Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul European Music Open la cea de-a doua ediție

În perioada 7-11 iunie

Festivalul European Music Open la cea de-a doua ediție

Primăria Municipiului Oradea, cu sprijinul domnului Alexandru Badea, al Asociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea, Teatrului de Stat „Regina Maria", Episcopiei Romano-Catolice de Oradea şi al Muzeului Ţării Crişurilor, organizează cea de-a doua ediție a festivalului cultural de talie europeană, intitulat European Music Open.

Festivalul se va desfăşura în trei locaţii reprezentative din Oradea (Teatrul ,,Regina Maria", Muzeul Țării Crișurilor și Basilica Romano-Catolică) timp de cinci zile, în perioada 7-11 iunie 2017.
Detalii privind acest eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de către organizatorii evenimentului, Alexandru Badea - tenor, Mihai Jurca -  directorul executiv al Asociaţiei de Promovare a Turismului și doi dintre artiștii care vor participa la festival: Renato Zanella, balerin și coregraf, precum și Andras Palerdi, solistul Operei de Stat din Budapesta.
Legat de iniţierea acestui eveniment, domnul Alexandru Badea, de origine orădean, tenor renumit pe plan internaţional, a menţionat că realizarea cu succes anul trecut a primei ediții a festivalului European Music Open a demonstrat că orădenii doresc să participe la  o întâlnire anuală a personalităţilor europene, iar festivalul a devenit un festival foarte căutat.
La fel ca anul trecut, această ediţie  a festivalului oferă publicului ocazia unei întâlniri unice cu nume sonore din lumea artelor, literelor, managementului şi a muzicii, printre care putem aminti:
Ingo Glass - sculptor german născut la Timișoara este considerat unul dintre reprezentanții de seamă ai artei concrete și avangardiste.
Robert Meyer - membru al Burgtheater din Viena, director general al Volksoper Viena - Austria. Unul dintre cei mai apreciați actori din spațiul german. A jucat în numeroase producții de teatru, film, operetă, musical.
Renato Zanella - balerin, coregraf, regizor de operă - Italia. Între anii 1995-2005 a fost directorul Ansamblului de Balet al Operei de Stat din Viena. Semnează coregrafia momentelor de balet din cadrul Concertului de Anul Nou de la Viena. Între anii 2011-2015 a fost directorul artistic al Baletului Operei Naționale din Grecia. Din iulie 2016 este coordonator artistic al ansamblului de balet al Operei Naționale Române, București.
Marius Burkert - dirijor - Opera Graz, Austria. Tânărul și talentatul dirijor austriac a colaborat deja cu importante teatre din Europa cum ar fi: Teatrul de Stat Hanovra, Tiroler Landestheater, Volksoper Viena, Klagenfurt Theater și altele. Din 2007 este prim-dirijor al Operei din Graz și din 2004 prim-dirijor al unuia dintre cele mai cunoscute festivaluri de operetă din spațiul german, Lehar Festival, Bad Ischl - Austria.
Alexandra Reinprecht - soprană - Austria. Cu o importantă carieră internațională, Alexandra Reinprecht este una dintre cele mai apreciate soprane ale generației sale. O prezență constantă în producțiile Operei de Stat din Viena, Volksoper Viena, Komische Oper Berlin, Opera din München, Opera Helsinki.
Andras Palerdi - bass - Budapesta, Ungaria. Solist al Operei de Stat din Budapesta, Andras Palerdi are o importantă carieră internațională.
La rândul lor, cei doi artiști prezenți la conferința de presă s-au arătat încântați de invitația de a participa la acest festival și au considerat că Oradea este un oraș impresionant, unde locuitorii respectă valorile culturale. Renato Zanella a menționat că orădenii vor avea posibilitatea să participe la o ediție specială la Gala de balet în cadrul festivalului European Music Open, la o premieră, o creație proprie Bolero, prezentată pentru prima oară în România, iar Andras Palerdi a spus că Requiem-ul lui Verdi, spectacol la care vor participa soliști ai Operei de Stat din Viena și Budapesta, va fi o piesă care îndeamnă de fapt artiștii și publicul orădean la o rugăciune comună.
Achiziţionarea biletelor se va putea face începând din a doua jumătate a lunii aprilie, la casieria Teatrului ,,Regina Maria" sau online de pe biletmaster.ro
Programul Festivalului European Music Open - ediția a II-a
Miercuri, 7 iunie - Ingo Glass - Expoziție Muzeul Țării Crișurilor (prezentare Aurel Chiriac, directorul Muzeului).
Joi, 8 iunie - Verdi: Requiem - Basilica Romano-Catolică - ora 18.30. Soliști ai Operei de Stat din Viena și ai Operei de Stat din Budapesta, dirijor: Marius Burkert. Participă corul și orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea.
Vineri, 9 iunie - Gală de balet - Teatrul ,,Regina Maria", coregrafia: Renato Zanella. Participă balerini de la Opera de Stat din Viena, Opera de Stat din Budapesta și Opera Națională Română București
Sâmbătă, 10 iunie - Colocviu - Teatrul ,,Regina Maria": „Un cvartet".  Participă: Călin Andrei Mihăilescu, Cătălin Ștefănescu, Horia Roman Patapievici, Andrei Vieru.
Duminică, 11 iunie - Gală de operetă - Teatrul ,,Regina Maria", cu participarea extraordinară a soliștilor de la Volksoper Viena, dirijor: Marius Burkert - Opera din Graz. Participă corul și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:58 Ora de vară a Europei de Est