Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gheorghe Petrușan - „veteran” nonagenar pe frontul Evangheliei

Ianoșda

Gheorghe Petrușan - „veteran” nonagenar pe frontul Evangheliei

Ianoșda. „Cinstim și lăudăm pe Dumnezeu pentru lucrarea mâinilor Lui în viața omului, nicidecum o persoană, oricât de remarcabilă ar fi. Pentru că tot ce suntem, tot ce moștenim, tot ce facem și tot ce lăsăm în urma noastră este de la Dumnezeu, prin grija și dragostea Sa", a precizat pastorul Mihai Cociubei după rugăciunea de deschidere a serviciului divin de duminică, 26 martie 2017, la Biserica creștină baptistă Ianoșda (Bihor).

Lăcașul de cult baptist a găzduit, după săvârșirea slujbei religioase, un moment unic în istoria de peste un secol a comunității baptiste locale. Gheorghe Petrușan, decanul de vârstă al Bisericii baptiste din Ianoșda a primit îmbrățișări sfinte din partea fraților și surorilor în credință care, prin rugăciuni, cântări, poezii sau îndemnuri creștine au mulțumit Bunului Dumnezeu pentru lucrarea împlinită în cei 90 de ani de viață dăruiți celui care, în ultimii 70 de ani a slujit cu credincioșie Evangheliei Domnului Isus Hristos. Gheorghe Petrușan, care este cetățean român și cetățean american, a mulțumit Creatorului divin pentru suflarea de viață și puterea credinței împlinită în cei 90 de ani de călătorie pe pământ dar a subliniat că, pentru el, „adevărata cetățenie pentru care am slujit Biserica, clipă de clipă, este cetățenia cerească a Împărăției lui Dumnezeu".
„Ghiță Petrușan este un luptător-veteran pe frontul Sfintei Evanghelii a Domnului nostru Isus Hristos, în prima linie a luptei celei bune a credinței", l-a caracterizat un frate din biserică, octogenar, care a mulțumit lui Dumnezeu pentru „tinerețea care mă obligă să continui cu destoinicie tot ceea ce Domnul Hristos a săvârșit la Golgota".
Emoționantul moment a reunit în rugăciuni și îndemnuri de sfântă mulțumire numeroși credincioși din Oradea, Ianoșda, Salonta, Avram Iancu, Mădăras și Homorog. Rugăciunea lui Moise rostită în Psalmul 90 a adus în inimile tuturor vibrația mântuirii: „Anii vieţii noastre se ridică la şaptezeci de ani, iar pentru cei mai tari, la optzeci de ani, şi lucrul cu care se mândreşte omul în timpul lor nu este decât trudă şi durere, căci trece iute şi noi zburăm. Dar cine ia seama la tăria mâniei Tale şi la urgia Ta, aşa cum se cuvine să se teamă de Tine? Învaţă-ne, Doamne, să ne numărăm bine zilele, ca să căpătăm o inimă înţeleaptă!".
De-a lungul timpului, peste 600 de lucrători creştini s-au format ca oameni desăvârşiţi în Biserica creștină baptistă din Ianoșda. Numeroşi dirijori de fanfară, cântăreţi, misionari, predicatori, diaconi şi pastori au împlinit chemarea și trimiterea Domnului Isus Hristos din Cuvântul lui Dumnezeu, iar mărturiile slujirii creştine au completat istoria comunităţii de credincioși baptiști din Cercul pastoral Salonta care cuprinde bisericile din Avram Iancu, Ghiorac, Mărțihaz, Mădăras, Homorog, Ianoșda și din orașul Salonta, păstorite de frații Mihai și Florin Cociubei.
Sorin Petrache
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gheorghe Petrușan  - „veteran” nonagenar pe frontul Evangheliei.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:29:27 Ora de vară a Europei de Est