Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În Căminul Cultural din Fughiu se intră descălțat, iar în școală... deloc!

Dacă e joi, se inaugurează la Oșorhei

În Căminul Cultural din Fughiu se intră descălțat, iar în școală... deloc!

O nouă inaugurare la Oșorhei, și tot joi.
În articolul „Lucrările avansează, ideile și proiectele prind contur” scriam cum că „joi, 4 septembrie 2008, primarul comunei Oșorhei, Ioan Pop și vicele, Ioan Gligor, au avut motive de bucurie la inaugurarea sălii de ședințe și cununii și a sălii care adăpostește biblioteca”. Joi, 30 octombrie, s-au bucurat din nou, la inaugurarea Căminului Cultural din Fughiu, renovat, devenit de nerecunoscut...

Ne-a plăcut gestul a două femei care, văzând luxul, s-au descălțat la intrare.
-„E slobod să vedem și noi ce s-a făcut, domnule primar?
- Poftiți!
-Apăi îi musai să ne dăscălțăm, să nu murdărim frumusețea de sală”, a adăugat femeia.
Lucrarea a fost prinsă în contract cu patru miliarde, dar primarul a reușit să o scoată la două miliarde și ceva, la o revizuire și la înțelegere cu executantul. De-acum, pot începe nunțile și distracția la Fughiu!
Ca și în septembrie, și acum, nu puteam ocoli școala din localitate, devenită șantier încă din vară. Vineri, situația era alta, muncitorii erau pe baricade, lucrând la extinderea clădirii cu o sală pentru cazane și grupuri sanitare interioare. La fața locului era însuși patronul firmei („Casa ta”), Adrian Șerb, care însă nu a putut estima când vor fi finalizate lucrările, declarând, cu seninătate, faptul că nu cunoaște când e termenul de dare în folosință...
Din toamnă, elevii ciclului primar din Fughiu învață care pe unde, elevii de la secția maghiară, în biserica reformată din localitate, iar cei de la secția română, la școala din Oșorhei. Primarul e total nemulțumit de ritmul lucrărilor, la fel a fost și în septembrie, când era pe punctul de a rezilia contractul – „pentru mine, acest obiectiv e ca o căpușă, dar nu pot face nimic. Ritmul lucrărilor e total necorespunzător. Mă bucur, totuși, constatând că astăzi (vineri, 31 octombrie – n.n.) se lucrează, deși, într-o perioadă atât de lungă, consider că s-a înaintat prea puțin. Nu sunt obișnuit cu asemenea ritmuri de lucru. De la întrevederea noastră, din luna septembrie, să știți că am reușit multe. În paralel cu lucrările de la căminul cultural, s-au făcut asfaltări, s-a turnat covor asfaltic, nu plombări: 10 km de covor asfaltic pe DC - 84 (Alparea-Felcheriu) - 11 miliarde de lei, 4 km pe DC - 54 (Oradea - Cheriu) – 6 miliarde. DC – 44 (Oradea - Fughiu) rămâne pentru primăvară”.
Primarul dorește să mulțumească consilierilor locali (de toate nuanțele politice, aliaților, dar și „observatorilor federali și inspectorilor de zonă” care cu un ochi râdeau și se bucurau simțind cum le crește asfaltul sub picioare, iar cu celălalt plângeau văzând cum se materializează noi promisiuni electorale), cetățenilor care au crezut și cred în el, sprijinindu-l, pentru înțelegerea manifestată pe toată perioada în care s-au asfaltat cele două tronsoane de drum. S-au mai asfaltat și s-au amenajat parcări la cimitir și în fața primăriei, iar în curtea primăriei, în locul unde pe vremuri creșteau bălăriile (cât tractorul abandonat), acum „cresc” birouri și garaje, precum ciupercile după ploaie (un birou pentru situații de urgență, dotat cu toate cele necesare, un vestiar pentru angajații primăriei care lucrează la întreținere, un garaj pentru mașina primăriei și un altul pentru microbuzul școlar care transportă elevii la școală).
 Pubele și containere pentru ecologizare și ... obiceiuri noi!
În momentele în care ne-am aflat în biroul primarului, aveam să asistăm la o convorbire telefonică purtată cu cei din București care au întocmit proiectul pentru canalizarea localităților Fughiu, Oșorhei și Alparea. „Iată motivul pentru care nu am demarat asfaltarea străduțelor din Oșorhei, am făcut extindere de apă, la fel și în Fughiu, Felcheriu și Cheriu, iar din toamna anului viitor, vorbim și de canalizare. Tocmai am discutat cu cei din București despre proiect și pompele de canalizare”, a ținut să se justifice primarul.
Și să mai spunem că tot în această perioadă, cetățenilor comunei li s-au împărțit (gratuit) 1.800 de pubele, pentru ca fiecare să-și scoată gunoiul din gospodărie în fața casei, de unde urmează să fie ridicat de firma „Reosal”. Firmele și instituțiile au primit containere. Tot containere (câte două-trei) vor fi amplasate în anumite zone strategice pentru a desființa groapa de gunoi din cartierul romilor și a-i îndemna pe turiștii de ocazie să folosească aceste containere.
Așa dorește conducerea primăriei să lupte pentru protecția mediului și educarea cetățenilor... (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În Căminul Cultural din Fughiu se intră descălțat, iar în școală... deloc! 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:52:26 Ora de vară a Europei de Est