Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Apărați familia întemeiată de Dumnezeu”, nu legiferați anormalul și imoralitatea…

Sâmbătă, în Piața Unirii din Oradea, în cadrul adunării publice, s-a cerut:

,,Apărați familia întemeiată de Dumnezeu”, nu legiferați anormalul și imoralitatea…

Sâmbătă, 25 martie 2017, chiar de Buna Vestire, Coaliția pentru familie a organizat în Piața Unirii din Oradea o adunare publică în care s-a cerut autorităților statului român să organizeze Referendum pentru modificarea articolului 48 din Constituția României, alineatul 1, referitor la căsătorie, la întemeierea familiei (între un bărbat și o femeie; nu între soți, cum este stipulat în prezent).

Dintru început, organizatorii au dorit să precizeze că manifestarea nu este o acțiune a bisericii, ci a societății civile, dar că ,,biserica este acolo unde societatea civilă caută voia lui Dumnezeu".
,,Iubim și protejăm darurile pe care ni le-a dat Dumnezeu"
Organizatorii au mulțumit reprezentanților cultelor religioase prezente, reprezentanților partidelor politice și parlamentarilor prezenți, precum și miilor de cetățeni adunați în Piața Unirii.
Invitat la microfon, domnul prof. univ. dr. Paul Negruț, rectorul Universității ,,Emanuel", membru al comitetului de inițiativă a Coaliției pentru familie, și-a intitulat discursul: ,,Iubim și protejăm darurile pe care ni le-a dat Dumnezeu". Domnia sa a făcut vorbire despre un gen de dușmani - ,,cotropitori care vor să ne distrugă familia, să ne confiște copiii, fie pentru a-i ucide înainte de a se naște, fie pentru a-i scoate de sub autoritatea părinților, vor să ne interzică dreptul de a ne crește copiii așa cum credem noi, vor să discrediteze biserica și să o scoată din societate, vor să controleze școlile și să-și impună ideologia asupra minții și sufletelor copiilor". Cu subiect și predicat, dl rector a ținut să se adreseze direct președintelui României, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților, dar și primului-ministru, parlamentarilor și partidelor politice din România: ,,Apărați familia întemeiată de Dumnezeu! Apărați dreptul la viață al copiilor nenăscuți, apărați dreptul la educație..., apărați școlile, respectați dreptul nostru constituțional de a ne exprima poziția cu privire la familie prin Referendum. Nu abandonați și nu distrugeți prin lege darurile lui Dumnezeu pentru poporul nostru, nu legiferați anormalul, nu legiferați imoralitatea, nu aduceți nenorocire peste popor...".
Coaliția pentru familie a propus Referendum în 23 aprilie
,,Coaliția pentru familie, în numele celor trei milioane de români care au semnat pentru revizuirea Constituției, cerem instituțiilor statului român, președintelui Senatului, președintelui Camerei Deputaților și Guvernului să organizeze pe data de 23 aprilie 2017 Referendum pentru modificarea Constituției, reamintim protocoalele semnate de Coaliția pentru familie cu principalele partide politice: P.S.D., P.N.L. și Partidul alianța liberalilor și a democraților. Aceste protocoale prevăd convocarea Referendumului pentru revizuirea Articolului 48 din Constituția României pe 23 aprilie 2017. Credem că inițiativa cetățenească nu mai poate fi ignorată și tergiversată pe motive procedurale".
,,În biserică suntem într-o mare familie"
Preasfințitul părinte episcop ortodox Sofronie a spus printre altele: ,,În biserică suntem într-o mare familie, care reunește micile noastre familii, vorbesc în dulcea mea limbă maternă... Suntem împreună pentru a da mărturie comună și a spune un DA hotărât Vieții, un Da hotărât Familiei. Așa cum a lăsat-o și a binecuvântat-o Dumnezeu... Ajută femeile să aleagă pentru viață. Și să spunem precum poetul: ,,Tu, mamă, ești frumoasă ca o duminică fără sfârșit".
S-a mai spus apoi de la același microfon că ,,Fără Dumnezeu, Europa nu are viitor"...
,,Cea mai mare zestre (...) este credința în Dumnezeu"
Toți vorbitorii care au urmat la microfon, fie ei episcopi greco-catolici, romano-catolici sau reformați, pastori baptiști sau penticostali, politicieni din PSD, Alde sau PNL, parlamentari..., cu toții s-au exprimat în aceeași limbă și într-un glas pentru ocrotirea căsătoriei și a familiei. La fel au făcut-o și dl profesor univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea, președintele Asociației Părinții pentru Ora de Religie, Filiala Bihor, iar dl Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru familie a venit tocmai din București ca să ducă în Capitală mesajul orădenilor și bihorenilor.
,,Ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noștri. Știm că cea mai mare zestre pe care familia, școala și biserica pot să o transmită copiilor este credința în Dumnezeu", a spus președintele Sorin Curilă.
,,Miza enormă este viitorul copiilor noștri"  
,,Să dea Dumnezeu ca viitorul Europei să nu mai respingă Evanghelia pentru că în afara moștenirii creștine, Europa este un deșert spiritual sau un Mall. Nu putem trăi fără această moștenire, fără această întemeiere în adevăr. Miza enormă este viitorul copiilor noștri. Pentru asta ne batem. Toată lumea e de acord, dar lucrurile nu se mișcă... Să rămânem solidari, prezenți și treji. Nu se poate ca legile morale ale unei majorități să fie rescrise de o minoritate. Dumnezeu să ocrotească și să binecuvânteze România", a spus în încheiere dl președinte Mihai Gheorghiu.
Din Piața Unirii s-a pornit într-un Marș pentru viață până la Maternitate, cu o oprire la Catedrala Episcopală Învierea Domnului, de pe treptele căreia Preasfințitul părinte episcop ortodox Sofronie a rostit rugăciunea Tatăl Nostru.
Dumnezeu să ocrotească și să binecuvânteze căsătoria și familia tradițională!
Moise-Ovidiu Dan
Pentru mai multe poze (150 de poze), accesați Galeria foto: ,,Apărați familia întemeiată de Dumnezeu”, nu legiferați anormalul și imoralitatea… 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:18:13 Ora standard a Europei de Est