Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „Poliţistul de frontieră - factor de educaţie pentru prevenirea consumului de droguri

Curs în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor

Proiectul „Poliţistul de frontieră - factor de educaţie pentru prevenirea consumului de droguri

În contextul protocolului de colaborare dintre Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere (CPECA) Bihor și „Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu" din Oradea - Catedra de Pregătire Specifică, în perioada 6.03 - 17.05. 2017, specialiştii celor două instituții derulează proiectul „Poliţistul de frontieră - factor de educaţie pentru prevenirea consumului de droguri".

Obiectivul general urmărit este familiarizarea participanţilor cu denumirile și caracteristicile principalelor categorii de droguri, efectele acestora, factorii de protecţie şi de risc asociaţi consumului de droguri, precum și conceptele de bază utilizate în prevenirea consumului de droguri.
În acest context, odată cu modificările survenite pe scena socio-economică şi politică a lumii, a intervenit nevoia extinderii ariei curriculare a elevilor școlii noastre şi abordarea unor subiecte de actualitate în vederea pregătirii astfel încât să poată ocupa la terminarea şcolii funcţii cât mai variate şi pentru a putea evolua cât mai uşor în carieră. Şcoala noastră este considerată o instituţie de elită a învăţământului de ordine publică din România, care a stabilit legături cu instituţii europene de profil şi şi-a perfecţionat în permanență resursa umană ţinând pasul cu trendul educaţional al U.E., prin alinierea curriculum-ului elevilor noștri la Common Core Curriculum şi participarea la schimburi de experienţă şi cursuri de perfecţionare în străinătate, atât prin traineri, cât şi prin elevi.
O problemă de actualitate a societăţii româneşti o constituie creşterea nivelului cererii de droguri în rândul populaţiei şi, îndeosebi, în rândul tinerei generaţii, iar acest demers urmăreşte creşterea nivelului de cunoştinţe ale beneficiarilor cursului - 140 de elevi anul I ai Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu" din Oradea cu privire la influenţa drogurilor ilegale asupra consumatorilor, aceştia fiind familiarizaţi cu aspecte precum: tendinţele fenomenului consumului şi traficului de droguri în România, principalele categorii de substanţe şi efectele acestora, noţiuni utilizate în domeniul drogurilor, semnele consumului de droguri, cadrul legal şi sistemul de coordonare a politicii în domeniul drogurilor, sistemul de asistenţă destinat persoanelor dependente de droguri în România, noţiuni şi concepte teoretice utilizate în prevenirea consumului de droguri (factori de risc şi protecţie, etapele unei campanii de prevenire, evaluarea unei campanii de prevenire, prevenirea în mediul şcolar etc), fenomenul substanţelor noi cu efecte psihoactive etc.
La terminarea cursului, elevii vor primi - pe lângă informaţii şi cunoştinţe suplimentare despre acest subiect - şi diplome de participare.
De altfel, Strategia Naţională Antidrog pune accentul pe responsabilitatea instituţională şi are în vedere implicarea proactivă a tuturor instituţiilor cu atribuţii pe această linie. Alături de societatea civilă şi de alte instituţii publice de profil, rolul Poliţiei de Frontieră este unul determinant în elaborarea şi aplicarea documentelor şi politicilor publice antidrog.
Comisar de poliţie Micheş Eugen

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:16 Ora de vară a Europei de Est