenimentului va include o serie de activități, de la reprezentații ale meșterilor populari până la ateliere de creație pentru cei mici. Vizitatorii vor putea admira decorurile gigant  în mijlocul celor 15 căsuțe de lemn.
Cei mici se pot bucura realizând decorațiuni în cadrul celor două ateliere de creație, aranjamente florale și picturi pe produse ceramice.
În „Săptămâna Mare" premergătoare Sărbătorilor Pascale, mai exact marți 11 aprilie 2017, la o oră care va fi anunțată ulterior, pe Strada Republicii și în Piața Unirii va fi organizat un spectacol de teatru de stradă, realizat de 65 de actori profesioniști, care evocă patimile Mântuitorului de pe Calea Crucii și crucificarea acestuia. Motivul organizării unei astfel de manifestații este de a evoca esența acestei Sărbători ;i de a transmite un mesaj de unitate în rândul locuitorilor acestui oraș, indiferent de confesiune. Simbolul Sărbătorii Pascale este același pentru fiecare creștin și ne dorim ca printr-o astfel de manifestare să transmitem un mesaj de unitate în rândul tuturor celor care sărbătoresc Paștele.
Produse
Pentru a intra în atmosfera Sărbătorilor Pascale, ne dorim ca ocupanții celor 15 căsuțe să expună produse specifice sezonului, de la flori până la suveniruri handmade.
Această ediție va pune foarte mare accent pe produsele tradiționale și pe produsele lucrate de mână de către artiștii locali. Prin această inițiativă ne dorim să sprijinim cele două categorii. Ne dorim ca tradițiile de Paște să fie prezente prin meșteri populari, de la olărit până la țesătorie sau ouă încondeiate.
Invităm producătorii locali să își depună dosarul pentru licitația lansată pe site-ul oradea.ro, secțiunea Licitații. De anul acesta, prin Hotărâre de Consiliu Local, producătorii și meșteșugarii care dețin autorizație conform legii beneficiază de o reducere de 30% din tariful de închiriere a căsuței.
Specialități culinare
Invităm atât restaurante sau localuri din Oradea, cât și alți posibili ofertanți să participe la licitația publică pentru ocuparea celor patru locații de street food (clătite, patiserie, gogoși, plăcinte etc.)
Amenajarea locației
Amenajarea Pieței Unirii va fi una desprinsă din poveștile tradiționale ale iepurașului, prin decoruri gigant, colorate vesel, pentru a atrage vizitatorii în poveștile lor. Decorurile sunt oferite de compania locală Justin's design, care și anul trecut a decorat Parcul 1 Decembrie și Cetatea Oradea.
Dorim să le mulțumim partenerilor acestui eveniment pentru sprijinul acordat în organizarea primei ediții a Târgului de Paște Oradea.
Mihai Jurca,
director executiv APTOR

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:49 Ora standard a Europei de Est