Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua PI, sărbătorită la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu

În 14 martie,

Ziua PI, sărbătorită la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu

În data de 14 martie, în fiecare an, pe tot globul se sărbătoreşte ziua numărului PI, cunoscut prin aproximarea sa la 3,14.

Tocmai datorită acestei aproximări, data celebrării este în martie (luna a treia), ziua a 14-a. Interesant este faptul că în această zi, în 1879, s-a născut cel mai mare fizician al planetei  noastre, Albert Einstein.
La activitate au participat elevi din clasele a V-a D, a VI-a C, a VII-a A, a VII-a B - coordonaţi de d-na prof. Szatmari Dorina, elevi din clasele a V-a C şi a VII-a D - coordonaţi de d-l prof. Pîrja Radu şi în calitate de  consilier educativ al şcolii şi diriginte al clasei a V-a D, d-na prof. Deliman Alina.
În fiecare clasă au fost elevi care au realizat materiale scrise despre istoria numărului PI şi despre ce înseamnă această constantă matematică: împărţind circumferinţa oricărui cerc la diametrul său, se obţine acelaşi număr aproximat la 3,14, numărul PI fiind prezent în toate calculele legate de cerc. Remarcabile au fost prezentarea elevei Mănucu Maia din clasa a VII-a D şi a elevului Petrila Claudiu din clasa a VII-a B.
Tradiţionalul concurs de memorare a cât mai multe zecimale ale acestui număr cu un număr infinit de zecimale care nu se repetă periodic a fost câştigat de eleva Bud-Popa Oana din clasa a VII-a A, fiind totuşi departe de recordul mondial deţinut de un chinez care a recitat corect 67.890 de zecimale! Nu ştim dacă acest domn chinez are sau nu abilităţi matematice sau doar de memorare, dar despre Oana ştim sigur că stăpâneşte foarte bine şi raţionamentul matematic.
La creaţiile artistice, profesorii coordonatori s-au amuzat citind numeroase poezii în care elevii trebuiau să respecte condiţia ca fiecare cuvânt să aibă un număr de litere egal cu cifrele numărului PI, exact în ordinea în care acestea apar în partea zecimală: 3,14159 26535 89793 23846 ...
Elevii care au onorat numărul PI prin desene au fost cei mai numeroşi. Ei şi-au imaginat o lume fără cercuri şi sfere. De multă originalitate au dat dovadă mulţi elevi din clasa V-a D; unii chiar care au inventat cuvinte noi pentru a descrie  această lume „colţuroasă". Elevele Neagu Georgiana şi Chirilă Briana din clasa a VII-a B ne-au expus viziunea unei lumi fără cercuri într-o prezentare la calculator.
Toţi elevii din clasele participante au fost răsplătiţi cu biscuiţi rotunzi, numiţi „PIscuiţi". Materialele prezentate de elevi ne-au determinat să reflectăm la frumuseţea lumii noastre, aşa cum e, cu cercuri şi sfere, cu forme şi suprafeţe curbate, unele dăltuite de natură, altele create de mâna omului.
Pe lângă bucuria de a da ocazie elevilor să-şi dovedească talentul, imaginaţia, cunoştinţele, sărbătorirea zilei numărului PI la Şcoala Nicolae Bălcescu a fost cu siguranţă o ocazie de bucurie şi bună dispoziţie, aşa cum arată fotografiile făcute pe parcursul activităţilor...
Szatmari Dorina
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ziua PI, sărbătorită la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:18 Ora de vară a Europei de Est