Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Scripcarul (de) pe acoperiş revine pe scena Teatrului ,,Regina Maria”

În 2 aprilie

Scripcarul (de) pe acoperiş revine pe scena Teatrului ,,Regina Maria”

Teatrul ,,Regina Maria" are deosebita plăcere de a anunţa reîntoarcerea pe scena teatrului, după doi ani de absență, a unuia dintre cele mai iubite spectacole ale ultimelor stagiuni: „Scripcarul pe acoperiş", un musical de Joseph Stein, după povestirile lui Sholom Alecheim, în regia lui Korcsmáros György. Prima reprezentație va avea loc duminică, 2 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Mare.

„Scripcarul pe acoperiş" se află printre cele mai apreciate musicaluri clasice, având un succes răsunător pe Brodway. Premiera celei dintâi producţii de pe scena newyorkeză, laureată cu nouă premii Tony, a avut loc în anul 1964 şi a deţinut timp de 10 ani titlul de primul musical din istoria teatrului care a depăşit peste 3.000 de reprezentaţii. De asemenea, popularitatea de care se bucură se datorează şi ecranizării operei, care a câştigat trei premii Oscar.
Prin mesajul umanitar, umorul și sensibilitatea pe care o transmite, „Scripcarul pe acoperiş" a devenit un reper cultural universal. Textul se construieşte în jurul vieţii lipsite de pretenţii a lui Tevye, un sătean evreu din Anatevka, tată a cinci fiice, care încearcă să-şi menţină familia unită prin respectarea tradiției iudaice. Acţiunea este plasată la începuturile secolului XX, în Rusia Imperială, când pogromul ameninţă să destabilizeze comunităţile iudaice, iar atitudinea ostilă se face simţită și în comunitatea evreiască din Anatevka. Sătenii, printr-o decizie a autorităţilor ţariste, sunt forţați să părăsească locurile natale şi să pornească într-o pribegie al cărei sfârşit e imposibil de prevăzut.
Firul istorisirii urmăreşte, astfel, două planuri distincte care se întrepătrund: un prim plan al comunității evreieşti, în care încep să se resimtă diferențele de mentalitate între vârstnicii tradiționaliști și tinerii ce se îndepărtează de vechile valori și un plan general, în care se denunță un eveniment istoric tragic: cel al pogromului.
„Scripcarul pe acoperiş" a avut premiera la Oradea în 2011 şi se bucură de semnătura regizorală a lui Korcsmáros György, un regizor maghiar renumit în special pentru musicalurile pe care le-a pus în scenă de-a lungul carierei. Producţia a avut un succes răsunător încă de la început, impresionând atât prin emoţia poveştii în sine, cât şi prin amploarea proiectului: o distribuţie plurivalentă, decoruri impunătoare, coregrafie complexă, orchestră live şi costume autentice.
Primirea favorabilă a musicalului orădean s-a concretizat şi prin nominalizările şi premiile cu care a fost încununat. În 2012, spectacolul a fost recompensat cu două nominalizări la Gala Premiilor Uniter - Ioana Dragoş Gajdo (rolul Golde) pentru cea mai bună actriță în rol secundar şi Vioara Bara pentru cea mai bună scenografie. Richard Balint (Tevye) a primit premiul special al juriului la Festivalul „Atelier" în 2012, alături de nominalizarea pentru cel mai bun actor în rol principal, iar András Loránd a primit premiul pentru cea mai bună coregrafie.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteți achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Dometi

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:02:29 Ora standard a Europei de Est