Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dl ing. Farcaş Adrian Ciprian a cucerit medalia de aur și diploma de excelență

La cea de-a XV-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent, de la Cluj-Napoca

Dl ing. Farcaş Adrian Ciprian a cucerit medalia de aur și diploma de excelență

În perioada 22 - 24.03.2017, s-a desfășurat la Cluj-Napoca cea de-a XV-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării şi Inventicii Pro Invent.

Evenimentul a fost găzduit de Complexul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. ,,În cadrul acestui salon Pro Invent, am expus brevetul meu de invenție, care se referă la un schimbător de căldură utilizat în domeniul pompelor de căldură, care aduce o îmbunătățire majoră acestor sisteme de încălzire, ne scrie medaliatul orădean.
Caracteristicile lui principale sunt: -capacitatea de expandare în caz de îngheț (astfel se elimină schimbătorul de căldură intermediar, utilizat de toți producătorii de pompe de căldură apa-apa și scad simțitor costurile de implementare și exploatare, respectiv crește performanța pompei de căldură cu până la 25%) .- este confecționat dintr-un material antiaderent care previne formarea depunerilor (apa din foraj poate fi tulbure, cu un conținut ridicat de impurități și poate face depuneri, ducând la colmatarea schimbătoarelor uzuale)
- garanția produsului poate fi extinsă până la 20 ani, ținând cont de durabilitatea materialelor din care este confecționat.
Invenția este deja aplicată la scară largă în construcția pompelor de căldură Termocasa. Firma Termocasa, din Oradea, are o experiență de aproape 10 ani în producerea, comercializarea și instalarea de sisteme de încălzire cu pompa de căldură care utilizează acest tip de schimbător de căldură (brevetat de Farcaș Adrian Ciprian).
Pompele de căldură apa-apa reprezintă cel mai ieftin sistem de încălzire cunoscut până în prezent pe piața mondială, susține dl inginer.
Așadar, brevetul este utilizat de aproape 10 ani pe piață și a ajuns la maturitate din punct de vedere al testelor și performanțelor, astfel, el revoluționează construcția pompelor de căldură din întreaga lume.
Ținând cont și că utilizarea pompelor de căldură prezintă un trend ascendent în ultimii ani, această invenție prezintă un interes deosebit în rândul majorității populației.
Prin intermediul presei, doresc să le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături, din Statele Unite, Republica Moldova, Ungaria și România, precum și  inginerilor, profesorilor și specialiștilor care m-au sprijinit din toate punctele de vedere în realizarea și testarea acestui schimbător de căldură revoluționar, destinat pompelor de căldură Termocasa, ne scrie dl ing. lic. Farcaş Adrian. (C.M.)
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dl ing. Farcaş Adrian Ciprian a cucerit medalia de aur și diploma de excelență.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:57 Ora de vară a Europei de Est