Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

25 martie - Ziua Poliţiei Române

195 de ani de istorie şi tradiţie

25 martie - Ziua Poliţiei Române

Ziua Poliţiei Române va fi marcată în judeţul Bihor printr-o serie de evenimente menite să exprime recunoştinţa faţă de cetăţean, cel în slujba căruia se află în permanenţă poliţistul bihorean.

Manifestările au debutat luni, 20 martie 2017, sub genericul „Săptămâna Poliţiei bihorene".
Calendarul activităţilor din „Săptămâna Poliţiei bihorene"
Luni - Patrule şcolare în trafic
Luni, 20 martie, poliţiştii rutieri au organizat două activităţi cu patrulele şcolare de circulaţie, una pe D.N. 76 Sânmartin, în zona adiacentă Şcolii Gimnaziale Sânmartin, iar cea de a doua la Şcoala Gimnazială „Dacia" din municipiul Oradea.
Marţi, - Expoziţie de desene sub genericul „Poliţistul, prietenul copiilor"
Marţi, 21 martie, în Orăşelul Copiilor din municipiul Oradea va fi organizată o expoziţie în cadrul căreia vor fi expuse peste 100 de desene cu mesaje preventive, realizate de elevi din clasa întâi din 17 unităţi şcolare din judeţul Bihor, implicaţi de poliţiştii de prevenire bihoreni în proiectul naţional „Şcoala Siguranţei Tedi".
De asemenea, în Orăşelul Copiilor vor fi prezenţi şi poliţişti rutieri bihoreni, cu un autoturism de serviciu, pe care copiii îl vor putea observa îndeaproape, sub îndrumarea poliţiştilor rutieri bihoreni.
Miercuri - Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă"
Miercuri, 22 martie, începând cu ora 12.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din municipiul Oradea se va desfăşura cea de-a zecea ediţie a Concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă". Concursul este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
Concursul își propune să crească nivelul de siguranță a elevilor în spațiul public și privat, provocându-i să se implice creativ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv şi să le transpună pe scenă în spectacole destinate propriilor colegi. Totodată, elevii vor avea de parcurs o altă probă pe teme de educație juridică. De asemenea, elevii vor avea ocazia să își demonstreze creativitatea, prin conceperea și realizarea unui poster pe tema prevenirii criminalității.
Elevi și profesori din cadrul a 17 de instituții școlare din județul Bihor au răspuns invitației polițiștilor bihoreni de a se înscrie și a participa la competiția desfășurată anual de Poliția bihoreană, împreună cu partenerii de program.
Astfel, peste 150 de elevi din municipiul Oradea, municipiul Beiuș, Ștei, Tinca, Șuncuiuș, Roșia, Husasău de Tinca, Vașcău, Câmpani, Hidişelul de Sus, Bulz, Chişlaz, Sânnicolau Român, coordonați de profesorii lor, vor concura pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.
Miercuri - „Poliţist de ordine publică pentru o zi"
Miercuri, 22 martie, începând cu ora 10.00, respectiv 13.00 la sediul Poliţiei Municipiului Oradea (Strada Calea Aradului) se va desfăşura activitatea educativă „Poliţist de ordine publică pentru o zi".
Astfel, 60 de elevi de gimnaziu vor avea ocazia să viziteze sediul Poliţiei Municipiului Oradea şi Dispeceratul Poliţiei Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
Poliţiştii de ordine publică orădeni le vor dezvălui elevilor de gimnaziu bihoreni din tainele meseriei de poliţist de ordine publică. Elevii vor avea posibilitatea să însoţească poliţiştii în teren, într-o misiune de patrulare în oraş, să observe modalitatea de reacţie în urma unui apel la numărul 112 şi să asiste la simulări de intervenţie a poliţiei de ordine publică la anumite evenimente.
De asemenea, elevii vor putea observa îndeaproape autoturismele din dotarea poliţiştilor de ordine publică.
Joi - ,,Cupa Poliţiei bihorene la tir" pentru jurnalişti
Joi, 23 martie, începând cu ora 10.30, la Poligonul de Tragere din cadrul Bazei Sportive „Dinamo Oradea" din municipiul Oradea, se va desfăşura competiţia „Cupa Poliţiei bihorene la tir" pentru jurnalişti.
