Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul European Music Open la cea de-a doua ediție

În perioada 7-11 iunie

Festivalul European Music Open la cea de-a doua ediție

Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul domnului Alexandru Badea, al Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrului de Stat „Regina Maria", Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor, organizează cea de-a doua ediție a festivalului cultural de talie europeană, intitulat European Music Open.

Festivalul se va desfăşura în trei locaţii reprezentative din Oradea (Teatrul ,,Regina Maria", Muzeul Țării Crișurilor și Basilica Romano-Catolică) timp de cinci zile, în perioada 7-11 iunie 2017.
Detalii privind acest eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către organizatorii evenimentului, Alexandru Badea - tenor, Mihai Jurca -  directorul executiv al Asociaţiei de Promovare a Turismului și doi dintre artiștii care vor participa la festival: Renato Zanella, balerin și coregraf, precum și Andras Palerdi, solistul Operei de Stat din Budapesta.
Legat de iniţierea acestui eveniment, domnul Alexandru Badea, de origine orădean, tenor renumit pe plan internaţional, a menţionat că realizarea cu succes anul trecut a primei ediții a festivalului European Music Open a demonstrat că orădenii doresc să participe la  o întâlnire anuală a personalităţilor europene, iar festivalul a devenit un festival foarte căutat.
La fel ca anul trecut, această ediţie  a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor, managementului şi a muzicii, printre care putem aminti:
Ingo Glass - sculptor german născut la Timișoara este considerat unul dintre reprezentanții de seamă ai artei concrete și avangardiste.
Robert Meyer - membru al Burgtheater din Viena, director general al Volksoper Viena - Austria. Unul dintre cei mai apreciați actori din spațiul german. A jucat în numeroase producții de teatru, film, operetă, musical.
Renato Zanella - balerin, coregraf, regizor de operă - Italia. Între anii 1995-2005 a fost directorul Ansamblului de Balet al Operei de Stat din Viena. Semnează coregrafia momentelor de balet din cadrul Concertului de Anul Nou de la Viena. Între anii 2011-2015 a fost directorul artistic al Baletului Operei Naționale din Grecia. Din iulie 2016 este coordonator artistic al ansamblului de balet al Operei Naționale Române, București.
Marius Burkert - dirijor - Opera Graz, Austria. Tânărul și talentatul dirijor austriac a colaborat deja cu importante teatre din Europa cum ar fi: Teatrul de Stat Hanovra, Tiroler Landestheater, Volksoper Viena, Klagenfurt Theater și altele. Din 2007 este prim-dirijor al Operei din Graz și din 2004 prim-dirijor al unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de operetă din spațiul german, Lehar Festival, Bad Ischl - Austria.
Alexandra Reinprecht - soprană - Austria. Cu o importantă carieră internațională, Alexandra Reinprecht este una dintre cele mai apreciate soprane ale generației sale. O prezență constantă în producțiile Operei de Stat din Viena, Volksoper Viena, Komische Oper Berlin, Opera din München, Opera Helsinki.
Andras Palerdi - bass - Budapesta, Ungaria. Solist al Operei de Stat din Budapesta, Andras Palerdi are o importantă carieră internațională.
La rândul lor, cei doi artiști prezenți la conferința de presă s-au arătat încântați de invitația de a participa la acest festival și au considerat că Oradea este un oraș impresionant, unde locuitorii respectă valorile culturale. Renato Zanella a menționat că orădenii vor avea posibilitatea să participe la o ediție specială la Gala de balet în cadrul festivalului European Music Open, la o premieră, o creație proprie Bolero, prezentată pentru prima oară în România, iar Andras Palerdi a spus că Requiem-ul lui Verdi, spectacol la care vor participa soliști ai Operei de Stat din Viena și Budapesta, va fi o piesă care îndeamnă de fapt artiștii și publicul orădean la o rugăciune comună.
Achiziţionarea biletelor se va putea face începând din a doua jumătate a lunii aprilie, la casieria Teatrului ,,Regina Maria" sau online de pe biletmaster.ro
Programul Festivalului European Music Open - ediția a II-a
Miercuri, 7 iunie - Ingo Glass - Expoziție Muzeul Țării Crișurilor (prezentare Aurel Chiriac, directorul Muzeului).
Joi, 8 iunie - Verdi: Requiem - Basilica Romano-Catolică - ora 18.30. Soliști ai Operei de Stat din Viena și ai Operei de Stat din Budapesta, dirijor: Marius Burkert. Participă corul și orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea.
Vineri, 9 iunie - Gală de balet - Teatrul ,,Regina Maria", coregrafia: Renato Zanella. Participă balerini de la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Budapesta și Opera Națională Română București
Sâmbătă, 10 iunie - Colocviu - Teatrul ,,Regina Maria": „Un cvartet".  Participă: Călin Andrei Mihăilescu, Cătălin Ștefănescu, Horia Roman Patapievici, Andrei Vieru.
Duminică, 11 iunie - Gală de operetă - Teatrul ,,Regina Maria", cu participarea extraordinară a soliștilor de la Volksoper Viena, dirijor: Marius Burkert - Opera din Graz. Participă corul și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea. (B.P.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:48:10 Ora standard a Europei de Est