Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În Căminul Cultural din Fughiu se intră descălțat, iar în școală... deloc!

Dacă e joi, se inaugurează la Oșorhei

În Căminul Cultural din Fughiu se intră descălțat, iar în școală... deloc!

O nouă inaugurare la Oșorhei, și tot joi.
În articolul „Lucrările avansează, ideile și proiectele prind contur” scriam cum că „joi, 4 septembrie 2008, primarul comunei Oșorhei, Ioan Pop și vicele, Ioan Gligor, au avut motive de bucurie la inaugurarea sălii de ședințe și cununii și a sălii care adăpostește biblioteca”. Joi, 30 octombrie, s-au bucurat din nou, la inaugurarea Căminului Cultural din Fughiu, renovat, devenit de nerecunoscut...

Ne-a plăcut gestul a două femei care, văzând luxul, s-au descălțat la intrare.
-„E slobod să vedem și noi ce s-a făcut, domnule primar?
- Poftiți!
-Apăi îi musai să ne dăscălțăm, să nu murdărim frumusețea de sală”, a adăugat femeia.
Lucrarea a fost prinsă în contract cu patru miliarde, dar primarul a reușit să o scoată la două miliarde și ceva, la o revizuire și la înțelegere cu executantul. De-acum, pot începe nunțile și distracția la Fughiu!
Ca și în septembrie, și acum, nu puteam ocoli școala din localitate, devenită șantier încă din vară. Vineri, situația era alta, muncitorii erau pe baricade, lucrând la extinderea clădirii cu o sală pentru cazane și grupuri sanitare interioare. La fața locului era însuși patronul firmei („Casa ta”), Adrian Șerb, care însă nu a putut estima când vor fi finalizate lucrările, declarând, cu seninătate, faptul că nu cunoaște când e termenul de dare în folosință...
Din toamnă, elevii ciclului primar din Fughiu învață care pe unde, elevii de la secția maghiară, în biserica reformată din localitate, iar cei de la secția română, la școala din Oșorhei. Primarul e total nemulțumit de ritmul lucrărilor, la fel a fost și în septembrie, când era pe punctul de a rezilia contractul – „pentru mine, acest obiectiv e ca o căpușă, dar nu pot face nimic. Ritmul lucrărilor e total necorespunzător. Mă bucur, totuși, constatând că astăzi (vineri, 31 octombrie – n.n.) se lucrează, deși, într-o perioadă atât de lungă, consider că s-a înaintat prea puțin. Nu sunt obișnuit cu asemenea ritmuri de lucru. De la întrevederea noastră, din luna septembrie, să știți că am reușit multe. În paralel cu lucrările de la căminul cultural, s-au făcut asfaltări, s-a turnat covor asfaltic, nu plombări: 10 km de covor asfaltic pe DC - 84 (Alparea-Felcheriu) - 11 miliarde de lei, 4 km pe DC - 54 (Oradea - Cheriu) – 6 miliarde. DC – 44 (Oradea - Fughiu) rămâne pentru primăvară”.
Primarul dorește să mulțumească consilierilor locali (de toate nuanțele politice, aliaților, dar și „observatorilor federali și inspectorilor de zonă” care cu un ochi râdeau și se bucurau simțind cum le crește asfaltul sub picioare, iar cu celălalt plângeau văzând cum se materializează noi promisiuni electorale), cetățenilor care au crezut și cred în el, sprijinindu-l, pentru înțelegerea manifestată pe toată perioada în care s-au asfaltat cele două tronsoane de drum. S-au mai asfaltat și s-au amenajat parcări la cimitir și în fața primăriei, iar în curtea primăriei, în locul unde pe vremuri creșteau bălăriile (cât tractorul abandonat), acum „cresc” birouri și garaje, precum ciupercile după ploaie (un birou pentru situații de urgență, dotat cu toate cele necesare, un vestiar pentru angajații primăriei care lucrează la întreținere, un garaj pentru mașina primăriei și un altul pentru microbuzul școlar care transportă elevii la școală).
 Pubele și containere pentru ecologizare și ... obiceiuri noi!
În momentele în care ne-am aflat în biroul primarului, aveam să asistăm la o convorbire telefonică purtată cu cei din București care au întocmit proiectul pentru canalizarea localităților Fughiu, Oșorhei și Alparea. „Iată motivul pentru care nu am demarat asfaltarea străduțelor din Oșorhei, am făcut extindere de apă, la fel și în Fughiu, Felcheriu și Cheriu, iar din toamna anului viitor, vorbim și de canalizare. Tocmai am discutat cu cei din București despre proiect și pompele de canalizare”, a ținut să se justifice primarul.
Și să mai spunem că tot în această perioadă, cetățenilor comunei li s-au împărțit (gratuit) 1.800 de pubele, pentru ca fiecare să-și scoată gunoiul din gospodărie în fața casei, de unde urmează să fie ridicat de firma „Reosal”. Firmele și instituțiile au primit containere. Tot containere (câte două-trei) vor fi amplasate în anumite zone strategice pentru a desființa groapa de gunoi din cartierul romilor și a-i îndemna pe turiștii de ocazie să folosească aceste containere.
Așa dorește conducerea primăriei să lupte pentru protecția mediului și educarea cetățenilor... (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În Căminul Cultural din Fughiu se intră descălțat, iar în școală... deloc! 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:06:55 Ora standard a Europei de Est