Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Studenții cer parcare gratuită!

O nouă inițiativă semnată de Asociația Studenților Economiști din Oradea

Studenții cer parcare gratuită!

O nouă inițiativă semnată de Asociația Studenților Economiști din Oradea în colaborare cu alte 10 asociații studențești ale Universității din Oradea se desfășoară în aceste zile.

De data aceasta, studenții, indiferent de facultatea de care aparțin, s-au unit pentru a milita împreună asupra unui scop comun, și anume obținerea parcării gratuite în fața centrului universitar.
Tinerii care au pus bazele acestui proiect doresc să obțină facilitarea accesului gratuit doar pentru studenți la parcarea din fața campusului Universității din Oradea, amplasată pe Str. Universității, respectiv de la Cimitirul Municipal Rulikowski până la pârâul Pețea.
Membrii asociațiilor studențești: Asociația Studenților Economiști din Oradea (ASEO); Asociația Studenților Ingineri Oradea (ASIO); Alumni Universitatea din Oradea; Asociația Studenților Creștini Ortodocși România (ASCOR); Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni (ASEB); Asociația Studenților Farmaciști din Oradea (ASFO); Asociația Studenților la Psihologie Oradea (ASPO); Asociația Studenților Stomatologi din Oradea (ASSO); Association Internationale des Étudiants en Sciences Économiques et Commerciales - Oradea (AIESEC); Asociația Studenților Mediciniști din Oradea (ASMO);  Asociația Studenților Universității din Oradea (ASUO); Studenții membri reprezentanți în Senatul Universității din Oradea și Uniunea Studenților din Oradea (USO) și-au unit forțele militând împreună pentru a obține accesul gratuit la parcarea din fața universității. Aceștia au demarat o campanie de strângere de semnături desfășurată de la finele lunii precedente până în data de 22 martie 2017.
Prin acțiunea desfășurată, studenții au dovedit încă o dată că pot realiza tot ce își propun dacă se unesc și colaborează în vederea obținerii rezultatelor mult dorite. Aceștia au mers din sală în sală pentru a strânge semnăturile care atestă că și colegii lor doresc să folosească parcarea în mod gratuit. Deși munca nu a fost deloc ușoară, reușind într-un timp relativ scurt să acopere toate facultățile din incinta campusului, membrii asociațiilor implicate au fost motivați de ai lor colegi care le-au mulțumit că fac asta pentru ei și i-au încurajat să continue demersul.
Președintele Asociației Studenților Economiști din Oradea, Adrian Abrudan, a fost desemnat reprezentant al acțiunii și implicit al studenților implicați în aceasta. Pentru a informa municipalitatea despre nevoile pe care le au studenții, vineri, 24 martie 2017, acesta a înaintat o cerere spre Consiliului Local al Municipiului Oradea semnată de un număr de 1.020 de studenți.
În vederea susținerii demersului lor, membrii asociațiilor studențești au formulat mai multe motive bine argumentate și întemeiate, prin care se explică necesitatea parcării gratuite pentru studenți.
Unul dintre motivele principale este deplasarea tinerilor studenți, care au domiciliul în orașele și comunele din județul Bihor, cu mașina personală spre unitatea de învățământ superior. Un număr ridicat de tineri se deplasează cu mașina personală, această acțiune generând venituri pentru municipalitate. 
Pentru a exemplifica cât mai bine problema supusă examinării, inițiatorii proiectului au venit cu cifre estimative, astfel au ajuns la un număr de 8.252 de studenți care își desfășoară orele de curs în incinta campusului. Universitatea din Oradea oferă în campusul universitar aproximativ 130 de locuri de parcare, în timp ce municipalitatea nu oferă mai mult de 200 de locuri.
În acest moment, Universitatea din Oradea are un număr estimativ de 13.777 de studenți înscriși la studiile de licență, masterat și doctorat.
Prin aceste cifre reale, colectate din bazele de date ale universității și numărând efectiv locurile de parcare disponibile, studenții menționează că numărul de locuri de parcare din interiorul și exteriorul campusului sunt insuficiente pentru numărul de studenți menționat anterior.
De asemenea, tinerii consideră că facilitarea locurilor de parcare atât pentru studenții din județul Bihor cât și pentru cei din alte județe ar constitui un avantaj al Universității din Oradea pe care îl poate utiliza în campania de promovare din primăvara acestui an.
Un alt motiv invocat și menționat în cererea depusă spre examinare către Consiliului Local al Municipiului Oradea, reflectă faptul că un student nu dispune de resurse financiare considerabile, părinții fiind cei care îl răsplătesc, cu un autoturism, pentru efortul depus de a-și termina studiile superioare. Părintele este suportatorul efectiv al  costurilor de deplasare și întreținere. Studenții susțin faptul că și municipalitatea ar trebui să vină în sprijinul acestora, scutindu-i de plata parcării.
Având în vedere că Universitatea din Oradea nu dispune de circumstanțele și puterea financiară de a facilita suficiente locuri de parcare, din motivele menționate mai sus, studenții au înaintat cererea spre obținerea de locuri de parcare gratuite.
Rămâne de văzut care va fi răspunsul autorităților locale, însă tinerii speră să fie unul favorabil, având în vedere munca depusă pentru desfășurarea demersului.  
Paula Lele

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:22 Ora de vară a Europei de Est