Reprezentanţii mass-media locale sunt invitaţi să participe la concurs, iar cei mai merituoşi vor fi răsplătiţi cu cupe şi diplome care să certifice rezultatele obţinute.
Joi - ,,Cupa Poliţiei bihorene la tir" pentru gimnaziști
Joi, 23 martie, începând cu ora 12.00, la Poligonul de Tragere din cadrul Bazei Sportive  „Dinamo Oradea" din municipiul Oradea, se va desfăşura competiţia „Cupa Poliţiei bihorene la tir" pentru elevii de gimnaziu.
În competiție vor fi angrenați elevi de gimnaziu din cadrul a 10 instituții de învățământ din municipiul Oradea, care vor avea ocazia să își demonstreze precizia în cadrul unui concurs de tragere cu arma de tir cu aer comprimat, sub îndrumarea polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și a polițiștilor din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității. Câștigătorii vor fi recompensați cu diplome și medalii.
La final, poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale vor face demonstraţii de tragere cu arcul.
,,Cupa Poliţiei bihorene la fotbal"
În perioada 20 - 22 martie, în cadrul evenimentelor organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor pentru sărbătorirea Zilei Poliţiei Române se desfăşoară competiţia „Cupa Poliţiei bihorene la fotbal".
Meciurile sunt disputate pe terenul de sport al Bazei Sportive „Dinamo" Oradea, în campionat fiind angrenate 20 de echipe formate din poliţişti din toate structurile din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, care vor juca în patru grupe.
Semifinala şi finala se vor desfăşura miercuri, 22 martie,începând cu ora 10.00, la Baza Sportivă „Dinamo" Oradea.
Fiecare echipă va avea minimum şase jucători, iar numărul rezervelor este nelimitat.
Durata fiecărui meci este de 15 minute, fără întrerupere.
Vă invităm la fair play!
Vineri - Ședinţă publică festivă
Vineri, 24 martie, la ora 9.00. în și de Ziua Poliției Române, va avea loc Şedinţa publică festivă în Sala de Festivităţi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor (Parcul Traian Nr.18), în cadrul căreia va avea loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a poliţiştilor bihoreni şi premierea polițiștilor cu rezultate profesionale deosebite. În același cadru festiv vor fi omagiați și polițiștii recent retrași din activitate, pentru profesionalismul şi devotamentul cu care şi-au închinat întreaga carieră nobilei profesii de poliţist, îndeplinindu-şi misiunea cu onoare, în spiritul jurământului depus.
La manifestare vor lua parte și delegații ale polițiștilor din Ungaria şi Austria.
Vineri - Poliţia bihoreană sărbătoreşte alături de comunitate
Ziua Poliției Române va fi marcată începând cu ora 11.00, când cetăţenii sunt invitaţi la un eveniment dedicat exclusiv publicului, organizat în aer liber, în Piața Unirii din Oradea.
Vor fi prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru.
Astfel, în Piața Unirii, începând cu ora 11.00, vor avea loc următoarele activităţi dedicate cetăţenilor, cei în slujba cărora poliţiştii bihoreni se află în permanenţă:
*Demonstraţii de abilităţi ale unităţii canine a Poliţiei bihorene;
*Demonstraţii tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale;
*Defilarea unui detaşament format dintr-un pluton de poliţişti de ordine publică, un pluton de poliţişti rutieri, un pluton de poliţiste, un pluton de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi o formaţiune de câini.
*Expoziţie cu armamentul şi tehnica din dotarea Poliţiei bihorene;
*Prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al poliţiştilor criminalişti bihoreni;
*Standuri de documentare - informare în cadrul cărora vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ - preventiv;
*Expoziţie cu sisteme tehnice de securitate.
La mulți ani, Poliției și polițiștilor!
Alina Dinu
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: 25 martie - Ziua Poliţiei Române.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:40:54 Ora standard a Europei de Est